FOLLOW US: facebook twitter

Το τελικό σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Ημερομηνία: 01-03-2019 | Συντάκτης:
Για 5 χρόνια θα προστατεύονται μακροχρόνια άνεργοι και ΑΜΕΑ

Στο τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κατέληξαν η κυβέρνηση, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το τελικό κείμενο των 21 άρθρων έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα βασικά του σημεία, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους και οι τράπεζες θα ρυθμίζουν αυτά τα δάνεια προσφέροντας νέο μειωμένο επιτόκιο (euribor τριμήνου +2% περιθώριο), επιμήκυνση ώς και 25 έτη και «κούρεμα» για το ποσό του δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα ΑμεΑ, αποσυμφόρηση των δικαστηρίων στα οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αλλά και «μπλόκο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τις ευεργετικές διατάξεις, είναι το τρίπτυχο του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που αντικαθιστά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη.

Για 5 χρόνια θα προστατεύονται ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι

Το τελικό κείμενο, που έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, προβλέπει ότι η διάρκεια του νέου πλαισίου θα είναι 1 έτος, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου 2019, αλλά 5 χρόνια για μακροχρόνια ανέργους και ΑμεΑ, αντί για 3 έτη που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες «σπάει» στα δυο, κάτι που δεν επιθυμούσαν οι τράπεζες, η συμφωνία χαρακτηρίζεται από κορυφαία τραπεζικά στελέχη ως «win-win», δηλαδή όλοι κερδισμένοι.

Ειδικότερα το άρθρο 9 του παλιού νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έρθει το αργότερο μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου ως αυτόνομο νομοθέτημα και στη συνέχεια και μέχρι τις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η κατάθεση ενιαίου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος θα ενσωματώνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος