FOLLOW US: facebook twitter

Τόκιο 2020: Ούτε τιμωρίες, αλλά ούτε και προβολή

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Photo/Charlie Riedel, File

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διεξάγονται σε μια εποχή που οι αθλητές εκφράζονται ανοιχτά και δυνατά για διάφορα κοινωνικά θέματα. Συχνά μάλιστα γίνονται μπροστάρηδες στη διαμαρτυρία εναντίον κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, σεξισμού, καταπίεσης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ…

Παλαιότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιμετώπιζε τις κοινωνικές ανησυχίες των αθλητών της με την κλασική φράση «η πολιτική δεν έχει θέση στον αθλητισμό». Και κατόπιν μοίραζε τιμωρίες… Τώρα όμως οι άνθρωποί της συνειδητοποίησαν ότι, αν τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στους αθλητές που έχουν ταλαιπωρηθεί και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται λόγω της πανδημίας, θα έχουν στα χέρια τους ένα τεράστιο πρόβλημα. Έτσι αποφάσισαν να χαλαρώσουν τη στάση τους.

Οι αθλητές μπορούν πλέον ατιμωρητί να γονατίζουν πριν από τους αγώνες τους για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού, μπορούν επίσης να εκφράζουν τις απόψεις τους στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να φορούν ρούχα με μηνύματα διαμαρτυρίας στις συνεντεύξεις Τύπου. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως δεν τους επιτρέπονται στις τελετές απονομής μεταλλίων, στην τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, ούτε στο Ολυμπιακό Χωριό.

Οι παραχωρήσεις της Δ.Ο.Ε. στους αθλητές, πάντως, συνοδεύτηκαν από αυστηρότατες συστάσεις σε άλλους φορείς. Για παράδειγμα, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αθλητών δεν θα προβάλλονται στην τηλεόραση, ενώ απαγορεύεται στις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και ομάδες να ποστάρουν  οτιδήποτε σχετικό στον ιστότοπο ή στους επίσημους λογαριασμούς τους. Το είδαμε στην πράξη. Γονάτισαν οι Βρετανίδες και οι Χιλιανές πριν από την έναρξη του μεταξύ τους ποδοσφαιρικού αγώνα και το πήραμε χαμπάρι μόνο από τη δουλειά των διαπιστευμένων φωτογράφων…

Ποια είναι η δικαιολογία της Δ.Ο.Ε. για τη στάση αυτή; Ότι είναι μεν αξιέπαινη η διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού, αλλά τι θα γίνει αν υπάρξουν εκδηλώσεις Σκοτσέζων κατά του Brexit ή Αρμενίων κατά του Αζερμπαϊτζάν και τούμπαλιν και άλλα πολλά όπου όλοι μπορεί να έχουν δίκιο και άδικο;

Η λύση βρέθηκε τελικά στο «είτε έγινε είτε δεν έγινε, εγώ δεν το δείχνω και κάνω ότι δεν το είδα».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος