FOLLOW US: facebook twitter

Τον Απρίλιο και… πολυεθνικός ο «Ηνίοχος» – Ξεκίνησε η προετοιμασία στην Ανδραβίδα για την αεροπορική άσκηση

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Σε ρυθμό… Ηνίοχου κινείται η 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας, καθώς μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να διεξαχθεί η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση που εκτελείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ και η οποία ματαιώθηκε πέρυσι λόγω κορονοϊού.

Η προετοιμασία στο αεροδρόμιο έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς φέτος αναμένεται αυξημένη η διεθνής συμμετοχή στην άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία Γάλλων (με Raffale), Αμερικανών και Ισραηλινών, σχεδόν σίγουρη η συμμετοχή Ισπανών και αρκετά πιθανή η παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αντίθετα, τη συμμετοχή τους ακύρωσαν οι Καναδοί και οι Σλοβένοι. Η ημερομηνία ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο ο σχεδιασμός του Ιανουαρίου προέβλεπε τη διεξαγωγή της άσκησης από τις 12 έως τις 24 Απριλίου.

Η ρευστή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδίδει αναπόφευκτα ιδιαίτερη σημασία στον φετινό «Ηνίοχο», αφού η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την υλοποίηση μιας άσκησης με όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές άλλων κρατών, προκειμένου να ενισχύσει κι άλλο τη θέση της σε αυτό το ιδιότυπο «παιχνίδι ισχύος» (power game). Ιδιαίτερη αναφορά στον «Ηνίοχο» έκανε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε πρόσφατες δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το επίπεδο διαλειτουργικότητας.

Την παρουσία της Γαλλίας επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, δηλώνοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία την ανάπτυξη των αεροσκαφών (8 Rafale και 4 Mirage 2000) την ερχόμενη άνοιξη, με την ευκαιρία της διεθνούς ασκήσεως «Ηνίοχος».

Τα μαχητικά του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2019» φωτογραφίζονται πάνω από την Αθήνα - Πτήση & Διάστημα

Τι είναι ο «Ηνίοχος»

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Άσκηση ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως. Το 2005 άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής της Άσκησης, με τα Α/Φ που συμμετέχουν, να επιχειρούν από τις μητρικές τους Μονάδες, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, υλοποιούνται πλέον από το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με σύγχρονα μέσα επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επιτόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT) και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξήχθη για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τη νέα της μορφή έχουν συμμετάσχει αεροπορικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, και υφίσταται αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή και άλλων χωρών.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο της ΠΑ και τις δυνατότητες διεξαγωγής Ασκήσεων με συμμετοχή αξιοζήλευτης ποικιλίας οπλικών συστημάτων καθώς και της προσφοράς ιδιαίτερων γεωγραφικών επιλογών-προκλήσεων, η Άσκηση «Ηνίοχος» εξελίσσεται στην ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος