FOLLOW US: facebook twitter

Τουρκία: Απομακρύνονται τουρίστες από θέρετρα λόγω των πυρκαγιών

Ημερομηνία: 31-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Χιλιάδες τουρίστες απομακρύνονται από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στα τουρκικά παράλια, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται και οι οποίες παρουσιάζουν θερμικό φορτίο τετραπλάσιο σε σύγκριση με κάθε άλλο στο παρελθόν.


Για την απομάκρυνση των τουριστών χρησιμοποιούνται πλοία και πλοιάρια, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη εκκένωση των τουριστικών θερέτρων στην Αττάλεια και τα Μούγλα από ξηράς, διότι οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα ξενοδοχεία.

Την ίδια ώρα, μαίνεται και η οργή των πολιτών στην Τουρκία εξαιτίας της αδυναμίας ή και ανικανότητας των αρχών να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες από 50 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και έχουν καταστραφεί τεράστιες εκτάσεις δάσους. Δεκάδες πυροσβέστες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, λόγω τραυματισμών ή με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που πλήττεται από τις πυρκαγιές χαρακτηρίζονται από ξηρή ατμόσφαιρα και υψηλές θερμοκρασίες, που σπάνε τα ρεκόρ των τελευταίων 60 χρόνων. Στο Τσίζρε, στα νοτιοανατολικά, η θερμοκρασία την περασμένη εβδομάδα έφτασε τους 49,1 βαθμούς Κελσίου.

Αν και οι πυρκαγιές είναι συχνές το καλοκαίρι στην Τουρκία, η κατάσταση που επικρατεί φέτος δεν έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους δορυφόρους του Συστήματος Κοπέρνικος της Ε.Ε., η θερμότητα των πυρκαγιών στην Τουρκία έφτασε τα 20 gigawatt, τέσσερις φορές υψηλότερη από τη μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του «Κοπέρνικου», Μαρκ Πάριγκτον, οι τιμές έχουν υπερβεί κάθε καταγραφή των τελευταίων 19 ετών, ενώ ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει φτάσει έως και την Κύπρο.

Και ενώ η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει τις πυρκαγιές σε εμπρησμούς από αντάρτες του PKK, χωρίς να παρουσιάσει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, ο Τούρκος κλιματολόγος Λεβέντ Κουρνάζ, εξηγεί ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που δημιουργούν τις συνθήκες ανάφλεξης: «Ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ξηρός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φωτιές. Και το πιο μικρό λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος