FOLLOW US: facebook twitter

Το βάρος στις γυναίκες των ψηφοδελτίων

Ημερομηνία: 03-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

-Η «διάσωση» της 5ης έδρας στην Ηλεία αναδιαμορφώνει τον σχεδιασμό των κομμάτων

-Ποια ονόματα «παίζουν» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αλλάζει –προς το δυσκολότερο- ο σχεδιασμός των κομμάτων στην Ηλεία, αφού τα περισσότερα στελέχη είχαν σχεδόν συμβιβαστεί με την ιδέα των τεσσάρων εδρών και έξι ονομάτων στο ψηφοδέλτιο, εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες πλην του ΣΥΡΙΖΑ όπου είχε αποφασιστεί το 3+3.

Όμως τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, επεφύλασσαν έκπληξη, αφού διατηρήθηκε αμετάβλητος ο αριθμός των εδρών, διότι ο νόμιμος πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε μεν σε σχέση με το 2011 (168.358 από 182.456) αλλά όχι τόσο ώστε να υστερήσει στην κατανομή των εδρών.

Πλέον, στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν μία επιπλέον γυναικεία υποψηφιότητα, αφού «κλειδωμένες» είναι η Διονυσία Αυγερινοπούλου και η Άννα Μαρία Βλαγκούλη. Η λογική λέει πως θα αναζητηθεί γυναίκα από τον Πύργο, προκειμένου να υπάρχει ισορροπημένη γεωγραφική εκπροσώπηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση για 50-50 στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας αποδείχθηκε σοφή και ευεργετική, αφού η προεργασία που έχει γίνει, τώρα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα να λειτουργήσει με ηρεμία και να κλείσει τις τελευταίες θέσεις που απομένουν, μία γυναικεία και μία ανδρική.

Τις τρεις γυναικείες θέσεις διεκδικούν η δικηγόρος Ζωή Αναστασοπούλου από τα Λεχαινά, η εκπαιδευτικός Βίκυ Βασιλοπούλου από την Αρχαία Ολυμπία, η Βασιλική Παρασκευοπούλου από την Πηνεία, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη και η Ζωή Γιατρά από τη Γαστούνη.

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στις γυναικείες υποψηφιότητες, διότι πλην της γενικής γραμματέως του δήμου Ήλιδας, Νίκης Κοκκαλιάρη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη σίγουρη. Τόσο η Εύη Βεργοπούλου όσο και η Δήμητρα Ζαφειροπούλου, που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του 2019, δε θα είναι εκ νέου υποψήφιες, ενώ και τα σενάρια για την αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ρόη Αντωνοπούλου, δεν ευσταθούν. Επίσης, η Σοφία Κατσίγιαννη με καταγωγή από τη Ζαχάρως θα είναι υποψήφια αλλά στην Ανατολική Αττική και όχι στην Ηλεία.

Πώς «διασώθηκε» οριακά η πέμπτη έδρα

Παρότι είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί απώλειας μίας έδρας στην Ηλεία, εντέλει ο νόμιμος πληθυσμός έμεινε σε αριθμό οριακά αρκετό για να μη χαθεί.  Δεδομένου ότι ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας είναι 9.716.889 και οι έδρες προς κατανομή 285 (15 αντιστοιχούν στο Επικρατείας), το εκλογικό μέτρο είναι 34.094 άτομα. Αν διαιρεθούν οι 168.358 δημότες της Ηλείας με το εκλογικό μέτρο, μας αντιστοιχούν 4,93 έδρες, και σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα παραμένουμε στις πέντε έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν καταγράφουν καμία απώλεια, αλλά η Αχαΐα είναι η κερδισμένη της απογραφής, αφού κερδίζει μία έδρα και πάει στις εννιά (από οκτώ). Στις επτά παραμένει και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ ίδιο αριθμό εδρών διατηρούν η Αρκαδία (3) και η Μεσσηνία (5).
Συνολικά 14 εκλογικές περιφέρειες επηρεάζονται από την απογραφή. Εκτός από την Αχαΐα, από μία έδρα κερδίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης, και ο δυτικός και ο βόρειος τομέας της Αθήνας. Δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας και η Ανατολική Αττική. Από μια έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Φθιώτιδα.

Σενάρια εκλογικής κατανομής

Δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η πιθανότερη κατανομή είναι 2-2-1 ή 2-1-1-1 (με λιγότερες πιθανότητες).
Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, τότε η κατανομή θα είναι πιθανότατα 3-1-1. Διευκρινίζεται πως τις τρεις έδρες τις κερδίζει το πρώτο κόμμα πανελλαδικά και ότι το πρώτο κόμμα στην Ηλεία. Αν π.χ. είναι πρώτη πανελλαδικά η ΝΔ και στην Ηλεία είναι 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατανομή είναι 3-1-1 υπέρ της ΝΔ. Δεν παίζει ρόλο δηλαδή ποιος θα είναι πρώτος σε τοπικό επίπεδο αλλά σε πανελλαδικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος