FOLLOW US: facebook twitter

Κλειδώνει η τρίμηνη παράταση του Προγράμματος Γέφυρα 1

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μετά την παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Κλειδώνει η παράταση για τρεις μήνες του Προγράμματος Γέφυρα 1 μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τις τελευταίες ημέρες «ευήκοα ώτα» από τους θεσμούς στο αίτημα του για παράταση του Γέφυρα 1 για άλλους τρεις μήνες καθώς το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου και αδιάθετων πόρων πείθει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Θεσμούς, που θα ανάψουν τις επόμενες μέρες το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου καθώς το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Η επιδότηση για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τελειώνει τον Σεπτέμβριο κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 9μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Στο οικονομικό επιτελείο όμως είδαν πως στο λογαριασμό τους προγράμματος περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες για τους ήδη δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή όσους λαμβάνουν ήδη επιδότηση παρέχοντας με αυτό το τρόπο περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά που επλήγησαν. Μετά την τρίμηνη παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Άμεσα σε ισχύ

Το θέμα συζητείται με τους θεσμούς και εφόσον συμφωνηθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ δίνοντας περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά, ώστε να μεταβούν ομαλότερα στο καθεστώς της πλήρους δόσης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες με βάση ξεχωριστή κλίμακα ανάλογα με την κατάσταση του δανείου, δηλαδή εάν ήταν εξυπηρετούμενο ή δάνειο σε καθυστέρηση. Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν ανά τρίμηνο.

Το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου: Ο δανειολήπτης πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν του καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος