FOLLOW US: facebook twitter

Το στοίχημα εξόφλησης των χρεών της πανδημίας, ύψους 2,26 δισ.

Ημερομηνία: 28-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
oikonomia

Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση, στα 30 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία δόση.


Για όσους επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36, όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή, εάν το χρέος αποπληρωθεί, για παράδειγμα σε 40 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες.

Ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλέπει η νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για το τμήμα της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση COVID, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή ή στο «Συν-Εργασία».

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι για όσους επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36, όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή, εάν το χρέος αποπληρωθεί, για παράδειγμα, σε 40 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθείσες οφειλές.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι:

• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

• Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

• Ανεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τα 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους

– πληττόμενους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό

Δημόσιο έχουν:
– 134.455 νομικά πρόσωπα.
– 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
– 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.

Συνολικά 823.435 έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται:

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.

• Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση οφειλών, μαζί με την έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022, θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Βουλή.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος