FOLLOW US: facebook twitter

Το τσίκνισαν δεόντως οι Ηλείοι: Ψησταριές σε πλατείες, σχολεία, γειτονιές και καταστήματα με τρικούβερτο γλέντι και άφθονη ψητούρα

Ημερομηνία: 01-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Ψητούρα και πολυκοσμία στην πλατεία δικαστηρίων από τα παρακείμενα καφέ και το γλέντι κράτησε ως το απόγευμα!

Με σύμμαχο την λιακάδα παρά το βοριαδάκι, οι Ηλείοι τήρησαν και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και η ατμόσφαιρα παντού μύριζε… τσίκνα και ψητούρα, ενώ το κρασάκι έφερε γρήγορα το κέφι στις παρέες και αρχίσαν οι χοροί και το γλέντι!

Σε πολλές γειτονιές, έξω από κρεοπωλεία, καταστήματα αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, στήθηκαν ψησταριές, στον Πύργο, στο Κατάκολο, στην Αμαλιάδα και σε όλες τις πόλεις του νομού, αλλά και σε αρκετά σχολεία όπου οι σύλλογοι γονέων εφοδίασαν τις ψησταριές με σουβλάκια και έτσι το τσίκνισαν και οι μαθητές μαζί με δασκάλους και γονείς. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν  το 1ο Νηπιαγωγείο Πύργου όπου οι μικροί μαθητές τσίκνισαν με την φροντίδα των γονιών και των δασκάλων τους και πέρασαν ένα υπέροχο μεσημέρι.

Στον Πύργο, το γλέντι κυριάρχησε στην κεντρική πλατεία αλλά και στην πλατεία δικαστηρίων, όπου τα καφέ έστησαν τις ψησταριές για τους πελάτες τους με πολύ  μουσική και απίστευτο κέφι. Πρωταγωνιστές στο ψήσιμο το προσωπικό των καφέ της πόλης και πολλών καταστημάτων, που θέλοντας να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία, οργάνωσαν μέχρι και μουσικές εκδηλώσεις με ζωντανό πρόγραμμα. Βέβαια πέραν των μικρών ψησταριών είδαμε ακόμα και ψησταριές με ολόκληρα γουρουνόπουλα στην πλατεία δικαστηρίων να ψήνονται στα κάρβουνα, ανοίγοντας την όρεξη και μόνο στην όψη…

Τον πρώτο λόγο πάντως είχαν οι κρεοπώλες αφού είχαν και την «πρώτη ύλη» στα χέρια τους,  εκτιμάται ότι χθες διέθεσαν μεγάλες ποσότητες από σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες και χοιρινές μπριζόλες, νέω προσέφεραν στους πελάτες τους εκλεκτούς μεζέδες, συνοδευόμενους από κρασί από τις ψησταριές που είχαν στήσει έξω από τα μαγαζιά τους.

Μεγάλο γλέντι στήθηκε και στο δασαρχείο Πύργου, ενώ στο Κατάκολο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διοργάνωσε για τον κόσμο Τσικνοπέμπτη μετά μουσικής! Ο Σύλλογος εργαζομένων του δήμου Πύργου έστησε τις δικές του ψησταριές στο χώρο του Κούβελου από νωρίς το πρωί.

Και στην Αμαλιάδα τήρησαν δεόντως το έθιμο, σε καταστήματα υπηρεσίες, συλλόγους  και γειτονιές και πάνω από την πόλη αιωρούνταν ένα νέφος τσίκνας, ενώ τα τραγούδια ακούγονταν από παντού μέχρι το απόγευμα. Η ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και η Πυροσβεστική υπηρεσία χαρακτηριστικά παραδείγματα του φετινού τσικνίσματος.

Εκείνοι που λιγότερο συμμετείχαν στην Τσικνοπέμπτη φέτος ήταν οι δήμοι, άλλα χρόνια συνήθιζαν να διοργανώνουν γλέντια τσικνίζοντας και διοργανώνοντας εκδηλώσεις ανοιχτές για όλους τους δημότες, αλλά φέτος οι περισσότεροι σημείωσαν απουσία, λόγω… φτωχών προϋπολογισμών αλλά και προεκλογικών προετοιμασιών, καθώς δημοτικές εκλογές έρχονται, που μυαλό για τσίκνισμα!

Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη όπως μπορούσε, σε πολλά σημεία στήθηκαν τρικούβερτα γλέντια με άφθονα ψητά, κρασί και φυσικά χορό, ίσως σε μικρότερη έκταση από πέρυσι, αλλά καθώς ο έλληνας έχει μάθει να αντιστέκεται στην κρίση και να διασκεδάσει, η φτώχεια θέλει καλοπέραση λέει ο λαός, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την μέρα. Και η οποία βέβαια είχε και συνέχεια το βράδυ σε πολλά μαγαζιά και μπαρ του νομού, συνδυασμένα και με αποκριάτικα πάρτι…

Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο Μανολάδας, Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Τάσος Μυλωνόπουλος με τον συντονιστή της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σαϊτά.
Τσίκνισμα στο κλιμάκιο της Π.Υ Αμαλιάδας
Το έθιμο τήρησαν και οι μικροπωλητές που έστησαν ψησταριά στην λαϊκή αγορά Κρεστένων
Στο καφέ brera της πλατείας δικαστηρίων στήθηκαν όπως και πέρυσι ψησταριές με γουρουνοπούλες πέρα από τα εκατοντάδες σουβλάκια που έψησαν για τον κόσμο.
Οι μικροί μαθητές του 1ου νηπιαγωγείο Πύργου τσίκνισαν χθες με την φροντίδα γονιών και δασκάλων
Το γλέντησαν και στο Κατάκολο
Μικρό διάλλειμα για τσίκνισμα και στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας
2o ΕΠΑΛ Πύργου και τσίκνισμα από τους μαθητές με σουβλάκια
Το τσίκνισαν δεόντως χθες και στο Coffe brand στον Πύργο οπου οι πιο έμπειροι έψηναν και οι νεώτεροι… έτρωγαν!
Τσίκνισμα και στο parea cafe στην πλατεία Κύπρου!
Τα καφέ της πλατείας Πύργου τσίκνισαν για τους πελάτες τους και τον κόσμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος