FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα της Δευτέρας: Η ευτυχία της Ηλείας

Ημερομηνία: 30-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική
Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης

 

Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ανάπτυξη και νούμερα είναι αυτό που ζητούν οι τεχνοκράτες. Αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι είναι ευημερία και ευτυχία. Ποιότητα ζωής, σύγχρονη εκπαίδευση, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ασφαλείς μεταφορές.

Χρόνια τώρα συζητάμε για τους χαμηλούς δείκτες, την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, τη χαμηλή απορροφητικότητα. Μιλάμε για τους αριθμούς και δεν μιλάμε για τους ανθρώπους.

Τους ανθρώπους της Ηλείας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και το κράτος δεν τους στηρίζει ούτε στην αποπληρωμή των δανείων για τα οποία εγγυήθηκε.

Τα νοικοκυριά που δεν αποταμιεύουν, γιατί δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες (στον δείκτη των αποταμιευτικών καταθέσεων η Ηλεία βρίσκεται στην τελευταία θέση).

Τους εμπόρους και τους απασχολούμενους στον τριτογενή τομέα, οι οποίοι στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας (συμμετέχουν κατά 62,21% στο ΑΕΠ), και το μόνο που εισπράττουν είναι φορολογικά βάρη και εμπόδια.

Τα μικρά παιδιά που κάνουν μάθημα σε σχολεία με ελλείψεις σε βιβλιοθήκες  και εργαστήρια υπολογιστών, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία με τους όρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Αποτέλεσμα εικόνας για watering plants

Τους αγρότες που παλεύουν για μια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, αντιμέτωποι με φυσικές και φορολογικές καταστροφές.

Τους νέους που δε δημιουργούν οικογένεια, αφού η Ηλεία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές, παρουσιάζει φυσική μείωση πληθυσμού.

Αναμφίβολα, οι δυνατότητες της Ηλείας είναι τεράστιες. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες παράκτιες ζώνες, ένα πλούσιο υδάτινο περιβάλλον, μοναδικές ιαματικές πηγές και την παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Ηλεία οφείλει να επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει να προωθήσει συστήματα κατοχύρωσης και ανάδειξης των υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων. Να επενδύσει στον τουρισμό και την προστιθέμενη αξία του στον πρωτογενή τομέα. Να πρωταγωνιστήσει στα δίκτυα του αγροδιατροφικού τομέα που αναπτύσσονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Να γίνει επιτέλους η Ηλεία ένα νομός αυτόνομος που θα παράγει και θα ευημερεί για τους κατοίκους της, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιφέρειας και της χώρας.

Πρώτη προϋπόθεση είναι η παιδεία. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμφωνήσαμε για την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης-και ιδιαίτερα της τεχνικής επαγγελματικής- με την τοπική οικονομία.

Με κατευθύνσεις που θα αφορούν στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο της μεταποίησης, την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτούν ουσιαστικά εφόδια για το μέλλον. Στα ουσιαστικά εφόδια περιλαμβάνεται και η εκμάθηση ξένων γλωσσών που είναι χρηστικές για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών (βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών κ.α.) πρέπει να υπάρξει και ανάλογη ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Αυτό θα γίνει μέσα από πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, μέσα από ενημερωτικές ημερίδες και σύμφωνο δέσμευσης για την τοπική απασχόληση, ώστε να προκληθεί και το ανάλογο ενδιαφέρον από τους μαθητές.Η παιδεία είναι αυτή που καινοτομεί, αλλάζει τους ανθρώπους και εξελίσσει τους επαγγελματίες.

Αναγκαία προϋπόθεση, οι σύγχρονες υποδομές. Μια αυτονόητη πραγματικότητα για την οποία, δυστυχώς, περιμένουμε χρόνια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως Θα κρατήσει τους κατοίκους σε νέα, πολύχρονη αναμονή. Το έργο ‘’Πάτρα-Πύργος’’, έργο πνοής για την Ηλεία, ακροβατεί εδώ και χρόνια, ανάμεσα στις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με τον σημερινό υπουργό Υποδομών να οδηγεί το έργο σε νέες περιπέτειες.

Στόχος σήμερα είναι η αλλαγή του μίγματος οικονομικής δραστηριότητας του νομού. Η επένδυση στον τουρισμό υψηλής ποιότητας που δίνει υπεραξία στον πρωτογενή τομέα, ανοίγει αγορές και προσφέρει θέσεις εργασίας.

Η Ηλεία μπορεί να μετατραπεί σε έναν αυτοδύναμο νομό με διατροφική αυτάρκεια και εξωστρεφή χαρακτήρα, προς όφελος των πολιτών, των επαγγελματιών και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Η ευτυχία των Ηλείων πολιτών δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει να χτιστεί με γενναίες αποφάσεις και επιμονή, μακριά από την μικροπολιτική αρένα. Χρειάζεται πολιτικούς με ενσυναίσθηση, κοντά χέρια και ψηλό ανάστημα. Που θα διεκδικούν και θα πετυχαίνουν νίκες για την Ηλεία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη για πραγματική αλλαγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος