FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Εκλογές ενόψει (2)

Ημερομηνία: 19-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Tα της Ηλείας στην Ηλεία

Η αγγλική γλώσσα διαθέτει μεταξύ άλλων και την εξής υπέροχη φράση: «Everything falls into place». Οι περισσότερες μεταφράσεις συγκλίνουν στο «όλα μπαίνουν σε ισχύ» αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η κυριολεκτική απόδοση που διαβάζει «όλα πέφτουν στη θέση τους». Μία υπόθεση που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει κανείς σε σχέση με την τελευταία είναι ότι το «πέσιμο» ή μάλλον το «μη πέσιμο» έχει να κάνει με την εκκρεμότητα. Κάτι λοιπόν κρατάει τα πράγματα ώστε να μην πέφτουν στη θέση τους, ό,τι κι αν είναι αυτό. Αλλά σήμερα ας μην ασχοληθούμε με αυτό επιμερίζοντας ευθύνες οι οποίες καί υπάρχουν, καί είναι συγκεκριμένες. Ας συμφωνήσουμε απλώς ότι επί δεκαετίες η λεγόμενη ανάπτυξη δεν περνούσε από εδώ, ακολουθώντας διάφορες παρακάμψεις. Τα τελευταία χρόνια πάντως η κατάσταση μοιάζει να αλλάζει.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο δρόμος θα γίνει και μερικές ακόμη τεράστιες εκκρεμότητες οι οποίες αποτελούσαν πάγια αιτήματα της περιοχής έχουν ήδη δρομολογηθεί. Μεταξύ τους και η λειτουργία όχι ενός ή δύο, αλλά τριών πανεπιστημιακών τμημάτων επί ηλειακού εδάφους. Το πλέον σημαντικό με αυτήν την εξέλιξη οφείλεται όχι τόσο στον αριθμό –παρότι μοιάζει λελογισμένος και δίκαιος– όσο στην δραστηριότητα αυτών των τμημάτων. Δύο τμήματα με κατεύθυνση τον πολιτισμό και ένα το οποίο θα αναβαθμίσει την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία και τεχνική υποδομή με κατεύθυνση την γεωπονία. Μία κατά τα άλλα αυτονόητη επιλογή που θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί προ πολλού αλλά δεν συνέβη ποτέ.

Το γιατί ας το αποφασίσουν όσοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να κρίνουν πρόσωπα και πράγματα. Κι ας αποφασίσουν επίσης για τα κριτήρια στα οποία θα στηριχτούν. Ελπίζω μόνο ανάμεσα σε αυτά τα κριτήρια να συμπεριληφθούν η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η αποτελεσματικότητα, η συνέπεια κλπ. Το δικό μου πάντως συνοψίζεται σε ένα και μοναδικό: Ποιος ή ποιοι συνέβαλαν ώστε έστω και αργά να αποδοθούν τα της Ηλείας στην Ηλείας. Όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες. Η μέρα της μαρμότας έφτασε κυρίες και κύριοι και ο χειμώνας αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Ας φροντίσουμε μόνο να μην επιστρέψει  ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος