FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ημερομηνία: 14-01-2022 | Συντάκτης:

Είμαι ο τελευταίος, ο τελευταίος που θα παρείχε την οποιαδήποτε δικαιολογία ή το οποιοδήποτε ελαφρυντικό στην κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία. Τελείως ειλικρινά και μακριά από στείρους αντιπολιτευτικούς οίστρους, είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα.

Ως χώρα, φιγουράρουμε πια σταθερά τους τελευταίους μήνες στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, σε πληθώρα αρνητικών δεικτών, όπως π.χ. το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κοντά δύο χρόνια μετά, υπάρχουν κάθε μέρα άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν αβοήθητοι εντός και κυρίως εκτός Μ.Ε.Θ. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου επικρατεί ένα θανατηφόρο χάος, το οποίο οι λιγοστοί, εξαντλημένοι, κακοπληρωμένοι και υποτιμημένοι γιατροί και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συμμαζέψουν.

Πραγματικά, το μόνο ερώτημα πια είναι αν έχουν χάσει τελείως την μπάλα ή αν απλά δε δίνουν δεκάρα. Εκτός αν ισχύουν αμφότερα. Πάρτε ως τελευταίο και απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα τι συνέβη στην Παιδεία. Μόλις πριν λίγες μέρες άνοιξαν τα σχολεία, επί της ουσίας μόνο με ένα παραπάνω μέτρο, ένα self-test, και τελικά δεν φρόντισαν ούτε να έχουν πρόσβαση όλοι οι γονείς σε αυτά τα τεστ, ενώ τρέχουν κατόπιν εορτής να προσλάβουν 4.000 «τρίμηνους» εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα κενά, τα οποία έχουν ήδη γιγαντωθεί. Άσε που αρκετοί γονείς λόγω της κατάστασης, δεν πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς τα παιδιά τους στο σχολείο. Επίσης, τηλεκπαίδευση δεν παίζει ούτως ή άλλως, γιατί και εκεί απέτυχαν να εξασφαλίσουν (βλέπε σχετική απόφαση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) την απρόσκοπτη λειτουργία της κατά τα άλλα «δωρεάν» πλατφόρμας, αν και για να τα λέμε όλα, η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είχε δυσανάλογο ψυχικό κόστος για παιδιά και γονείς, όπως είχε και εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα στο εκπαιδευτικό σκέλος.

Τι άλλο να πεις… Δυο χρόνια τώρα αυτοακυρώνονται, ανακοινώνοντας και αποσύροντας μέτρα, διασπείροντας την αμφιβολία, εντείνοντας την αμφισβήτηση και φυσικά το μπάχαλο, δίχως όμως να ενισχύσουν το Ε.Σ.Υ. και την ασφάλεια και υγιεινή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα μέσα μεταφοράς, που ήταν και το επίδικο. Μάλλον λοιπόν το έχουν πάρει απόφαση εδώ και καιρό, ότι είτε από covid, είτε από πείνα, κάποιοι δε θα ζήσουν να δουν το τέλος της πανδημίας.

Και φτάνω στο δια ταύτα, το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δε σχετίζεται εξ’ ολοκλήρου με την κυβέρνηση, παρότι και εδώ απέτυχε να πείσει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί, οπότε κατέφυγε εκ νέου σε τιμωρητικές πρακτικές, τις οποίες είναι πιθανό να επεκτείνει. Ωστόσο, επί του συγκεκριμένου, γεγονός παραμένει ότι πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μας οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαν σωθεί, αν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Και δεν πρόκειται ακριβώς για αντιεμβολιαστές, ούτε για γραφικές λούμπεν περσόνες, τσολιάδες πρώην μακεδονομάχους και συναφείς ανθρωπολογικούς τύπους, αλλά για ανθρώπους οι οποίοι είναι καταρτισμένοι, ορθολογικοί, και καλοί στη δουλειά τους. Κι όμως, είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα πάντα, υποτασσόμενοι σε μία φοβία ή μία δοξασία, δίχως επαρκή τεκμηρίωση. Είναι διατεθειμένοι να παίξουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, και να αφήσουν πίσω το παιδί ή τα παιδιά τους. Ειλικρινά, αδυνατώ να αντιληφθώ πως το αντέχουν αυτό και δε θέλω να σκέφτομαι πότε θα έρθει η στιγμή που θα πέσουν έξω γιατί θα έρθει, όπως ήρθε και για άλλους.

Με άλλα λόγια, δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνουν. Δεν είμαστε στην αρχή της πανδημίας. Είμαστε σε ένα σημείο όπου έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή, και σώζουν ζωές. Κι όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν, να ζουν ανάμεσά μας ανεμβολίαστοι οι οποίοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Αυτοί κινδυνεύουν, όχι οι εμβολιασμένοι. Κάντε το εμβόλιο για σας, για τα παιδιά σας, για τα εγγόνια σας. Για να σας έχουν, να τους χαίρεστε, και να σας χαίρονται. Είσαι λίγο μεγάλος σε ηλικία; Έχεις παραπάνω κιλά απ’ ότι πρέπει; Έχεις υποκείμενο νόσημα; Καπνίζεις; Πίνεις; Αν κάνεις το εμβόλιο, πιθανότατα θα ζήσεις. Αν δεν το κάνεις, πιθανότατα θα πεθάνεις. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος