FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Η ζωή εν οίκω

Ημερομηνία: 17-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ο κορονoϊός συνεχίζει να απλώνει το πέπλο τού θανάτου πάνω από τον πλανήτη, οι χώρες δεν σταματούν να μετρούν νεκρούς και νέα κρούσματα.

Οι πολίτες, πέραν των μέτρων προσωπικής υγιεινής, πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού. Είναι ένα μαζικό μέτρο το οποίο θα σταματήσει τη διάδοση του ιού μέσα από τις χαραμάδες της κοινωνίας.

Το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στην Ελλάδα, για να μαζέψουν ήλιο -μαζί με τον κορονoϊό, ο οποίος γουστάρει την παρέα- και κατάφεραν να γίνουν ένα σώμα σε πάρκα, πλατείες, δρόμους. Άλλοι πήγαν σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα και σούπερ μάρκετ και κατέβασαν από τα ράφια ό,τι πιθανό κι απίθανο προϊόν μπορούσαν να αγοράσουν. Πάλι «καλά» που έκλεισαν οι καφετέριες.

Ας μην τα πολυλογούμε: πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, ίσως είναι το μόνο που μπορεί να μας σώσει από τη μαζική εξάπλωση και στη χώρα μας, είδαμε πώς ξέφυγε η κατάσταση σε άλλες χώρες – στην Ιταλία, για παράδειγμα. Η ζωή μας, για το επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι εν οίκω, αποτελεί μια ατομική ευθύνη η οποία γίνεται στο άθροισμά της κοινωνική και συλλογική, για τη μαζική διαχείριση του προβλήματος. Εάν δεν θέλουμε να ξεφύγει το πράγμα και να οδηγηθούμε, αναγκαστικά, σε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, σε αυτή την κρίση θα φανεί και το κατά πόσο υπάρχουν οικογένειες οι οποίες «νοσούν» από την έλλειψη σχέσεων μεταξύ των μελών τους, αυτή η πανδημία θα δοκιμάσει φιλίες, θα καταδείξει το επίπεδο της ανθρωπιάς μας. Η χώρα είναι σε καραντίνα, ζει σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, δεν είναι διακοπές, γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι και ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται μια κοινή ψυχραιμία από όλους μας και πρέπει να προσαρμοστούμε στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, οι οικογένειες να έρθουν κοντά, να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν. Τα ζευγάρια ίσως χρειαστεί να συστηθούν ξανά υπό τις νέες συνθήκες, οι φίλοι πρέπει να σταματήσουν να «λιώνουν» μπροστά από κονσόλες video games, τα παιδιά μπορούν να κάνουν πιο εποικοδομητικά πράγματα από το να σερφάρουν διαρκώς στα social media.

Αυτή η νέα κατάσταση έχει ξεράσει μια νέα κανονικότητα για όλους μας.

Και, ξέρετε, είναι ίσως η πρώτη φορά στην οικουμένη κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε καλό σε συνανθρώπους μας μένοντας ψύχραιμοι στον καναπέ μας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος