FOLLOW US: facebook twitter

Ο τουρισμός «ανοίγει» θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης

Ημερομηνία: 21-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

tei-imerida-tourismos2

Με επιτυχία η 2η Ημερίδα Πολιτισμού και Τουρισμού του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ στο ΤΕΙ Πύργου

Της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας, στην απόλυτα επιτυχημένη, δεύτερη κατά σειρά Ημερίδα Πολιτισμού και Τουρισμού που διοργάνωσε χθες το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ) του ΤΕΙ στον Πύργο.

Μια ημερίδα, η οποία επικεντρώθηκε στον τομέα του τουρισμού και επιμέρους στις προοπτικές απασχόλησης, στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και στην τρέχουσα τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Ζητήματα που ανέλυσαν, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των φοιτητών, ο Διευθυντής του Aldemar Olympian Village Παύλος Ντάκουρης, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, η Σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιστημονική Συνεργάτης του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και ΤΕΙ Ιονίου Γ. Βασιλοπούλου αλλά και ο Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Γ. Ηγουμενάκης.

tei-imerida-tourismos

Με την έναρξη της ημερίδας, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ Δρ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε μια σύντομη αποτίμηση του πρώτου εγχειρήματος, της πρώτης δηλαδή ημερίδας που προηγήθηκε, και τόνισε ότι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους θα βρίσκεται η επιστημονική- μεθοδολογική αρτιότητα και η προσπάθεια για υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο. «Γιατί στόχος μας είναι η εξασφάλιση μελλοντικά, άριστων προοπτικών σταδιοδρομίας, μέσω της απόκτησης ενός ευρέος φάσματος γνώσεων και ικανοτήτων».

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ Δρ. Αναστασία Ζαφειροπούλου, επισήμανε ότι είναι μια καλή αρχή για να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν εγκυρότερη μόρφωση και εκπαίδευση και να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα γύρω από το τι συμβαίνει στην κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον επαγγελματικό χώρο. «Πιστεύω ότι με όλα αυτά προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην εκπαίδευση των φοιτητών μας και να μπορέσουμε κατά κάποιον τρόπο επειδή οι κατευθύνσεις του τμήματος είναι και ο τουρισμός και η Μουσειολογία και η Επικοινωνία Πολιτισμού, να πάρουν κάποιες απόψεις που θα τους οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή τους για την κατεύθυνση που επιθυμούν».

Σύντομο χαιρετισμό, απεύθυνε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», Γιάννης Αργυρόπουλος, Δημοσιογράφος, ο οποίος τόνισε ότι πέρα από τη δεδομένη στήριξη του στο ΤΕΙ της πόλης το οποίο θεωρεί ζωντανό οργανισμό και θα πρέπει όλοι να δίνουν το «παρών» στις δράσεις του, παραβρέθηκε και στη 2η κατά σειρά ημερίδα γιατί ήθελε να παρακολουθήσει την εισήγηση του Δημάρχου Σ. Μπαλιούκο, ενός ανθρώπου, που όπως είπε, έχει μεγάλη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

mpalioukos-tei-tourismos

«Όλοι οι Δήμοι οφείλουν να στηρίξουν τα ΤΕΙ στην Ηλεία»

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, Οικονομολόγος, με την ευκαιρία της εισήγησης του, με θέμα «ο ρόλος τοπικής αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη» κάλεσε όλους τους συναδέλφους του Δημάρχους να πλαισιώσουν τα ΤΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας, επισημαίνοντας ότι «όντως έχουν να δώσουν ικανά στοιχεία» και πως τα οφέλη μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ΤΕΙ είναι αμοιβαία. «Μέχρι τώρα είχαμε εναποθέσει αυτή την υποχρέωση στους δήμους που φιλοξενούν τα ΤΕΙ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναπτυχθεί, να έχουν συμμετοχή όλοι και να ενισχύσουμε τους δυο δήμους προκειμένου και οι ελλείψεις που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αλλά και η αξιοποίηση των απόψεων φοιτητών και καθηγητών να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, σε θέματα για τα οποία απασχολούν το Νομό μας».

Ο κ. Μπαλιούκος, στην εισήγηση του, ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις του Νομού για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν ενώ εξέφρασε  την χαρά του, που το Ίδρυμα ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία για ένα θέμα που απασχολεί την αγορά, ένα θέμα επίκαιρο που η οικονομία του Νομού και της χώρας γενικότερα εδράζει σε αυτό. «Δεσμεύθηκα στους φοιτητές ότι σε συνέχεια της διαβούλευσης του Leader θα επισκεφθούμε το ΤΕΙ προκειμένου να πάρουμε τις απόψεις τους για το τοπικό σχέδιο το οποίο εντός μηνός πρέπει να  υποβάλλουμε για το πρόγραμμα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου που ξεκινά. Ήταν μια καλή εμπειρία και εκτιμώ ότι ολοκληρώθηκε μια καλή συνάντηση».

tei-dakouris

«Ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας»

«Τουρισμός και Επαγγελματική Προοπτική, Γιατί ο Τουρισμός ανοίγει νέες θέσεις εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Διευθυντής του Aldemar Olympian Village στη Σκαφιδιά, Παύλος Ντάκουρης.

Ο κ. Ντάκουρης, που δέχτηκε με χαρά όπως είπε, την πρόσκληση του ιδρύματος, στην σύντομη εισήγηση του, έδωσε κατευθύνσεις στους φοιτητές που πρόκειται να ασχοληθούν με τον τουρισμό ενώ εξήγησε και γιατί ο τουριστικός τομέας είναι ίσως ο μόνος, σε εποχή κρίσης, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. «Όλες οι τουριστικές σχολές της χώρας, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, κυρίως όμως οι δημόσιες, δημιουργούν νέα στελέχη. Η χώρα χρειάζεται ένα δυναμικό εκπαιδευμένο που θα έρθει να καλύψει τις νέες θέσεις εργασίας οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν την επόμενη δεκαετία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος