FOLLOW US: facebook twitter

«Εμείς ό,τι υποσχόμαστε το κάνουμε πράξη!»: Τον απολογισμό των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου θητείας έκανε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης

Ημερομηνία: 02-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Τι είπε για τη διαχείριση απορριμμάτων, για το νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο, το Φράγμα Πηνειού, για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και τα έργα στην Πηνεία  

Στον  απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής προχώρησε χθες το μεσημέρι Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συνεδριακού Κέντρου.

Ο κ. Λυμπέρης, προχώρησε σε εκτενή αναφορά των  πρωτοβουλιών που ανέλαβε για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει αναβαθμιστεί πραγματοποιώντας εφημερίες σε επίπεδο νομού και με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και του ψηφιακού ακτινολογικού, σε συνδυασμό με την παράδοση της νέας πτέρυγας –η οποία είχε αφεθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην τύχη της– μπορεί και βλέπει το μέλλον του με αισιοδοξία.

Αναφέρθηκε στο  Τμήμα Γεωπονίας της πόλης που μετά τους κινδύνους που του δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφήνοντάς το «ορφανό» τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία αποκτούσε campus, ένα χρόνο μετά, επιβεβαιώνει την παρουσία του στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου, αποκτώντας ακόμα ένα τμήμα Γεωργικής Οικονομίας, ενώ γίνονται προσπάθειες από την αρχή για να εξασφαλιστούν τα χρήμα – που χάθηκαν από τον προηγούμενο Δήμαρχο- για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Είπε πως πλέον το Διυλιστήριο στο Φράγμα Πηνειού, λειτουργεί και ήδη έχουν εγκριθεί 5,2 εκατ ευρώ για την κατασκευή νέου αγωγού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον από 30ετίας που υπάρχει στο κομμάτι Δάφνη-Γεράκι.

Μίλησε για τα έργα προστασίας και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου από τα Σαβάλια έως και τη Αγία Μαρίνα, ενώ προανήγγειλε έργο «σκούπα για τα προβλήματα της Πηνείας.

«Κρατήσαμε και αναβαθμίζουμε Νοσοκομείο και  ΑΕΙ»

Ξεκινώντας τη συνέντευξή  του ο κ.Λυμπέρης είπε : «Το γεγονός που κυριάρχησε και επισκίασε τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Το πρώτο κύμα, που μάλιστα ξεκίνησε από το Δήμο μας, αντιμετωπίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έμεινε και συνεχίζει να παραμένει η οικονομική δυσπραγία και δυσχέρεια στους επαγγελματίες και γενικότερα στους δημότες μας. Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τον κάθε κίνδυνο εξάπλωσης και δημιουργίας επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού».

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος επεσήμανε : «Ο πρώτος χρόνος θητείας μας, όμως είναι 4 μήνες προ της πανδημίας, εντός των οποίων είχαμε δώσει υποσχέσεις για δρομολόγηση προς επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου. Μας επέκριναν κάποιοι ότι στις 100 ημέρες δεν λειτουργήσαμε το νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο τοποθετήθηκε και λειτούργησε αξονικός τομογράφος, μηχάνημα ψηφιακό ακτινολογικό στη νέα πτέρυγα, η οποία αποκαταστάθηκε από τις ζημίες και τις υγρασίες της προηγούμενης πενταετίας και έχει αποδοθεί ήδη προς χρήση. Ξαναλειτούργησε με εφημερίες η Παθολογική κλινική με διευθυντή της τον κ Αλεξόπουλο που δέχθηκε και με υπεράνθρωπες προσπάθειες την κρατά ανοιχτή με εφημερίες νομού. Κυρίως όμως “κόψαμε” κάθε συζήτηση για κλείσιμο και υποβάθμιση του νοσοκομείου και βρισκόμαστε σε διεργασίες αυτονομίας και λειτουργίας του ως Δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος για την περιοχή της Βόρειας Ηλείας και όχι μόνο».

Το Τμήμα της Γεωπονίας, συμπλήρωσε ο κ Λυμπέρης, «που φωνάζαμε ότι με τις “ρυθμίσεις Βαρεμένου” έχει μείνει “ορφανό” και ήταν θέμα χρόνου να μπει στο στόχαστρο κατάργησης και μεταφοράς του στην Αιτωλοακαρνανία, ήδη το αντιμετωπίζουμε. Ευτυχώς που αναλάβαμε εμείς, γιατί διαφορετικά θα είχαμε ήδη χάσει το τμήμα από την Αμαλιάδα. Στόχος μας λοιπόν, είναι να πλαισιώσουμε το ήδη υπάρχον τμήμα με ακόμα ένα Γεωργικής Οικονομίας, όπως είχαμε εξαγγείλει, για να υπάρξει συνέργεια  μεταξύ των δύο τμημάτων αλλά και με τον παραγωγικό κόσμο του δήμου και ευρύτερα του νομού μας.  Ήδη έχουμε υποβάλει πρόταση, με μελέτη που υπήρχε, για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου που θα ενώσει συγκοινωνιακά το «campus» του Πανεπιστημίου με τα επείγοντα ιατρεία του νοσοκομείο.  Σε ό,τι αφορά τα βοηθητικά κτίρια –εστίας, φοιτητών, καθηγητών και εστιατορίων– τα οποία είχαν ενταχθεί με 7 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ και δεν κατέστη δυνατό να τα υλοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να διαγραφούν τον Απρίλιο του 2014 με το Νόμο Γαβρόγλου, κάνουμε προσπάθεια επανένταξης ακόμα και με πρόγραμμα ΣΔΙΤ, μήπως καταφέρουμε να τα κατασκευάσουμε».

«Λύνουμε τα προβλήματα ύδρευσης σε όλο το Δήμο»

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης και του Δήμου, ανέφερε ότι «το 2014 παρουσιάσαμε σε δοκιμαστική λειτουργία το διυλιστήριο πόσιμου νερού από το Φράγμα του Πηνειού. Πληροφορούμε τον κόσμο ότι ξεκαθαρίσαμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κυριότητας του Δήμου Ήλιδας επί του διυλιστηρίου. Πήραμε άδεια χρήσης νερού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Προχωρήσαμε σε συμβάσεις με τον κατασκευαστή και διαχειριστή του έργου και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα. Για να διασφαλίσουμε πως το απολύτως καθαρό και υγιεινό νερό του διυλιστηρίου θα φτάσει στην κάθε βρύση, θα πρέπει να διορθώσουμε και αντικαταστήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης. Ήδη εντάσσουμε αγωγό 10 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 5,2 εκ ευρώ που θα αντικαταστήσει τον από 30ετίας και φθαρμένο αγωγό Κακοταρίου, από τη δεξαμενή της Δάφνης έως και τη δεξαμενή του Γερακιού. Το έργο αυτό αφενός θα μειώσει στο 90% τις βλάβες των κεντρικών αγωγών.

«Επαναφέρουμε τη χαμένη αίγλη της Κουρούτας – Προχωράμε τα έργα στο Παλούκι»

Το παραλιακό μέτωπο από τα Σαβάλια έως και την Αγία Μαρίνα είναι ίσως, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ήλιδας αλλά όπως είπε ο κ. Λυμπέρης : «Η  Κουρούτα έμεινε στάσιμη και οπισθοχώρησε τα τελευταία χρόνια.

Να θυμίσω πως χάθηκε το έργο της παράκτιας προστασίας. Έχει μπει στις προτεραιότητες και επανεντάσσεται το έργο 5,4 εκατ. ευρώ για να προστατεύσουμε την ακτή και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ολοκλήρωση των υποδομών, ύδρευσης αποχέτευσης, οδοποιίας, πεζοδρόμησης, φωτισμού και δενδροφύτευσης του οικισμού. Παρακολουθούμε κάθε μήνα τις μετρήσεις της ανεξάρτητης αρχής για τη μόλυνση των υδάτων για να επανακτήσουμε τη Γαλάζια Σημαία που η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε να τη χάσει –με τις μετρήσεις των τεσσάρων τελευταίων ετών–μετά από 20 χρόνια».

«Ο βιολογικός καθαρισμός που συνδέεται άμεσα- με την εκβολή μέσω της Σοχιάς και του Γκουρλέσα, των επεξεργασμένων υπολειμμάτων- με την Κουρούτα, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε και εκεί να ξεπλύνουμε την ντροπή των τεσσάρων τελευταίων ετών που στην αντίστοιχη υπηρεσία ελέγχου των Βιολογικών ήταν στο κόκκινο. Ένας βιολογικός που επί της θητείας μας ήταν στους 5 καλύτερους της χώρας. Το αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου ήταν στο σκοτάδι και την εγκατάλειψη επί 4 χρόνια. Πέντε απλές κινήσεις χωρίς έξοδα, έδωσαν ζωή στο Λιμανάκι. Συνεχίζουμε με προγράμματα και για αντικατάσταση του φωτισμού, των κατεστραμμένων πυροσβεστικών κρουνών και των εγκαταστάσεων παροχής νερού στα σκάφη για να επαναφέρουμε το καταφύγιο στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν το παραλάβουν. Γενικώς όλη η ακτή από την παραλία Σαβαλίων έως και την παραλία της Αγίας Μαρίνας η οποία ενώνεται με τον Παραλιακό Δρόμο – στον οποίο δεν κατασκεύασαν ούτε μέτρο- είναι στην πρόθεσή μας να αναπτυχθεί και να κατασκευάσουμε, εάν όχι ολόκληρο , όσα περισσότερα χιλιόμετρα προλάβουμε»

«Παραδίδεται το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά – Ο ΧΑΔΑ στα Κονιδέικα θα αποκατασταθεί»

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και γενικότερα της Ηλείας ο κ Λυμπέρης ανέφερε : «Αφήσαμε ένα έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στα Κονιδέικα και μια λύση διαχείρισης των απορριμμάτων με δεματοποιητή που εγκαταστήσαμε γιατί περιμέναμε ότι σε 2 με 2,5 χρόνια, – δηλαδή έως τα τέλη του 2016- ότι θα έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά. Αντί αυτού δημιουργήθηκε ένας τεράστιος όγκος- εκτός νομιμότητας-δεμάτων με απορρίμματα στα Κονιδέικα. Ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, όπως προέβλεπε η μελέτη του εργολάβου- ο οποίος είχε εγκατασταθεί- και το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς με 11 παράνομες μονοπρόσωπες παρατάσεις, έφτασε να απενταχθεί και να ξαναενταχθεί το 2017-2018. Σήμερα ακόμα δεν έχει παραδοθεί και δουλεύουμε μια αμφιλεγόμενη ενδιάμεση λύση που κληρονομήσαμε, προκειμένου να μη γεμίσει ο δήμος και ο νομός με σκουπίδια. Θα είμαστε σε θέση μέσα στο επόμενο της θητείας μας να παραδώσουμε τα Κονιδέικα όπως τα είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει και να παραλάβουμε ένα εργοστάσιο με ολοκληρωμένη τη διαχείριση των απορριμμάτων για αρκετές δεκαετίες ως καρπό της δουλειάς που ξεκινήσαμε από το 2006 και καταφέραμε μετά από 14 χρόνια ,παραλαμβάνουμε ένα εργοστάσιο από τα 4 – 5 καλύτερα της χώρας».

«Επαναφέραμε σε λειτουργία το κολυμβητήριο Αμαλιάδας»

Η Αμαλιάδα διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Αθλητικά Κέντρα στη χώρα, με το κολυμβητήριο της να αποτελεί στολίδι για όλο το νομό. Το Αθλητικό Κέντρο έμεινε ασυντήρητο, ανέφερε ο κ.Λυμπέρης «με αποτέλεσμα το καλύτερο κολυμβητήριο της χώρας να μη λειτουργεί τους χειμώνες παρότι δεν χρειάζεται πετρέλαιο, όπως ήταν επόμενο, μπήκε στις προτεραιότητές μας. Το κολυμβητήριο λειτούργησε και το χειμώνα και προχωράμε στην πλήρη αναβάθμιση και συντήρησή του και κυρίως στην εξεύρεση τρόπου λειτουργίας του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην προσπάθεια να αποφύγουμε μέρες ανέχειας και αδιαφορίας στο μέλλον όπως τις ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε και για τις πολιτιστικές δομές του Δήμου, το Δημοτικό Θέατρο, την Πινακοθήκη ,ο οποία κατακρίθηκε όταν την φτιάχναμε , ως Φαραωνικό έργο, που έλεγαν ποιος θα τη λειτουργήσει και όταν ολοκληρώθηκε στη θητεία τους, καμάρωναν ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου.  Στις δομές αυτές περιλαμβάνονται τα Μουσεία ,το Δημοτικό Ωδείο, εικαστικά, χορευτικά Φιλαρμονική».

Ο αναπτυξιακός άξονας Λίμνη Πηνειού – Αρχαία Ήλιδα – Παραλιακό Μέτωπο, συνέχισε «παραμένει η σπονδυλική στήλη του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που έχει ξεκινήσει από το 1999 και προετοιμάζουμε τις μελέτες για τα έργα και τις δράσεις που αφορούν αυτόν τον κεντρικό αναπτυξιακό άξονα το Δήμου».

«Υποσχόμαστε να παραδώσουμε στο τέλος αυτής μας της θητείας μια πόλη που θα έχει πεζοδρομημένο το κέντρο της, ανακαινισμένα τα κτίρια του Λαζαράκειου και της Βιβλιοθήκης και με νέο Διοικητήριο των υπηρεσιών του Δήμου στο τετράγωνο που σήμερα βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο» κατέληξε.

Ο προγραμματισμός για την Πηνεία

Για την Πηνεία είπε ότι θα συντηρηθεί όλο το αγροτικό δίκτυο και θα γίνουν και νέα τεχνικά έργα. «Όπου υπάρχει ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας,  σε σπίτια και επιχειρήσεις, δημιουργείται ένα πρόγραμμα “σκούπα” για να το υλοποιήσουμε. Η ύδρευση και στη Βόρεια και τη Νότια Πηνεία ήδη με ενέργειές μας, έχει ξεκινήσει αλλά θα ολοκληρωθεί με καθαρό πόσιμο νερό και για τον πληθυσμό και το ζωικό κεφάλαιο, όπως το είχαμε εξαγγείλει. Εντατικοποιούμε τη δημοπράτηση του δρόμου Κεραμιδιά – Εφύρα, κάνουμε προσπάθεια για την παράκαμψη Χαβαρίου» ανέφερε.

Για το ΚΥ Σιμόπουλου ανέφερες ότι θα ενταχθεί στις έξυπνες λύσεις παρακολούθησης με διασύνδεση των ιατρείων και ασθενών με το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Αμαλιάδα και στη συνέχεια με το Ρίο

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε : «Προφανώς αυτή η Δημοτική Αρχή, στον ένα χρόνο δεν ήταν τέλεια και βέβαια ούτε τα έκανα όλα τέλεια. Ξεκινήσαμε με την «παλιά φρουρά» και δώσαμε το δικαίωμα σε άσπονδους φίλους μας να μιλάνε για «γερόντια». Αφού δεν ντρέπονται αυτοί, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όμως ήρθε η στιγμή, μετά από ένα χρόνο, να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους να πάρουν ευθύνες και να αποδείξουν στην πράξη την ικανότητα και το μεράκι τους να υπηρετήσουν τους δημότες μας. Η σίγουρη υπόσχεση που έχω να δώσω είναι ότι όρθιοι θα παλέψουμε κάθε αντιξοότητα με υπομονή, επιμονή και εργατικότητα για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων του δήμου μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος