FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα της Δευτέρας – Μιχάλης Κατρίνης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μένουν μετεξεταστέοι

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ζούμε τον παραλογισμό της κανονικότητας. Και ξαφνικά η κρίση πέρασε, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η ανεργία μειώθηκε, οι μισθοί επανήλθαν στο φυσιολογικό, οι επενδύσεις που τόσο πολύ προέβαλε η νέα κυβέρνηση μάλλον έχουν έρθει, κοινώς η κανονικότητα επανήλθε. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε πραγματικότητα με όρους που να ωφελούν την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο παραλογισμός δηλώσεων και αποφάσεων που θυμίζουν εποχές προ κρίσης και ένα πολιτικό σύστημα που με βεβαιότητα οδηγείται στην καταστροφή. Η πρόταση του κυρίου Κικίλια για επιδοτούμενες θερμάστρες, ώστε να μπορεί να καπνίζει ο κόσμος ξεπερνά τα όρια του λαϊκισμού και, παρότι απορρίφθηκε, δείχνει την απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας των στελεχών της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Υγείας έχει να ασχοληθεί με σοβαρότατα ζητήματα, ο Υπουργός επιλέγει να ξεχειλώσει πολιτικά και επικοινωνιακά, ένα νόμο που εφαρμόζεται αυστηρά σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, στο όνομα της «διαφορετικότητας» του Έλληνα.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα που «καίει» κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι αν πρέπει να τιμωρείται ποινικά η κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού δίπλα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η γελοιότητα της πολιτικής ορθότητας σε όλο της το μεγαλείο. Με την ίδια λογική πρέπει να τιμωρούνται όσοι συμπολίτες μας τρώνε σουβλάκια τη μεγάλη Παρασκευή. Εκτός αν, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χριστιανικός δογματισμός δεν είναι εξίσου σημαντικός με τον μουσουλμανικό. Η διαφορά του ηθικού κώδικα με τον ποινικό είναι χαώδης και αν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό αυτό, τότε υπάρχει πρόβλημα στου εκλεγμένους αντιπροσώπους του κοινοβουλείου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα συγκλονιστικά στην καθημερινότητα των «μετά κρίσης» Ελλήνων, μαθαίνουμε ότι θα καταργηθούν 38 νέα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης, ένα εξ’ αυτών στο νομό μας. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμπαίζουν τους πολίτες της Ηλείας εδώ και καιρό. Ανοιγοκλείνουν σχολές, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και υποθηκεύοντας το μέλλον μας, με χαρακτηριστική έλλειψη σεβασμού που προδίδει την δική τους έλλειψη…παιδείας. Οι μεν «λαοπλάνοι» για ψηφοθηρικούς λόγους δημιουργούν νέες σχολές χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς υποδομές γνωρίζοντας πως θα αποτύχουν νομοτελειακά. Οι δε «φορείς της κανονικότητας» έχουν  αποδείξει πως ούτε τότε ούτε τώρα έχουν κανένα σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας. Δυστυχώς η δική τους «κανονικότητα» για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση εστιάζεται στο άσυλο και μάλλον τελειώνει εκεί.

Η συζήτηση περί πανεπιστήμιων έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στη λίστα της νέας κυβέρνησης και όχι με επικοινωνιακούς όρους και πολιτικές σκοπιμότητες. Μέρος των επενδύσεων, της ενίσχυσης της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών, το φρένο στην εσωτερική μετανάστευση περνούν μέσα από τη διεύρυνση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιφέρεια. Το Αγγλικό μοντέλο, παρότι εμπορευματοποιημένο, έχει σώσει ολόκληρες πόλεις από την παρακμή, μετά τη Θατσερική περίοδο. Πόλεις του Βορρά, όπως το Liverpool, το Sheffield ή το Newcastle αναβίωσαν μέσω των πανεπιστημίων και πλέον έχουν εξελιχθεί σε οικονομικά κέντρα.

Ακούστηκαν διάφορα, περι γενναιότητας της απόφασης να κλείσουν οι σχολές. Γενναιότητα είναι να γίνει συζήτηση από την αρχή, από το μηδέν. Να ορίσουμε το ρόλο της εκπαίδευσης, την αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, τα μακροπρόθεσμα οφέλη, τη συνάρτηση εκπαίδευσης- εργασίας, τα οικονομικά παράγωγα και τον τρόπο λειτουργίας. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει η παραδοχή ότι δεν ζούμε σε περίοδο κανονικότητας, παρά βρισκόμαστε ακόμα σε οικονομική και κοινωνική κρίση. Κρίση που στο δικό μας νομό στερεί ακόμα από τους ανθρώπους του και τις βασικές δομές -όπως κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και το ανθρώπινο δυναμικό- αλλά και το όραμα της καινοτομίας, της εξέλιξης, της σύνδεσης με την τοπική οικονομία.

Οι βαθιές τομές που ευαγγελιζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και έκανε σημαία της η σημερινή, δεν θα έρθουν με επιφανειακά ημίμετρα, ούτε με ημίτρελες προτάσεις και δηλώσεις περί πολιτικής ορθότητας ή λαϊκισμού.  Θα έρθουν με σοβαρότητα, σωστό σχεδιασμό, ψύχραιμες πολιτικές φωνές που θα στοχεύουν μόνο στην επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν μείνει μετεξεταστέοι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος