FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: Η γραβάτα, το…φέσι και η «μείωση μαϊμού»

Ημερομηνία: 20-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Σε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναφορικά με τον προσδιορισμό της μεσαίας τάξης προχώρησέ ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι πρόκειται για αυτούς  «που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει». Επιπλέον, έσπευσε να εκφράσει την εκτίμησή του για εκείνους τους πολίτες «οι οποίοι παράγουν χωρίς να φωνάζουν» .

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι αποκαθιστά «το αίσθημα της ασφάλειας», όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, όπως ήταν αναμενόμενο,  κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως αφού ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι η μεσαία τάξη διακρίνεται από την ενδυματολογική της προτίμηση στη γραβάτα, προχώρησε σε μία ακόμη εξαγγελία-απάτη όπως την χαρακτήρισαν αυτήν με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης.

Για την ακρίβεια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να προβλέπεται αντίστοιχη μείωση στον προϋπολογισμό. Πρόκειται προφανώς για μια μείωση μαϊμού η οποία  απλώς θα ισοσκελίσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που έχει ήδη ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2020.

Την ίδια ώρα έλεγαν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν φόρεσε γραβάτα αλλά… φέσι στη μεσαία τάξη καθώς ακύρωσε τα δρομολογημένα μέτρα ελάφρυνσής της, δηλαδή την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και την μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου. Όσον αφορά τις καλοπληρωμένες δουλείες ας οψονται οι κουμπάροι, οι κολλητοί φίλοι και συγγενείς, και οι εκατοντάδες άριστοι του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης…

Όπως καταλαβαίνεται τη συζήτηση την μονοπώλησε και πάλι η μεσαία τάξη. Που στα λόγια, την έχουν όλοι μη βρέξει και μη στάξει. Φυσικό επόμενο θα μου πείτε. Δεν είναι μόνον η εκλογική της ισχύ, ούτε μόνον η καταναλωτική της ορμή. Είναι επί της ουσίας ο παράγοντας που διαμορφώνει τάσεις και στάσεις.

Όμως όσο κι αν κάνουν κάποιοι τους Κινέζους, στην Ελλάδα της νέας κανονικότητας, η κοινωνική κινητικότητα άλλαξε ταυτότητα και σίγουρα ποιότητα. Πάνε εκείνα τα ωραία, που τραγουδούσαμε με τον Μούτση παρέα για τη «μεσαία τάξη που θέλει κι εκείνη λιγάκι να διατάζει».

Πλέον, δεν θέλει κι άλλο να στενάζει… 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος