FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Η Χιόνη, το χιόνι και η ελληνική μυθολογία

Ημερομηνία: 14-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
H καλοσύνη είναι σαν το χιόνι μονολόγησε. Ομορφαίνει ότι σκεπάζει…

Σήμερα ξύπνησε μια ώρα πιο νωρίς. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος και ο ήλιος που μόλις είχε ανατείλει, είχε αρχίσει να ρίχνει τις αχτίδες του εδώ κι εκεί.  Η πρόγνωση του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας, ήταν κάθε άλλο παρά  ενθαρρυντική.  Νέο κύμα με βροχές,  καταιγίδες και χιόνια  προέβλεπε η  ΕΜΥ.

Κάποιοι ίσως να προσέξατε πως η νέα κακοκαιρία βαφτίστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως «Χιόνη». Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο ορθογραφικό λάθος, ορθώς γράφεται με «η» και όχι με «ι» αφού είναι γυναικείο όνομα δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε από το 2017 οπότε ξεκίνησε η ονοματοδοσία ακραίων καιρικών φαινομένων επιλέγεται με αλφαβητική σειρά και εναλλάξ, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό ελληνικό όνομα. Το πρώτο για παράδειγμα ήταν η Αριάδνη, ακολούθησαν ο Βίκτωρ, η Γαλάτεια κ.ο.κ.  Όπως έχει εξηγήσει μάλιστα ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  η λογική πίσω από την ονοματοδσία «είναι πως όταν δοθεί ένα όνομα σε κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο, αυτό αυξάνει την προσοχή που δίνουν οι πολίτες στη συγκεκριμένη κακοκαιρία».

Ποια ήταν λοιπόν η Χιόνη, που ήρθε η σειρά το όνομά της να δοθεί στη νέα κακοκαιρία. 

Το όνομα Χιόνη απαντάται στην ελληνική μυθολογία σε αρκετές  περιπτώσεις. Θυμήθηκε  τις   δυο πιο σημαντικές.

Ήταν κόρη του θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Ζούσε στους αγρούς, έπεσε θύμα κακοποίησης από έναν γεωργό και τελικά μεταμορφώθηκε από τον Ερμή σε νεφέλη χιονιού (εξ ου και το χιόνι) το οποίο όταν πέφτει στη γη καταστρέφει τα σπαρτά. Προφανώς ήταν ένας τρόπος για να εκδικηθεί τον θύτη της.

Τέλος στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα, κόρη του Δαιδαλίωνα. Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκε με δύο θεούς, τον Απόλλωνα και τον Ερμή. Υπερήφανη που είχε κάνει δύο θεούς να την ερωτευθούν η Χιόνη άρχισε να καυχιέται για τα κάλλη της και να υποστηρίζει πως είναι  ομορφότερη από τη θεά Άρτεμη. Η τελευταία απάντησε σκοτώνοντας την με τα βέλη της.

Άφησε πίσω την μυθολογία και με βαριά βήματα πήγε μέχρι την καφετιέρα και το κουτί με τη ζάχαρη.  Κι ύστερα άνοιξε την κουρτίνα και το παράθυρο.  Κοίτα να δεις που πάλι έπεσαν έξω σκέφθηκε και ξαφνικά ο καφές απέκτησε μια πιο γλυκιά γεύση.

 Στο δρόμο για την δουλειά είδε μια κοπελιά να βοηθά μια γερόντισσα. Και η καλοσύνη είναι σαν το χιόνι μονολόγησε.  Ομορφαίνει ότι σκεπάζει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος