FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Φορολογήστε μας επιτέλους!

Ημερομηνία: 15-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Ομάδα 83 πλουσίων από όλον τον κόσμο ξεμπροστιάζει τις κυβερνήσεις, ζητώντας άμεσα την υψηλότερη φορολόγηση των ίδιων και των υπόλοιπων μελών της ελίτ για να ανακάμψει η υφήλιος από το χτύπημα της πανδημίας.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες της υφηλίου συνεχίζουν να μοιράζουν το χρήμα των «κορονοπακέτων» με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που τους στηρίζουν, ενισχύοντας περαιτέρω την ανισότητα, μια ομάδα 83 πολύ πλούσιων ανθρώπων, συναισθανόμενη τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία μετά το χτύπημα του Covid-19 ζητά κάτι που οι παραπάνω δεν θα είχαν διανοηθεί ποτέ: υψηλότερη φορολόγηση τόσο των ιδίων όσο και των υπόλοιπων μελών της παγκόσμιας ελίτ του πλούτου για να ανακάμψει ο κόσμος, αφού η φιλανθρωπία και η γενναιοδωρία των μεγιστάνων δεν φτάνουν.

Η ομάδα των πλουσίων –στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής του κολοσσού παγωτών Ben and Jerry’s, η κληρονόμος του Ντίσνεϊ, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, ο ιδρυτής του ομίλου Warehouse και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας Στέφεν Τάινταλ, ο Βρετανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέρτις και ο Ιρλανδός μεγαλοεπενδυτής Τζον Ο’Φάρελ– ζητά συγκεκριμένα με επιστολή της από τις κυβερνήσεις «να αυξήσουν τους φόρους για ανθρώπους όπως εμείς, άμεσα, ουσιαστικά και μόνιμα».

«Καθώς ο Covid-19 χτυπά τον κόσμο, εκατομμυριούχοι όπως εμείς οφείλουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο για την ίαση της ανθρωπότητας. Οχι, δεν είμαστε εμείς αυτοί που φροντίζουν τους ασθενείς στις εντατικές μονάδες. Δεν οδηγούμε τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους άρρωστους στα νοσοκομεία, δεν ξαναγεμίζουμε με εμπορεύματα τα άδεια ράφια στα καταστήματα τροφίμων, δεν διανέμουμε έτοιμα γεύματα από πόρτα σε πόρτα.

»Εχουμε όμως χρήμα και μάλιστα πολύ. Τα χρήματα χρειάζονται απελπιστικά σήμερα και θα συνεχίσουν να είναι αναγκαία στα επόμενα χρόνια καθώς ο κόσμος θα ανακάμπτει από την κρίση», τονίζουν οι εκατομμυριούχοι στην επιστολή τους, προειδοποιώντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας «θα διαρκέσουν για δεκαετίες» και ενδεχομένως «να βυθίσουν ακόμη μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους στη φτώχεια».

«Τα προβλήματα που προκλήθηκαν και αποκαλύφθηκαν από τον Covid-19 δεν μπορούν να επιλυθούν με τη φιλανθρωπία. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που χρειάζονται και τη δίκαιη δαπάνη τους», τονίζει ακόμη η επιστολή, η οποία συντάχθηκε ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών των χωρών του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο και δημοσιοποιήθηκε  αποκλειστικά στον βρετανικό «Guardian».

Οι υπογράφοντες την επιστολή καλούν ακόμη τους πολιτικούς να «αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ανισότητα και να αναγνωρίσουν ότι η αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και η μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια διεθνώς είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση». Την επιστολή, ωστόσο, δεν την υπογράφουν οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, δηλαδή ο Τζεφ Μπέζος (Amazon), ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft) και ο Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire).

Φιλάνθρωποι δωρητές

O πρώτος, αν και αβγάτισε φέτος την περιουσία του κατά 75 δισ. δολάρια (στα 189 δισ. δολάρια), δώρισε υπέρ της μάχης κατά του κορονοϊού μόνο 100 εκατ. δολάρια. Ποσό που ισοδυναμεί μόλις με το 0,1% της εκτιμώμενης περιουσίας του. Οι άλλοι δύο αποτελούν γνωστούς «φιλάνθρωπους» που δωρίζουν μεν κάθε χρόνο δεκάδες δισ. δολάρια, διασφαλίζουν δε με αυτόν τον τρόπο και την ελάφρυνση της φορολόγησής τους.

Ο αριθμός των υπερβολικά πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη έχει αυξηθεί φέτος παρά την κρίση. Υπάρχουν πάνω από 500 χιλιάδες πάρα πολύ πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων έκαστος. Οι περισσότερες κυβερνήσεις, όμως, όχι μόνο δεν τους φορολογούν ακριβοδίκαια, αλλά αρκετές φορές τους ανταμείβουν και με επιστροφές φόρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος