FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: Επιτέλους, ξυπνήστε!

Ημερομηνία: 26-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Πάτρα: Μαθητής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω bullying

Άλλη μία υπόθεση σχολικού εκφοβισμού που παρ’ oλίγον να έχει μοιραία αποτελέσματα καταγγέλλουν οι γονείς 16χρονου μαθητή από την Πάτρα. Η οικογένειά του αποκάλυψε ότι ο ανήλικος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, μην αντέχοντας το bullying που δεχόταν από τους συμμαθητές του.

«Όταν κατέβηκε κάτω, τον ρώτησα “γιατί το έκανες αυτό; Τι έκανα λάθος; Τι είναι αυτό που μου έκανες απόψε;” και στη συνέχεια μου είπε ότι “δεν με κατάλαβες. Σου είπα και σου φώναζα ότι δεν ήθελα να πάω στο σχολείο γιατί θα με κοροϊδεύουν όλοι…»

Είχε γίνει ένα με το κινητό. Πλέον όμως δεν μου προξενούσε καμία εντύπωση καθώς τι πιο φυσικό σήμερα να βλέπεις έναν 14χρονο με τη μούρη κολλημένη σ’ ένα smartphone ή android. Ωστόσο, αυτήν την φορά το είχε παρακάνει. «Τι κάνεις εκεί ρε κωλόπαιδο», του φώναξα τάχα αγριεμένος. Ήταν άλλωστε από τα αγαπημένα μου παιδιά στο σόι. «Έλα να δεις θείο», μου είπε, αφήνοντας ένα πονηρό μειδίαμα να σχηματιστεί στο πρόσωπό του. Ειλικρινά, πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να καταφέρω να συνειδητοποιήσω αυτό που έβλεπα.

Ήταν στο Facebook. Αυτό από μόνο του δεν ήταν είδηση για ένα παιδί της ηλικίας του, όσο το γεγονός ότι εκείνη την στιγμή συμμετείχε σε μία μάλλον χαζή κουβέντα, στην οποία μπορούσαν να δημοσιεύσουν ακόμη περί τα 50 μέλη της ομάδας. Τα παιδιά είχαν εκμεταλλευτεί μία από τις πιο απλές λειτουργείες του κοινωνικού δικτύου, ούτως ώστε να μπορούν να συζητήσουν οτιδήποτε ήθελαν, όποτε ήθελαν και όπως ήθελαν. Τι πιο φυσιολογικό για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Facebook, με την διαφορά ότι πρόκειται για παιδιά.

Μου πήρε κάμποσο καιρό αλλά τελικά το «χώνεψα». Εξάλλου είχα δώσει εξαρχής κάποιες συμβουλές στον μικρό αναφορικά με τι να προσέξει και πώς να προστατεύσει τον εαυτό του από τους συνήθεις μαθητικούς κανιβαλισμούς, οι οποίοι μεταφερόμενοι στο τελείως ανεξέλεγκτο πεδίο της ηλεκτρονικής συναναστροφής, αποκτούν ένα πολύ πιο οξύ και όπως είχαμε την  θλιβερή ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις προηγούμενες ημέρες, πολύ πιο δραματικό χαρακτήρα.

Εδώ εντοπίζεται και η ουσία της υπόθεσης με τον 16χρονο μαθητή από την Πάτρα, ο οποίος λίγο έλειψε να δώσει τέλος στη ζωή του και θα το είχε κάνει, αν δεν τον είχαν προλάβει οι γονείς του. Προφανώς το παιδί πληγώθηκε από την κακοποίηση του νταή συμμαθητή του, αλλά την χαριστική βολή του την έδωσε η προσβλητική ανάρτηση του τελευταίου. Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως αν πρόκειται για δημοσίευση σε ομάδα στο Instagram, η οποία μάλιστα μετρά 80 μέλη, όπως μεταδόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. Σύμφωνα πάντως με τον πατέρα του παιδιού, ο νταής δεν πτοήθηκε και επανήλθε με νέα ανάρτηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν τρέχει τίποτα… μια διήμερη έφαγα και τώρα αρχίζει το πάρτι…».

Καταλαβαίνετε που βρισκόμαστε; Σε μία εποχή όπου μία προσβολή στην «κοινότητα» μπορεί να καταστεί θανάσιμη, μία αποβολή δεν σημαίνει τίποτα, και μία ακόμη αποστροφή του συλλογικού μας βλέμματος, θα σημάνει την περαιτέρω επιδείνωση μίας κατάστασης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Λες και δεν υπήρξε ποτέ Γιακουμάκης σε αυτόν τον τόπο. Η πολιτεία αδιαφορεί, προσκολλημένη στα γραφειοκρατικά της καθήκοντα (και στην ανάγκη της κατήχησης βεβαίως βεβαίως, –το είδαμε κι αυτό), οι καθηγητές δίνουν ακόμη αποβολές, και οι γονείς κοιμούνται όρθιοι, αγαπώντας μεν τα παιδιά τους, αλλά αδυνατώντας πρακτικά να τα ψυχολογήσουν. Επιτέλους, ξυπνήστε!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος