FOLLOW US: facebook twitter

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στον Απόλλωνα

Ημερομηνία: 01-03-2023 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα το Σάββατο για την Ομάδα Τέχνης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ με το κορυφαίο έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με το κορυφαίο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι, η Ομάδα Τέχνης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ που κάνει πρεμιέρα του Σάββατο 4 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, σε σκηνοθεσία του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου που βάζει για μια ακόμα φορά τον πήχη ψηλά επιλέγοντας ένα έργο της παγκόσμιας δραματουργίας.

 Οι θεατές θα βρεθούν στο σπίτι όπου πενθούν η Μπερνάρντα και οι πέντε κόρες της, την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, ένα σπίτι αυστηρό, γεμάτο κανόνες και όρια που επιβάλλει η ηγετική και συνάμα τυραννική Μπερνάρντα που ερμηνεύει η Παναγιώτα Ιωάννου.

Εννέα μαυροφορεμένες γυναίκες, θα μας μεταφέρουν στη συντηρητική κοινωνίας της Ανδαλουσίας του Μεσοπολέμου. Η εξηντάχρονη Μπερνάρντα -μια από τις πιο πλούσιες, για τα δεδομένα του χωριού της, γυναίκες- η ογδοντάχρονη μισότρελη μητέρα της, οι πέντε θυγατέρες της και οι δύο υπηρέτριές τους είναι οι μόνες ένοικοι αυτού του σπιτιού. Μετά τον θάνατο του συζύγου της Μπερνάρντα, κανένας άντρας δεν απέμεινε, αλλά και κανένας δεν ξαναπάτησε, μέσα στο σπίτι της…

Η υπόθεση του έργου

Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους. Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Η Αδέλα όμως, (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη, που θα βρεθεί στην αγκαλιά του μυστικά και ανυπόταχτα και θα συγκρουστεί με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες, ώσπου…

Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος μιλώντας για το έργο και την παράσταση αναφέρει: “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, το σπίτι των μυστικών και των παθών!

«Φυλακισμένες» γυναίκες θυσία στον βωμό της ηθικής.

Καταπίεση και τυραννία ενάντια στην ανθρώπινη φύση με μια προσπάθεια ολοκληρωτικής επιβολής από την μάνα στις κόρες της και όχι μόνο.

Απόλυτος αυταρχισμός από τη δεσποτική Μπερνάρντα που είναι απόρροια μιας χρόνιας συστημικής παθογένειας.

Εδώ ο Λόρκα βαθειά πολιτικοποιημένος ερμηνεύοντας τις συνθήκες της εποχής βλέπει το κακό που έρχεται, δηλαδή τον φασισμό του Φράνκο.

Πως άραγε θα σπάσουν τα δεσμά μιας χρόνια διδαγμένης υποταγής αυτές οι ανθρώπινες ψυχές στο σκοτεινό ετούτο σπίτι;

 Θα βρουν το κλειδί να δραπετεύσουν ή θα υποταχθούν στη μοίρα; Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό κορυφαίο έργο που βάζει τον θεατή σε μια αέναη διαδικασία σκέψης, δοσμένο με ασύλληπτη θεατρική μαεστρία από τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.»

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ: Χαρούλα Κόλλια

ΠΟΝΘΙΑ: Ανδριανή Αργυρακούλου

ΖΗΤΙΑΝΑ: Αθανασία Συντέτου

ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ: Μάρω Καραλή

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ: Παναγιώτα Ιωάννου

ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΙΑΣ: Αιμιλία Ζαφειροπούλου

ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ: Ιουλία Κόλλια

ΑΜΕΛΙΑ: Αθανασία Συντέτου

ΜΑΡΤΙΡΙΟ: Ελευθερία Μυλωνά

ΑΔΕΛΑ: Πένυ Ζουμπάκη

ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Κατερίνα Τσουραμάνη

ΚΟΡΙΤΣΙ: Λυδία Μίνιτς

ΜΑΡΙΑ ΧΟΣΕΦΑ: Αφροδίτη Κουτρούτσου

ΠΕΠΕ ΡΟΜΑΝΟ: Βασίλης Τσάκαλης

ΠΡΟΥΔΕΝΘΙΑ: Κατερίνα Τσουραμάνη

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Μετάφραση: Πάνος Κυπαρίσσης

Επιμέλεια Κουστουμιών-σκηνικών: Αργυρώ Πολίτη

Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Στεργιώτης

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος