FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Τελικά εκεί έξω υπάρχει πολύ βιτριόλι

Ημερομηνία: 15-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πόσο πολύ σέξι θέμα η επίθεση με βιτριόλι στην «34χρονη» Ιωάννα. Σέξι θύμα, σέξι κατηγορούμενη, σέξι πιθανό κίνητρο, όλα σέξι. Πόσο λίγο σέξι θέμα δώδεκα χρόνια πριν η επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μετανάστρια,καθαρίστρια,συνδικαλίστρια. Γιατί να «συγκλονιστεί το πανελλήνιο» με αυτό; Tι το περάσαμε το πανελλήνιο να συγκλονίζεται με τέτοια; Δεν τον είχαμε μάθει έτσι εμείς τον συνδικαλισμό, με τέτοιους απροσδόκητους εκπροσώπους. Εμείς τον συνδικαλισμό τον ξέραμε κρατικοδίαιτο, γεμάτο άδεια λόγια και χωρίς καμία πραγματική σύγκρουση.

Ενώ το βιτριόλι για πιθανή ερωτική αντιζηλία, ε; Άλλη γλύκα. Σου καίω το πρόσωπο ίσως για εκφοβισμό ή για εκδίκηση, όχι επειδή διεκδίκησες εργασιακά δικαιώματα. Σου καίω το πρόσωπο επειδή σε ζήλεψα. Άλλη γλύκα. Το κουτσομπολιό έχει ένα τρόπο να σκανδαλίζει που δεν θα έχει ποτέ η πολιτική συζήτηση. Τα ζητήματα προσωπικών σχέσεων έχουν έναν τρόπο να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον.

Λάικ, αιτήματα φιλίας, ζήλεια, εμμονή, μίσος. Εδώ είμαστε. Όλο το πακέτο. Το κουτσομπολιό λογοδοτεί στην ατομικότητα. Ποιος ξέρει τι θα είχε κάνει για να της ρίξουν βιτριόλι. Επιτέλους οι γυναίκες πίσω στη φυσική τους θέση: μαλλιοτραβήγματα ανάμεσα σε θύτες και θύματα, θύματα που κλασικά, όπως και στον βιασμό, παραμένουν και κάπως θύτες, ακόμη κι όταν είναι θύματα. Και δεν χρειάζεται καν να έχουν κάνει οτιδήποτε. Φταίνε. Ούτως ή άλλως φταίνε. Για να προκαλούν μια άλλη γυναίκα να φτάνει σε σημείο να τους πετάξει βιτριόλι, σίγουρα κάπου έχουν φταίξει…

Εάν το πρόσωπο είναι η βιτρίνα της ψυχής, επειδή προβάλλει τα συναισθήματά μας, τότε η καταστροφή του με την ομόρριζη λέξη βιτριόλι είναι ακόμα μια ετυμολογική ειρωνεία. Ομως, η ρίψη βιτριολιού στο πρόσωπο με σκοπό  την παραμόρφωση, έχει ένα σαφές φυλετικό και σεξιστικό πρόσημο.

Οι περισσότεροι νομίζουν πως κατά κύριο λόγο βιτριόλι ρίχνει κάποια γυναίκα σε κάποιον άντρα, επειδή αυτός την παράτησε ή την απάτησε ή την κακομεταχειρίστηκε ή και τα τρία μαζί. Ασφαλώς πολλές περιπτώσεις επίθεσης με βιτριόλι εντάσσονται σ’ αυτήν την κατηγορία, ειδικά στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά εάν ανοίξουμε το πλάνο, που λένε και στον κινηματογράφο, θα δούμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: διεθνώς, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Επιζώντων από Οξύ, τα περισσότερα θύματα επίθεσης με οξύ είναι γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι βιτριολιστές ανήκουν στο ανδρικό φύλο…

Βέβαια, στην ελληνική λαϊκή συνείδηση η επίθεση με βιτριόλι είναι κάτι που αφορά σχεδόν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο. Μέχρι και σχετικό τραγούδι είχε γράψει το 1950 ο Τσιτσάνης, ένα ζεϊμπέκικο που τραγούδησαν ο ίδιος, η Μαρίκα Νίνου: «Κίνδυνος θάνατος για πάρτε το χαμπάρι / καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει / κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει / ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει…». Λέγεται ότι ο Τσιτσάνης εμπνεύστηκε το τραγούδι από τη Σωτηρία Μπέλλου. Πράγματι, η λαϊκή ερμηνεύτρια, σε νεαρή ηλικία, είχε ρίξει βιτριόλι το 1938 στον σύζυγό της, κατά τη διάρκεια ενός από τους πολύ συχνούς καβγάδες μεταξύ τους. Ο άντρας της την απατούσε και την ξυλοκοπούσε καθημερινά. Για την πράξη της αυτήν καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση, εκτίοντας έξι μήνες από την ποινή της

Πάντως, η επίθεση με θειικό οξύ που συγκλόνισε την Ελλάδα, κυριολεκτικά, δεν είχε κανένα ερωτικό κίνητρο. Η ρίψη βιτριολιού το 2008 στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, από δυο αγνώστους που την περιέλουσαν, αναγκάζοντάς την μάλιστα να καταπιεί και μια ποσότητα του διαβρωτικού υγρού, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα της μάτι και να υποστεί εκτεταμένες σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά της όργανα, είχε σαφέστατο πολιτικό πρόσημο, μια και η Βουλγάρα μετανάστρια ήταν τότε ενεργή συνδικαλίστρια. Η πρώην ευρωβουλευτίναΚούνεβα, που είχε σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία στην πατρίδα της πριν έρθει στην Ελλάδα, έγινε πολύ ενοχλητική για κάποιους, που διάλεξαν το βιτριόλι για να τη φιμώσουν. Απέτυχαν μεν να διαβρώσουν το μέταλλο της ψυχής της με το βιτριόλι, όμως ποτέ κανείς τους δεν κάθισε στο σκαμνί…

*Με αφορμή την κλειδαρότρυπα που άνοιξε για να παρακολουθήσει η κοινή γνώμη την “υπόθεση με το βιτριόλι”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος