FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Τέλος εποχής

Ημερομηνία: 18-03-2022 | Συντάκτης:

Το της πόλεως όλης ήθος, ομιουται τοις άρχουσιν



Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί οι οποίοι επιλέγουν εγκαίρως να αποφασίσουν οι ίδιοι πότε θα βάλουν μία τελεία, και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δε θα βάλουν τελεία, ούτε καν άνω τελεία, αν δεν τους αναγκάσουν οι συνθήκες. Παρακολουθώντας και μελετώντας τους ανθρώπους της δημόσιας ζωής τόσα χρόνια, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι είναι πολύ καλύτερο να συμβαίνει το πρώτο. Κι αυτό γιατί στην πολιτική άπαξ και ξεπεράσεις τον φυσικό σου χρόνο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπερβείς το πλαίσιο και να γράψεις μέρος της ιστορίας στο περιθώριο ή για την ακρίβεια εκτός αυτού.

Ευτυχώς, ο Κώστας Τζαβάρας δεν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό την αποχώρησή του από τον κοινοβουλευτικό στίβο και πριν λίγες μέρες επιβεβαίωσε ότι δε θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν. Κατά συνέπεια, δεν επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία, αλλά για τη συνεπή εφαρμογή μιας ειλημμένης απόφασης. Ο Κώστας Τζαβάρας αξιολόγησε το πολιτικό παρόν, έριξε μια ματιά στο πολιτικό του παρελθόν και αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει πια πολιτικό μέλλον στη Βουλή. Εξάλλου, μετρά δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του αποτέλεσε η ανάληψη των καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Δε νομίζω ότι υπάρχει Ηλείος ο οποίος θα διαφωνήσει ότι διέγραψε μία αξιοπρεπή πορεία, με σοβαρότητα και ήθος. Προστάτευσε το κύρος του, κι έτσι απολαμβάνει σήμερα την πολυτέλεια να διαλέγει ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρήσει. Κατά δήλωσή του, θεωρεί ότι τα νέα δεδομένα που έχουν εμφανιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας, έχουν θέσει ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών, με τις οποίες δε προτίθεται να συμβιβαστεί. Αυτό εμένα μου θυμίζει την παραδοχή του Ισοκράτη, κατά τον οποίο «το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν (Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό εκείνων που την κυβερνούν). Έτσι διαχώρισε τη θέση του από την πολιτική συγκυρία και αποχώρησε ησύχως και αξιοπρεπώς.

Τώρα, από τη στιγμή την οποία ο Ηλείος βουλευτής εξέδωσε την ανακοίνωση της αποχώρησής του, έχει ξεκινήσει ένας μάλλον τεχνητός θόρυβος, τόσο για μία ενδεχόμενη επάνοδό του από άλλο μετερίζι, όσο και για την κάλυψη του «κενού» το οποίο υποτίθεται ότι δρομολογεί η αποχώρησή του. Δε μπορώ να καταλάβω τι και ποιον αφορά στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση, ωστόσο θεωρώ βέβαιο ότι ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας θα λείψει, και από την Ηλεία, και από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε όλα σχεδόν τα κόμματα, υπάρχουν μια χούφτα σοβαροί, μορφωμένοι και έντιμοι άνθρωποι. Ο Κώστας Τζαβάρας είναι αδιαμφισβήτητα μέλος αυτής της διακριτικής μειοψηφίας.


Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος