FOLLOW US: facebook twitter

Των φρονίμων τα παιδιά… δεν είναι του Χάρβαρντ

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:

του Πάνου Τριγάζη


Τα παιδιά του Χάρβαρντ δεν γνωρίζουν λαϊκές παροιμίες, θα έλεγα ότι τους είναι ξένες, όπως και τα ίδια τα λαϊκά προβλήματα. Αλλιώς, θα είχαν ακολουθήσει την λαϊκή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», την οποία δεν εφάρμοσαν ούτε στην περίπτωση της πανδημίας, αλλά ούτε του πολέμου της Ουκρανίας.

Γενικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι προνοητική σε σχέση με εξελίξεις που προκύπτουν, ο πολιτικός σχεδιασμός δεν είναι στα ατού της. Από το 2020, που άρχισε η επιδρομή του κοροναϊού εις βάρος και της χώρας μας, η αξιωματική αντιπολίτευση διά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούσε την θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να αντέξει την μεγάλη πίεση και να σώσει ζωές. Δεν εισακούστηκε, με τραγική συνέπεια χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Την  ίδια στάση, δυστυχώς, τήρησε και η ηγεσία της ΕΕ, από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει γενναία βοήθεια στις φτωχότερες χώρες για την εξασφάλιση  εμβολίων, με άρση και των πατεντών παραγωγής. Προέκυψε, λοιπόν, η μετάλλαξη Όμικρον που ήρθε στην Ευρώπη από την Υποσαχάρια Αφρική. Ίδια μυαλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κατά μεγάλο μέρος νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της ΕΕ.

Όσο για την Ουκρανική κρίση που βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2021, πάλι είχαμε προειδοποιήσει ότι η επιδείνωσή της και, πολύ περισσότερο, η υποτροπή της σε πόλεμο θα βάθαινε την ενεργειακή κρίση και θα οδηγούσε σε νέο ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη και τον κόσμο, με συνέπεια την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, κυρίων των προερχόμενων από τη Ρωσία.

Δυστυχώς, η ΕΕ δεν αξιοποίησε τις όποιες δυνατότητές της ώστε να αφαιρεθούν τα προσχήματα από την ρωσική ηγεσία και να αποτραπεί ο πόλεμος. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα είχαμε προτείνει ως αναγκαίο συμβιβασμό ένα μορατόριουμ στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και Γεωργία. Η πρότασή μας δεν υιοθετήθηκε ούτε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, στον οποίο είχαμε απευθύνει ειδική έκκληση, προτείνοντας να επιλέξει ρόλο ενεργού ουδετερότητας για την χώρα του στην καρδιά της Ευρώπης, με αντάλλαγμα να εγγυηθεί η Ρωσία την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Θα πείτε ότι όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, διότι οι εξελίξεις έδειξαν πως η ηγεσία Πούτιν δεν θέλει ανεξάρτητη Ουκρανία, την οποία προτιμά μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, όπως υπήρχε στην εποχή των τσάρων. Άλλωστε, γι’ αυτό κατηγόρησε τον Λένιν ότι επινόησε την ανεξάρτητη Ουκρανία το 1922, καθώς και το δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης, που κατοχυρώθηκε στο σοβιετικό σύνταγμα, με το δικαίωμα αποχώρησης των Σοβιετικών Δημοκρατιών από την  ΕΣΣΔ.

Από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός γύρισε με άδεια χέρια, παρότι υποσχόταν κοινό μέτωπο με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση  Μητσοτάκη,  έσπευσε να στείλει πολεμικό υλικό στο Κίεβο, νεκρανασταίνοντας παράλληλα το δόγμα  «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» για την Ελλάδα. Τέτοια κυβέρνηση υποτελών και ανίκανων να διδαχτούν από το παρελθόν δεν αξίζει στην Ελλάδα.


Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος