FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Μια καθαρή νίκη και μια γόνιμη ήττα

Ημερομηνία: 09-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Της Νικόλ Λειβαδάρη

Η Νέα Δημοκρατία πήρε καθαρή νίκη, καθαρή εντολή και καθαρή, αυτοδύναμη, πλειοψηφία. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα στην πιο ευνοϊκή ίσως πολιτική συναστρία της τελευταίας δεκαετίας – σε ασφαλή και στέρεο πλέον μεταμνημονιακό δρόμο και σε ανοιχτό ορίζοντα τετραετίας χωρίς ενδιάμεσες εκλογικές δοκιμασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια διδακτική ήττα ενηλικίωσης, μαζί με την δικαίωση της πολιτικής αντοχής εν μέσω μιας τοξικής επιχείρησης δαιμονοποίησής του.

Ταυτοχρόνως, πήρε και υποσχετική επιστροφής στην εξουσία ως ο έτερος ισχυρός πόλος του νέου δικομματισμού και, κυρίως, ως ο βασικός πυλώνας της νέας κεντροαριστεράς. Και τα δύο τα πέτυχε χάρις στο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα – η μελλοντική όμως εξαργύρωσή τους προϋποθέτει τολμηρές τομές και ρήξεις με το ίδιο το DNA του κόμματος.

Από σήμερα, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός αναμετρώνται μόνον με τις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Έχουν πίστωση χρόνου, έχουν προίκα, κι έχουν και τον χώρο για να εφαρμόσουν την δική τους, απολύτως ιδιόκτητη, ατζέντα. Έχουν προίκα τα 37 δις των δημοσίων ταμείων – εάν, παρεμπιπτόντως και παρά τις διαψεύσεις Μητσοτάκη δεν καταλήξουν στις τράπεζες κατά την «συνταγή» Παπαδημητρίου – έχουν επίσης τα χαμηλότερα στην ιστορία επιτόκια δανεισμού, κι έχουν ακόμη τον αέρα που δίνουν οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ για να φέρουν εκείνο που υποσχέθηκαν: λιγότερους φόρους,  ανάπτυξη, επενδύσεις και, μαζί, περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα περνά αναγκαστικά και αναπόδραστα πλέον από την εξόφληση του «δανείου», όπως το χαρακτήρισε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που του έδωσαν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς – και εκείνοι του 2015, και οι χθεσινοί που ήρθαν να ακυρώσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το αφήγημα περί «στρατηγικής ήττας».

«Αυτή τη φορά δεν είναι δάνειο αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, για προσθέσει: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Κοινώς, η εποχή της αυταπάτης και της αριστερής μελαγχολίας παρήλθε ανεπιστρεπτί, ό,τι κακό κι ό,τι καλό έγινε την προηγούμενη τετραετία κρίθηκε χθες, και από σήμερα κρίνεται το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την πρόταση της νέας, σύγχρονης και ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράταξης. Εάν τα καταφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει κι άλλη ιστορία να γράψει – να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που επιστρέφει στην διακυβέρνηση της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος