FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

Ημερομηνία: 28-12-2018 | Συντάκτης:

Για δες πως αλλάζουν οι καιροί. Κάποτε το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα η πολιτική τάξη καθώς και μείζονες θεσμικές οντότητες του νησιού έψεγαν κάθε τόσο την ελληνική πολιτεία, η οποία κατά το παρελθόν είχε τολμήσει να διεκδικήσει το αυτονόητο: Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον. Στους Βρετανούς δεν είχε αρέσει καθόλου το γεγονός ότι μία μικρή και φτωχή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χώρα τόλμησε να επικαλεστεί το ιστορικό της δικαίωμα στην πολιτιστική της κληρονομιά. Και δεν έχει σημασία ότι αρχικά δεν τα κατάφερε γιατί η Μελίνα Μερκούρη και ο Αντρέας Παπανδρέου έκαναν την φασαρία που χρειαζόταν ώστε το ζήτημα να γίνει ζήτημα, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, η οποία για πρώτη φορά συνειδητοποιούσε την αναγκαιότητα αποκατάστασης μιας σοβαρής πολιτισμικής παράβασης.

Τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχείρησαν να συντηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα αλλά οι Βρετανοί είχαν υιοθετήσει πλέον μία πολύ σκληρή γραμμή με οριακές επιθέσεις δυσφήμησης, κάτι το οποίο λειτούργησε καλά γι’ αυτούς, αφού κανείς μετέπειτα υπουργός πολιτισμού δεν είχε το πολιτικό ανάστημα της Μελίνας. Είχαν βέβαια και κάποια επιχειρήματα όπως ας πούμε ότι η Ελλάδα δεν διέθετε ένα μουσείο αντάξιο των εκθεμάτων που φιλοδοξούσε να προβάλλει. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο όχι μόνο αποτελεί ένα σύγχρονο στολίδι στο πρόσωπο της Αθήνας, αλλά αποσπά διαρκώς και διεθνείς διακρίσεις. Στον αντίποδα, το άλλοτε κραταιό Βρετανικό Μουσείο, καμάρι της πνευματικής κοινότητας του Λονδίνου, μπάζει νερά και η αίθουσα στην οποία εκτίθενται τα υφαρπαγμένα από τον Λόρδο Έλγιν ελληνικά γλυπτά, έχει διακοσμηθεί τις τελευταίες μέρες με κουβάδες και χαρτιά.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από ελληνική πρωτοβουλία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα στις 13 Δεκεμβρίου την Απόφαση περί «επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των κρατών, 105 εκ των οποίων τη συγκηδεμόνευσαν. Την ώρα λοιπόν που η διοίκηση του Βρετανικού  Μουσείου διαβεβαιώνει ότι τα μάρμαρα δεν κινδυνεύουν από «σκουριά» καθώς δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, η Ελλάδα κατοχυρώνει ακόμη ένα νομικό πάτημα για την επιστροφή τους. Δεν αντιλαμβάνονται μάλλον πως μέχρι να τα ξεριζώσει ο συμπατριώτης τους άντεξαν σε καταιγίδες και χιονοθύελλες για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια. Και σίγουρα δεν έχουν διαβάσει Ρίτσο, διαφορετικά θα γνώριζαν ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος