FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Γιατί δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στο Κυριάκο

Ημερομηνία: 26-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ήρθατε στην εξουσία αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό και γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, λέγατε ότι η οικονομία καταστρέφεται και μιλούσατε για 4ο μνημόνιο και για κόφτες. Λέγατε ότι η χώρα δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, κατηγορήσατε τους προκατόχους σας για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κ. Τσουβάλα και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε τον λαϊκισμό. Έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοκριτική; Δεν νικήσατε κανέναν λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε για ψηφοθηρικούς λόγους και τον κάνατε κινητήρια δύναμή σας.

Από τον Σεπτέμβριο που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για ανάπτυξη και ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων με τρεις φάσεις, συνολικά ύψους σχεδόν 7 δις. ευρώ

-Η πρώτη  ήταν στη ΔΕΘ με μέτρα ελάφρυνσης ύψους 700 εκατ. και απόδοση 1 δις για τα αναδρομικά, ενώ ακολούθησε το κοινωνικό μέρισμα ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ και η ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, ύψους 1,8 δις. ευρώ. Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήθηκε για το 2019, ύψους 1,14 δις ευρώ. Η τρίτη ήταν οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δις ευρώ, μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που ψηφίστηκε, ύψους ακόμα 1,8 δις. ευρώ. Όλα αυτά, απολύτως κοστολογημένα, 7 δις. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις. ευρώ εφάπαξ από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και εσείς αυτά τα βαφτίσατε παροχολογία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υλοποιήσει θετικά μόνιμα μέτρα 7 δις σε λιγότερο από ένα χρόνο και εσείς, κ. Μητσοτάκη, ενώ λέγατε για τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία, φέρατε 300 εκατ. ευρώ έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 2019 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες θριάμβου.

-Για να γίνει αυτό, οι προκάτοχοί σας δρομολόγησαν έναν ειδικό λογαριασμό με 5,5 δις. από τα 37 του «μαξιλαριού» ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% ως το 2022, ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά 1%. Εσείς το απορρίπτετε χωρίς συζήτηση με τους εταίρους, αλλά δεν λέτε ποιο είναι το άλλο σχέδιο. Θα δει ο λαός το φθινόπωρο τι θα νομοθετήσετε στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022. Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%; Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια; Την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης;

-Θα υλοποιήσετε όσα έχουν εξασφαλιστεί για το 2020; (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, μείωση ΦΠΑ από το 13 στο 11%).

-Το μόνο που είπατε είναι για τον ΕΝΦΙΑ. Και εκεί διατηρείτε μια πρόταση έτοιμη από τους προηγούμενους, για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Δηλαδή 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους.

-Για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις. Τίθεται θέμα συνταγματικότητας, αλλά το βασικότερο είναι ότι θα προκύψουν και δήμοι δύο ταχυτήτων. Οι λαϊκές συνοικίες θα έχουν λιγότερα έσοδα και δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

-Μιλήσατε για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Αυτό σημαίνει για τους εταίρους μείωση του αφορολογήτου, η οποία όμως καταργήθηκε με ψήφο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε αυτές τις ελαφρύνσεις και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δεν θα περάσει έτσι. Θα χτυπήσετε τους αδύναμους, θα το καταλάβει ο λαός.

-Δεν είπατε κουβέντα για τις 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία

-Εξαγγείλατε 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, ενώ είχε εξασφαλιστεί χώρος για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ως το 2022. Δεν θα τις υλοποιήσετε; Θα εφαρμόσετε την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο;

-Η ΔΕΗ έμεινε όρθια με μειώσεις στα τιμολόγια. Πού θα σταματήσετε την επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ; Πείτε στον κόσμο αν κρύβετε νέες αυξήσεις στο ρεύμα…

-Κ. Μητσοτάκη, να τελειώσει κάποια στιγμή και το «κρυφτό» με το ασφαλιστικό. Αυτά που έχετε πει μέχρι τώρα, σηματοδοτούν βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης. Εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ο λαός και οι εκπρόσωποί του δεν θα σας αφήσουν σε χλωρό κλαρί.

Με βάση τα όσα ακούστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διαφωνώ και επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχώ βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος