FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργο σε πρόγραμμα του Ε.Κ.Π. Α.

Ημερομηνία: 12-11-2022 | Συντάκτης:

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο: «Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: ταυτότητα και ετερότητα στη λογοτεχνία», το οποίο έχει επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευρ. Γαραντούδη. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αποθετηρίου με κείμενα και προτάσεις διδασκαλίας σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα, που θα είναι διαθέσιμες στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ο Δεύτερος Κύκλος του ΣΔΕ Πύργου διάβασε και επεξεργάστηκε το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Από μακριά» που έχει θέμα τη στάση μας απέναντι στο διαφορετικό και συγκεκριμένα απέναντι στους Ρομά. Αναφέρεται επίσης στην εξόντωση των Ρομά από τους Ναζί την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκπαιδευόμενοι/ες του σχολείου συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις φάσεις της διδασκαλίας και εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά δημιουργικές δραστηριότητες. Συγκινήθηκαν, προβληματίστηκαν, γνώρισαν το Ολοκαύτωμα των Ρομά, διερεύνησαν τις αιτίες που γεννούν τις διακρίσεις και το ρατσισμό καθώς και τις συνέπειες της μη αποδοχής της διαφορετικότητας και συνειδητοποίησαν την αξία του πλουραλισμού και της ετερότητας.

Η υλοποίηση του διδακτικού σεναρίου κατέδειξε ότι βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και διακρίσεις δύσκολα αλλάζουν· είναι όμως αναγκαίο για την ένταξη των Ρομά αλλά και την αποδοχή κάθε άλλης ετερότητας. Στην κατεύθυνση αυτή το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο καθώς πρέπει να είναι ο χώρος όπου καλλιεργείται η ανεκτικότητα, η επικοινωνία, ο αλληλοσεβασμός και η ενσυναίσθηση. Και η Λογοτεχνία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια αυτών των αξιών.

Η διδακτική πρόταση που υλοποιήθηκε στο ΣΔΕ Πύργου καθώς και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου στις 24/10/2022 στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με δωρεάν φοίτηση και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολείο απευθύνεται σε ενηλίκους όπου μετά από φοίτηση δύο χρόνων μόνο, παίρνουν Απολυτήριο Γυμνασίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος