FOLLOW US: facebook twitter

Το «τείχος» των Κρεστένων: Πώς η περιοχή πέτυχε μηδενικό αριθμό κρουσμάτων και υψηλό αριθμό εμβολιασμών

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία
-Μιλούν στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Σ. Μπαλιούκος ο αναπλ. Διοικητής της ΝΜ, Γ. Χουζούρης, και ο πρόεδρος του Εμπορ. Συλλόγου, Τ. Καρνάρος

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα των τοπικών αρχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν να πείσουν τους δημότες τους ότι η χαλάρωση δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι μόνο με σχολαστική τήρηση των μέτρων και μαζικό εμβολιασμό θα περιορίσουν τη διασπορά και θα προστατέψουν τη δημόσια Υγεία. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς έχει διατηρήσει τα κρούσματα σε σχεδόν μηδενικό αριθμό, εκτοξεύοντας παράλληλα τον εμβολιασμό των πολιτών σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% και ίσως να φτάνει –ανάλογα με τους υπολογισμούς- το 90% με 95%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων έχουν γίνει πάνω από 11.000 εμβόλια, εκ των οποίων το 50% αφορά ολοκληρωμένο εμβολιασμό, δηλαδή και τις δύο δόσεις.

«Από τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες και σταδιακά αυξήσαμε τον ημερήσιο αριθμό εμβολίων, φτάνοντας μέχρι και τους 270 περίπου. Τώρα κινούμαστε περίπου στο 100 με 120 εμβολιασμούς την ημέρα, παρέχοντας τις επιλογές του εμβολίου Pfizerκαι του Johnson. Συνολικά είμαστε στους 11.000 εμβολιασμούς, εκ των οποίων περίπου 5.500 αφορούν πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πιστεύω ότι έχουμε χτίσει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας στην περιοχή, κάτι που είναι σημαντικό διότι η πλειονότητα του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Επιθυμία μας είναι να έρθουν να εμβολιαστούν και όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα», δήλωσε στην «Πρωινή» ο αναπλ. Διοικητής της ΝΜ Κρεστένων, Γ. Χουζούρης.

Η διασπορά θα ήταν γενοκτονία

Παράλληλα με την πορεία του εμβολιασμού στη ΝΜ Κρεστένων, η δημοτική αρχή επιδόθηκε σε μια εκστρατεία κατά του κορονοϊού, ειδικά με τα σποραδικά κρούσματα στο 2ο κύμα πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να αποτρέψει την ευρεία διασπορά του ιού στον πληθυσμό.

«Η πλειονότητα των κατοίκων του δήμου μας ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτα στρώματα όπως οι ηλικιωμένοι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν είχαμε αδρανήσει και είχε προκληθεί διασπορά του ιού. Τα νοσοκομεία θα ήταν γεμάτα και θα θρηνούσαμε μαζικούς θανάτους. Για αυτό από την πρώτη στιγμή περάσαμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι πρέπει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να  εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν. Πρώτοι εμείς δώσαμε το παράδειγμα στον κόσμο, φορώντας όλοι μάσκες στο δημαρχείο και περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Κάποιοι μας ειρωνεύτηκαν, αλλά εμείς οργανώσαμε τη διενέργεια μαζικών rapidtestστον κόσμο για να εντοπίσουμε κάθε πιθανό κρούσμα και αποδείχθηκε πόσο σωτήριο ήταν. Σε όσους βρέθηκαν θετικοί, φροντίσαμε ώστε οι κοινωνικές μας υπηρεσίες να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι δημότες έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν σχολαστικά τα μέτρα, ενώ και στο ΝΜ Κρεστένων ο διοικητής κ. Χουζούρης και το προσωπικό έχουν οργανώσει άρτια τον εμβολιασμό. Για αυτόν τον λόγο δεν μπήκαμε ποτέ στο κόκκινο και σχεδόν μηδενίσαμε τα κρούσματα. Ακόμα και το πρόσφατο κρούσμα που δυστυχώς διαπιστώθηκε, προήλθε από την Αθήνα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει χαλάρωση για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και τώρα. Ελπίζω οι συνδημότες μου που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Με βάση τα στατιστικά, το τείχος ανοσίας που έχουμε χτίσει, είναι περίπου στο 80%, ενώ σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς υπερβαίνει το 90%», είπε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή να καταγραφεί ακριβής αριθμός ατόμων στην περιοχή της Ανδρίτσαινας που θέλουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να στείλει κινητή μονάδα η 6η ΥΠΕ για να κάνει τους εμβολιασμούς.

«Εφόσον το ΚΥ Ανδρίτσαινας δεν έγινε εμβολιαστικό κέντρο, ζητήσαμε να έρθει μονάδα να εμβολιάσει με Pfizerτους κατοίκους της περιοχής, εφόσον προκύψει ανάγκη. Ο κίνδυνος επικρέμεται ακόμα και δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, υπογράμμισε στην «Πρωινή» πως οι επιχειρήσει της πόλης τήρησαν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μικρή μειοψηφία πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, θα το πράξουν σύντομα.

«Τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα μέτρα και αποτρέψαμε τη διασπορά του ιού, έχοντας τα λιγότερα κρούσματα, κι αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Κάναμε πολλά rapidtest, κάνουμε και selftest και θεωρώ ότι αν πειστεί να εμβολιαστεί και ένα μικρό ποσοστό πολιτών που έχει απομείνει, ο κίνδυνος θα είναι συγκλονιστικά μικρότερος. Δεν χαλαρώνουμε και συνεχίζουμε προσεκτικά», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος