FOLLOW US: facebook twitter

Το σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια και ρύθμιση χρεών: Στόχος, η ελάχιστη μηνιαία δόση του οφειλέτη να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ

Ημερομηνία: 12-02-2019 | Συντάκτης:
Του Δημήτρη Τερζή από την ΕΦΣΥΝ

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο γρίφος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει βρεθεί –σε συνεργασία με τους θεσμούς– το μοντέλο εκείνο σύμφωνα με το οποίο αφενός θα προστατεύεται η λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς, αφετέρου θα προστατευτούν και οι τράπεζες ώστε να μη χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Κοινή γραμμή

Υπενθυμίζεται ότι η όποια λύση προκριθεί αφορά την τακτοποίηση και τη διαχείριση δανείων δεκάδων δισ. ευρώ. Παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί δύο «γραμμών» εντός της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος, η τελική πρόταση θα είναι αποδεκτή από όλους και θα έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα έχει ως βάση το μοντέλο της Κύπρου. Το πρώτο βήμα θα είναι ένα γενναίο «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και στη συνέχεια το 1/3 του ποσού θα καλύπτεται από το κράτος και τα 2/3 από τον δανειολήπτη. Τα όρια αναμένεται να κυμανθούν από τις 100.000 ευρώ –εμπορική αξία ακινήτου– για τον άγαμο (από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα) έως και τις 280.000 ευρώ για τον έγγαμο. Πιο αναλυτικά:

-Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής ενός δανειολήπτη στη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος του μήνα, θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.

-Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη θα προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή, που θα καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και κατά το 1/3 από το κράτος.

-Στο ακίνητο θα εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν αυτής που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας. Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, το Δημόσιο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τμήματος από την πώληση, κατά το ποσό που αναλογεί με βάση την ήδη καταβληθείσα επιδότηση.

-Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Η αποπληρωμή θα αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου, ενώ η διαφορά της αρχικής με την παρούσα αξία θα διαγράφεται.

Ωστόσο, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων δεν είναι το μόνο για το οποίο αναζητεί λύση το οικονομικό επιτελείο. Ενα αρκετά σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρέη των μικροοφειλετών έως 5.000 ευρώ σε εφορία, ταμεία κ.λπ. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται ρύθμιση από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για αποπληρωμή έως και 120 δόσεις.

Στόχος είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση του οφειλέτη να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλαιότερες, με αντικειμενικό στόχο το Δημόσιο να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα.

Προϋποθέσεις

Τα χρέη που θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση προσδιορίζονται χρονικά έως και τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ βασική παράμετρος υπαγωγής σε αυτήν θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, με απλά λόγια ο φετινός ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος του 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης εξόφλησης για 12 δόσεις σε εφορίες και ταμεία. Θα μπορεί π.χ. κάποιος να μπει στη διαδικασία ρύθμισης των 12 δόσεων για τις οφειλές του τρέχοντος έτους και αυτόματα να έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα παλαιότερα χρέη.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά και όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα ταμεία και στην εφορία και που δεν είχαν τη δυνατότητα στοχευμένης ρύθμισης χρεών πέραν της πάγιας των 12 δόσεων.

Ταυτόχρονα, στη νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνεται «κούρεμα» έως και 87% των προσαυξήσεων των χρεών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχει πει η υπουργός Εργασίας ΕφηΑχτσιόγλου, η ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» ακόμα και της αρχικής οφειλής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος