FOLLOW US: facebook twitter

Το τέλος του εμπορίου και η «μισή» λύση για τα πυροδάνεια

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συγγραφέας:

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε τεράστια ζημιά στον εμπορικό κόσμο της Ηλείας, αφού από τις αρχές Μαρτίου, νωρίτερα από όλη την Ελλάδα, επιβλήθηκε υποχρεωτικό λουκέτο για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Άπαντες κατανόησαν την αναγκαιότητα του μέτρου και ζήτησαν από την πολιτεία να στηρίξει οικονομικά τους επαγγελματίες. Το οικονομικό επιτελείο εφάρμοσε ορισμένα μέτρα, με διαρκείς παλινωδίες όσον αφορά τους ΚΑΔ και τις κατηγορίες επιχειρήσεων που θα πρέπει να ενισχυθούν. Παράλληλα, αποφάσισε να θεσπίσει δανειοδοτικά προγράμματα όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και η Επιστρεπτέα προκαταβολή, για να τους δώσει την αναγκαία ρευστότητα. Εκεί όμως αποφασίστηκε ένα τιμωρητικό μέτρο για τους εμπόρους της Ηλείας, ο όρος να ήταν δανειακά ενήμεροι έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Αυτόματα η συντριπτική πλειονότητα των Ηλείων επιχειρηματιών αποκλείστηκαν από τη δανειοδότηση, εξαιτίας του χρονίζοντος ζητήματος των «πυροδανείων», δηλαδή των δανείων που χορηγήθηκαν πριν από 12 χρόνια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές του 2007.  Όπως είναι γνωστό, τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν «κοκκινίσει» επειδή οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να τα ρυθμίσουν ευνοϊκά λόγω της κρατικής εγγύησης. Ενώ ανάλογες δανειακές οφειλές χωρίς εγγύηση ρυθμίζονται για να εισπράξει ό,τι μπορεί μια τράπεζα, στα «πυροδάνεια» προτιμά την κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον δανειολήπτη. Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις της Ηλείας έχουν «κόκκινα δάνεια» όχι με αποκλειστικά δική τους ευθύνη αλλά εξαιτίας της συνειδητής απροθυμίας των τραπεζών, γεγονός που τις απέκλεισε από τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης. Για απευθείας τραπεζικό δάνειο ούτε συζήτηση, αφού οι εγγυήσεις που ζητούν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκινούν από καταθέσεις και φτάνουν μέχρι υποθήκες ακινήτων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, εξέφρασε κατ΄επανάληψη την ανάγκη να βρεθεί λύση που να μην αποκλείει τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 60% των επαγγελματιών έχουν «κόκκινα πυροδάνεια, με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να ενισχυθούν χωρίς τραπεζικά κριτήρια, όπως ακριβώς δόθηκαν τα 800 ευρώ σε όλους ανεξαιρέτους, ζητώντας να λυθεί οριστικά το θέμα των πυροδανείων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Νίκος Καρυώτης ζήτησε τα κεφάλαια κίνησης που θα χρειαστεί να δοθούν για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων να είναι με εγγύηση του Δημοσίου και χωρίς να έχουν εξασφαλίσεις,  γιατί πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός.

Στο θέμα των «πυροδανείων», η κυβέρνηση αποφάσισε να το λύσει κατά το ήμισυ, θεσπίζοντας μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, που ξεκινά από τις 120 δόσεις και θεωρητικά φτάνει και τις 240. Ωστόσο, αυτή η λύση προϋποθέτει ότι πρώτα θα πρέπει να καταπέσουν τα δάνεια των επιχειρήσεων στην Εφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία τους (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα). Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκε πως οι 120 δόσεις θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τις τράπεζες, ώστε να προβούν σε ανάλογες ρυθμίσεις, κάτι που όμως  μέχρι τώρα δεν έχει επαληθευτεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παραμένει σε ισχύ η «ρύθμιση Χουλιαράκη» για τη ρύθμιση των δανείων με κρατική εγγγύηση «κατά τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια», αφενός όμως οι τράπεζες κωφεύουν και αφετέρου η κυβέρνηση δεν δείχνει βούληση να πιέσει για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο δεύτερο lockdown, με την κυβέρνηση να αγνοεί τις προτάσεις των εμπόρων για επαναλειτουργία έστω με έναν πελάτη στο κατάστημα, προτιμώντας την περίφημη «παραλαβή εκτός» (click away). Η άποψη της πλειονότητας των εμπόρων αλλά και η γενικότερη αίσθηση που προκύπτει από την αρθρογραφία στον αθηναϊκό Τύπο, είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί «λίγους και μεγάλους» στο εμπόριο με ταυτόχρονη συρρίκνωση της μικρής και μεσαίας επιχειρήσης, θεωρώντας τους «ζόμπι». Μένει να δούμε στην πράξη τι θα ισχύσει, όμως η εκτίμηση των εμπορικών συλλόγων της Ηλείας είναι ότι δύσκολα θα επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα. Κάποια λουκέτα μπορεί να είναι και οριστικά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ