FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Νύχτες πολιτισμού στην ΠΔΕ

Ημερομηνία: 16-05-2022 | Συντάκτης:

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε επάνω μας το κακό της πανδημίας, κλονίζοντας συθέμελα τη ζωή όπως την ξέραμε, το ζητούμενο ήταν το πως και το πότε θα την παίρναμε πίσω. Πως και πότε θα επιστρέφαμε στις μικρές χαρές της ζωής οι οποίες σου ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τον κόσμο, σε κάνουν να τον καταλαβαίνεις καλύτερα και σου ευφραίνουν την ψυχή επουλώνοντας τα τραύματα της καθημερινότητας. Εν ολίγοις, αυτό κάνει η τέχνη, και δυστυχώς «η τέχνη» έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πανδημικά χρόνια. Έχουν υποφέρει πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι άνθρωποί της, οι οποίοι για πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχαν τη στοιχειώδη δυνατότητα να βγάλουν μεροκάματο για να ζήσουν.

Υπέφερε όμως και το κοινό, καθώς στερήθηκε ένα ουσιώδες κομμάτι της ζωής, δίχως το οποίο δε νοείται, ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να νοείται η τελευταία. Να πω την αλήθεια, δεν έχω καταλάβει αν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό αλλά μιας και δείχνει να έχει φύγει για «σεζόν», το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός πολλά υποσχόμενου καλοκαιριού. Η ανακοίνωση εξάλλου του ομολογουμένως εντυπωσιακού πολιτιστικού προγράμματος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υποδεικνύει ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση και θέτει αναπάντεχα ψηλά τον πήχη σε σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Και ειλικρινά οφείλει κανείς να επισημάνει εξαρχής ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ αξιόλογες παραστάσεις και ανθρώπους οι οποίοι κατά κανόνα έχουν αποκτήσει ένα όνομα στο χώρο επειδή γνωρίζουν καλά αυτό που κάνουν. Θα αδικήσω όμως λίγο το σύνολο των αξιόλογων συμμετεχόντων, διότι θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο πιο βαρύ όνομα, τον μυθικό Βαγγέλη Παπαθανασίου και τη μουσική που έχει γράψει για την χορευτική παράσταση με τίτλο «The thread» η οποία θα έρθει φέτος στην Επίδαυρο αλλά κατόπιν θα μεταφέρει το νήμα της υψηλής τέχνης και στα μέρη μας.

Κατά τα άλλα, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας δικαίως έτυχε ιδιαίτερα κολακευτικών σχολίων από πολίτες, φορείς και φυσικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. 140 εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά των τριών περιφερειακών ενοτήτων δεν είναι μικρό πράγμα, και μάλιστα με σχετικά χαμηλό budget, εφόσον 450.000 ευρώ γι’ αυτόν τον αριθμό παραστάσεων, είναι ποσό εύλογο και απολύτως δικαιολογημένο. Το πλέον σημαντικό όμως αφορά το γεγονός ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν δωρεάν. Σε μία συγκυρία κατά την οποία η πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό έχει καταστεί πολυτέλεια για τους πολλούς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και να διαχέεται στην κοινωνία δίχως αποκλεισμούς.

Αναπόφευκτα, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες, ίσως μεγαλύτερες από ποτέ. Οι άνθρωποι διψούν για πολιτισμό. Για πολιτισμό όμως, όχι για φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Στην εποχή του εύκολου, συχνά έκφυλου, και ακόμα συχνότερα αδρά αν όχι και προκλητικά αμειβόμενου θεάματος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε ότι η αυτοδιοίκηση έχει όραμα, έχει κριτήριο, και όχι μόνο δεν προκαλεί με ανέξοδες δαπάνες, αλλά προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αυτό το οποίο κατεξοχήν στερήθηκε επί μακρόν.

Περάσαμε μεγάλο διάστημα στη σιωπή, στην απομόνωση, μακριά ο ένας από τον άλλον, μακριά από εκείνα τα οποία μας ενώνουν αλλά παράλληλα μας δίνουν και δύναμη για να συνεχίσουμε. Περιμέναμε πως και πως να επανέλθουμε, να βιώσουμε ένα καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο κανονικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μέρες μας θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες. Τουλάχιστον όμως τα βράδια μας θα είναι όπως παλιά. Νύχτες γλυκιές, νύχτες γεμάτες μελωδίες, συγκινήσεις και χαμόγελα. Νύχτες πολιτισμού.


Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος