FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Ψυχροί και ανάλγητοι

Ημερομηνία: 09-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Σχόλια
Η μνήμη έτσι και δεν σβηστεί, πάντα βρίσκει δρόμους να φανερώνεται…

Τα αποκαλυπτήρια του …κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης – όπως και της προεκλογικής της υποκρισίας – άρχισαν με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το στίγμα δόθηκε με τον ορισμό Σταικουρα περί μεσαίας τάξης των …450 ευρώ, και η εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μη έχοντες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ολοκληρώθηκε το τελευταίο 48ωρο: Αφενός με την αποκάλυψη, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης του Eurogroup, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέσσερις μήνες από σήμερα και, αφετέρου, με το ουσιαστικά ανύπαρκτο κοινωνικό μέρισμα

Το μέρισμα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, και θα διανεμηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 250.000 νοικοκυρά που θα λάβουν από 700 ευρώ το καθένα. Με απλούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας στους 5 από εκείνους που πήραν πέρυσι κοινωνικό μέρισμα θα το ξαναπάρει φέτος. Σημαίνει επίσης ότι σχεδόν 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά – και όλοι οι συνταξιούχοι – μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης σε σχέση με πέρσι, καθώς το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  είχε μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα ύψους 780 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυρά που είχαν λάβει από 200 έως και 1.200 ευρώ.

Η απόκλιση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος είτε για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2020 με λογιστικά τρικ, είτε για να χαρίσει απαλλαγές και μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις, με εφαρμογή από το τρέχον κιόλας έτος.

Οι επιχειρήσεις άλλωστε, και δη οι μεγαλύτερες θα είναι και εκείνες που θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2020. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 550 εκατομμύρια ευρώ που κοστολογεί η κυβέρνηση  τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων τα 450 εκατομμύρια θα δοθούν σε περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 80% της ελάφρυνσης θα δοθεί στο 2,5% των επιχειρήσεων. Και την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο όφελος από την μείωση τη φορολογίας των φυσικών προσώπων θα την έχουν τα ατομικά εισοδήματα άνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότεροι από το 1% των φορολογούμενων. Στον αντίποδα οι μειώσεις φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κινούνται στην κλίμακα από 0 έως 17 ευρώ τον μήνα.

Η επισφράγιση, δε, του… κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης ήρθε με την αποκάλυψη της κρυφής δέσμευσης που έχει αναλάβει για μη επέκταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον επόμενο Απρίλιο. Είναι η αποκάλυψη που έγινε μέσα από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup το οποίο χαιρετίζει «τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόθεση να προχωρήσουν σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου χρεοκοπίας έως το τέλος Απριλίου 2020». Πρόκειται για μια δέσμευση, που όπως σχολιάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναληφθεί όπως φαίνεται νωρίτερα αλλά μέχρι σήμερα την είχαν κρατήσει κρυφή.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος