FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Αλαλούμ

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τις τελευταίες μέρες επικρατούσε πράγματι μία αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, με την Λιβύη για τις ΑΟΖ. Ακούγαμε διάφορα πυροτεχνήματα στο παρασκήνιο του τύπου, «οργή», «έκρηξη», «σφοδρές αντιδράσεις» κλπ. Λόγια δηλαδή, τα οποία δεν συνιστούν ποτέ και σε καμία περίπτωση άσκηση πολιτικής και δη εξωτερικής, απλώς προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση. Υπ’ αυτήν την έννοια, κανείς μάλλον δεν περίμενε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την γνωστοποίηση του παγώματος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις τα τελευταία 24ωρα. Επρόκειτο ξεκάθαρα για μία κίνηση η οποία ξάφνιασε πολλούς, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ. Όμως σα να μην έφτανε αυτό, βγαίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες το Μαξίμου μέσω δικών του «πηγών», οι οποίες διαβεβαιώνουν ο σχεδιασμός των ΜΟΕ συνεχίζεται κανονικά και οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν εντός Δεκεμβρίου, όπως είχαν προγραμματιστεί.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, εδώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα γιατί μπορεί μεν μία κυβέρνηση να πράττει κατά το δοκούν, ωστόσο με τα εθνικά θέματα δεν παίζεις, εάν θέλεις να θεωρείσαι υπεύθυνος πολιτικός, είτε είσαι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς αυτό δεν ίσχυε εξαρχής για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όντας αρχηγός της αντιπολίτευσης τζογάριζε ανενδοίαστα με το εθνικό θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει ούτε και τώρα που είναι πρωθυπουργός της χώρας. Με τη διαφορά ότι ένας πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει τις ίδιες πολυτέλειες, σε σχέση με τον αντιπολιτευτικό του αντίπαλο. Ούτε μία κυβέρνηση έχει την  πολυτέλεια να συμπεριφέρεται με έναν κραυγαλέα ανεύθυνο τρόπο, ιδιαίτερα όταν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, είναι καταφανώς εύθραυστες, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις η ανευθυνότητα πληρώνεται ακριβά. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατεξοχήν δημοσιογραφικό κυβερνητικό όργανο σήμερα δημοσιοποίησε την επίμαχη απόφαση του ΥΠΕΘΑ, μια μέρα πριν την συνάντηση στο Λονδίνο του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό έγινε, δεν αλλάζει. Μόνο που τούτη τη φορά, οι «ηρωικές ανακοινώσεις» για λαϊκή κατανάλωση έφτασαν γρήγορα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, με αποτέλεσμα την αποστομωτική απάντηση του σουλτάνου: «Είμαστε σε θέσεις μάχης».

Κάποιοι βέβαια θα ισχυριστούν ότι η ζημιά έχει γίνει εδώ και μήνες. Οι καταστροφικές συνέπειες του δόγματος «κατευνασμού» που είχε υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση γίνονται πλέον ορατές, με την Άγκυρα να έχει περάσει από την πρόκληση στην ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ελληνική παθητική στάση, σε συνδυασμό με την απουσία από κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις –βλέπε συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης– συνέβαλε στην ενίσχυση της θέσης του σουλτάνου, ο οποίος ξαφνικά από τις συμπληγάδες της διεθνούς σκακιέρας και το αδιέξοδο δόγμα της διάχυτης επιθετικότητας, αναδείχθηκε πάλι σε κυρίαρχο παίχτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να αρκείται στον ρόλο του άβουλου παρατηρητή.

Όταν καείς στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι, λέει ο θυμόσοφος λαός. Με την ουρά στα σκέλια, έτρεξε το Μαξίμου να διαψεύσει την πρωινή νότα, η ζημιά όμως είχε γίνει. Και η γελοιοποίηση, πέρα από την αξιοσημείωτη επικινδυνότητα της κατάστασης είναι εξαιρετικά θλιβερή. Σήμερα θα παρακολουθήσουμε τους ηγέτες των δύο χωρών σε μία εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνάντηση, –είμαι σίγουρος. Μόνο που εμείς κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι πρέπει να αισθανόμαστε όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών. Από την μια οι επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου  και από την άλλη η αμετροέπεια της ελληνικής κυβέρνησης μόνο κακά μαντάτα προοιωνίζουν.  Και να φανταστεί κανείς, ότι σ’ αυτήν την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει εμπιστευτεί τις τύχες του για τέσσερα χρόνια.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος