FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: «Μένουμε σπίτι» διαβάζοντας Πρωινή

Ημερομηνία: 23-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Η αλληλεγγύη των αναγνωστών μας στην πράξη- Μένουμε κοντά σας, μένετε κοντά μας…

Τον δικό της αγώνα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, συνεχίζει να δίνει καθημερινά η Πρωινή τις κρίσιμες τούτες ώρες για να μπορεί με κάθε τρόπο και σε δύσκολες συνθήκες να βρίσκεται κοντά στους αναγνώστες της και να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα η έκδοσή της. Μάλιστα ήταν η πρώτη τοπική ημερήσια εφημερίδα που αντιλαμβανόμενη τις νέες συνθήκες παρείχε από την πρώτη στιγμή την ελεύθερη πρόσβαση των συμπολιτών μας στην έκδοσή της με την ηλεκτρονική της ανάρτηση από τις 6 το πρωί στην ιστοσελίδα μας και λίγο αργότερα όλη της την ύλη στο fb έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η μόνιμη παρέα των αναγνωστών μας στηρίζοντας και με αυτόν τον τρόπο το «Μένουμε σπίτι». Είναι και αυτή μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, τις κλειστές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υπήρξαν πάντα το στήριγμά μας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τον κάθε απλό πολίτη.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε είναι ηθικό και τίμιο να συμβεί και το αντίθετο, καθώς η  κατάσταση στον χώρο του Τύπου επιδεινώνεται δραματικά με ταχύτατο ρυθμό και  συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση του εντύπου και την επιβίωση των ανθρώπων της που κάτω από πρωτόγνωρες πλέον συνθήκες αγωνίζονται για να μπορεί να κυκλοφορεί καθημερινά η Πρωινή. Τούτο λοιπόν το σημείωμα αποτελεί στην ουσία μια έκκληση προς τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας να στηρίξουν και αυτοί με τον τρόπο τους, αυτόν τον αγώνα.

Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συρρίκνωση των κυκλοφοριών, ραγδαία μείωση των σημείων πώλησης, μειωμένος αριθμός διαφημίσεων, διάχυση των ψευδών ειδήσεων και δεκάδων «αλεξιπτωτιστών» που εισβάλλουν στο χώρο για ιδίον  όφελος και που λειτουργούν μακριά από τους κανόνες της δημοσιογραφίας κ.ο.κ. ενώ είναι γνωστή και σαφής η θέση μας για την ανάγκη ενίσχυσης του περιφερειακού τύπου.

Όλα αυτά συνεχίζουν, βέβαια, να υπάρχουν, αλλά παραμερίστηκαν σχεδόν τελείως τις τελευταίες ημέρες με τη σαρωτική εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας και τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς για την αντιμετώπισή του. Μέτρα που λάβαμε και εμείς ως εφημερίδα με αίσθηση πρωτίστως κοινωνικής και ατομικής ευθύνης, όπως οργάνωση δουλειάς από το σπίτι, δύσκολες συνθήκες σύνταξης ύλης που απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο, διανομή στην συνέχεια της εφημερίδας στο χώρο των σημείων πώλησης και των συνδρομητών μας με μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους μας.

Όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι η ραγδαία πτώση στις πωλήσεις των εφημερίδων, άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και ταυτόχρονα η καθημερινή μείωση των σημείων πώλησης αφού μεγάλο μέρος της αγοράς έχει κλείσει, ακόμα και αρκετά περίπτερα ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Και δυστυχώς αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί τότε δεν θα πρόκειται για αργό θάνατο, αλλά για ξαφνικό θάνατο των τοπικών κυρίως εφημερίδων και βεβαίως και της Πρωινής.

Οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν καμία καθυστέρηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του Τύπου, τα οποία ανακάλεσε βιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρώτη άκριτη και γραφειοκρατική εξαγγελία τους.

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πρέπει να πιέσουν τώρα την κυβέρνηση, ζητώντας και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, για να δοθούν οι ενισχύσεις στον Τύπο, πριν να είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφημερίδες είναι «είδος πρώτης ανάγκης» για τη διαφύλαξη και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς αυτές δεν νοείται δημοκρατικός διάλογος, κριτική και έλεγχος της κάθε εξουσίας. Ο Τύπος πρέπει να ενισχυθεί, γιατί πραγματικά είναι πυλώνας της δημοκρατίας, ενώ ο τοπικός Τύπος είναι η επαφή της κοινωνίας με την τοπική ειδησεογραφία, τις διεκδικήσεις του τόπου μας και εν προκειμένω της Ηλείας, είναι η φωνή των πολιτών του νομού!

Στηρίξτε την φωνή μας!

Και η Πρωινή όλα αυτά τα χρόνια κάνει μαχόμενη και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, δεν «χαϊδεύει» τα αυτιά των κρατούντων, διεκδικεί με σθένος ότι και όσα ανήκουν σε τούτον τον ταλαίπωρο τόπο.

Σε τούτες λοιπόν τις κρίσιμες στιγμές, καλούμε τους συμπολίτες μας, τους αναγνώστες και φίλους της εφημερίδας που θέλουν η φωνή της Πρωινής να συνεχίσει να υπάρχει ως μια ανεξάρτητη, έγκυρη και ποιοτική εφημερίδα, να μην μας εγκαταλείψουν.  Όπως αντέξαμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων να μην επιτρέψουμε σε αυτήν την νέα κρίση να σιγήσει αυτήν την ελεύθερη φωνή. Μην σταματήσετε λοιπόν στην μικρή καθημερινή σας έξοδο για τα απαραίτητα να αγοράζετε την Πρωινή από το περίπτερο της γειτονιάς σας ή ακόμα καλύτερα να γραφτείτε συνδρομητές μας και να την έχετε καθημερινά στο σπίτι σας, δίπλα από τον πρωινό σας καφέ.

Για εμάς, αυτή η μικρή αλλά σημαντική κίνηση αλληλεγγύης είναι καθοριστική, για να κερδίσουμε  και αυτήν την μάχη κατά του κορονοϊού,  χέρι- χέρι…

Μπορείτε να απευθύνεστε από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι στα τηλέφωνα του Λογιστηρίου της Πρωινής, 26210 33550  για να εγγραφείτε ως συνδρομητές και στα σημεία πώλησης της εφημερίδας σε καθημερινή βάση.

«Μένουμε σπίτι» και η Πρωινή έρχεται στο σπίτι σας με ένα τηλεφώνημα! Μένουμε κοντά σας, μένετε κοντά μας!

Ο εκδότης 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος