FOLLOW US: facebook twitter

Το σχέδιο της νέας Πατρών Πύργου

Ημερομηνία: 17-12-2021 | Συντάκτης:

-Διόδια 4,7€ και πρόβλεψη για επέκταση ως τον Αλφειό
-Στα 330 εκατ. το συνολικό κόστος κατασκευής, την άνοιξη η έναρξη των εργασιών


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στα 330 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το συνολικό κόστος της κατασκευής της Πατρών-Πύργου, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πλάνο του υπουργείου Υποδομών που ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλει με ευρωπαϊκούς πόρους που φτάνουν τα 217 εκατ. ευρώ, ενώ ο παραχωρησιούχος θα καταβάλει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ, περίπου 30 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

Τα χρονοδιάγραμμα προβλέπει τμηματική παράδοση του έργου σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη των εργασιών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2022, αν και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Κύκλοι της κοινοπραξίας ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για την πρόσληψη προσωπικού και με το πού υπογραφούν οι συμβάσεις, θα ξεκινήσει η σταδιακή εγκατάσταση των εργοταξίων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες θα εκτελούνται ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του δρόμου, προκειμένου να μην υπάρχουν χρονικές αποστάσεις στην πρόοδο των τμημάτων του έργου.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράδοση του τμήματος.

Το κόστος των διοδίων θα είναι 4,7 ευρώ και θα τοποθετηθούν δυο μετωπικοί σταθμοί διοδίων, σε Πύργο και Κάτω Αχαΐα, και δύο πλευρικοί, σε Αμαλιάδα και Κάτω Αχαΐα. Όπως επισημάνθηκε στην Πρωινή, στην Πατρών-Πύργου θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ολυμπία Οδό, όπως π.χ. η χιλιομετρική χρέωση.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη απόδοσης των εσόδων από τα διόδια, πηγές της κοινοπραξίας σημείωσαν ότι το έργο δεν είναι επιδοτούμενο κι ότι δεν προβλέπεται κρατική επιδότηση απώλειας εσόδων –εξαιρούνται οι λόγοι ανωτέρας βίας προφανώς- κι ότι αν η πρόβλεψη του υπάρχοντος μοντέλου δεν επαληθευτεί, αποφασίστηκε να παραταθεί η σύμβαση παραχώρησης κατά τρία χρόνια, δηλαδή να από το 2038 ως το 2041.

Πρόβλεψη για Πύργος-Αλφειό, δύσκολα ως το Καλό Νερό

Η είδηση που βγαίνει από το περιεχόμενο της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης, είναι ότι συμπεριλήφθηκε η προαίρεση για εκπόνηση μελετών και κατασκευή –σε μεταγενέστερη φάση- του τμήματος Πύργος-Αλφειός, μήκους 13 χλμ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι η Περιμετρική του Πύργου, που θα ενώνει τις τρεις εθνικές οδούς, Πύργου-Πατρών, Πύργου-Τριπόλεως και Πύργου-Καλού Νερού.

Όπως προβλέπει η νέα τροποποιημένη σύμβαση, στην κοινοπραξία επιστρέφει και το νότιο τμήμα, από τον Αλφειό ως το Καλό Νερό και την Τσακώνα, μήκους 76.2 χλμ.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες που έχει συλλέξει η Πρωινή από έγκυρες πηγές του υπουργείου Υποδομών, είναι ότι η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο ως το Καλό Νερό είναι ανέφικτη για τα επόμενα δέκα χρόνια, λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών στον Καϊάφα και του υψηλού κόστους εναλλακτικής διαδρομής. Για το Καλό Νερό-Τσακώνα υπάρχει στα σπάργανα μια συζήτηση, όμως η δυσκολία εδράζεται στην εξεύρεση χρηματοδότησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος