FOLLOW US: facebook twitter

«Η αναδιαμόρφωση του παραδοσιακού σε ανοιχτό σχολείο»: Tο Σάββατο το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για το Δημ. Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 14-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας  το ερχόμενο Σάββατο 16-11-2019  ξεκινά την υλοποίηση και επίσημα του νέου προγράμματος  Erasmus+  που έχει εγκριθεί για τη διετία 2019-2021.  Το πρόγραμμα έχει τίτλο “Η αναδιαμόρφωση του Παραδοσιακού  Σχολείου σε Ανοιχτό Σχολείο ως παράγοντας άμβλυνσης κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών, εξομάλυνσης διαπροσωπικών συγκρούσεων και διαχείρισης της σχολικής τάξης προσφέροντας δυνατότητα πρόσβασης της  γνώσης σε όλους.” Το ακρωνύμιο του προγράμματος είναι το (R.I.C.H) SCHOOL από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Reschool(Αναδιαμόρφωση),International(Διεθνής/ές),Cooperation(Συνεργασία),Hospitality(Φιλοξενία) και φανερώνει, εν συντομία, τους στόχους του προγράμματος αλλά και τις αξίες που το διέπουν.

Ήδη, στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος, το σχολείο είχε μια συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών, στις 5/10/2019 και 12/10/2019, του οποίου οι μαθητές της Στ τάξης επισκέφθηκαν την Αρχ. Ολυμπία, και στη σχολική μας μονάδα, οι μαθητές των Δ και Στ τάξεων του σχολείου μας καθώς και οι μαθητές του 1ου, 5ου και 6ου τμήματος της Στ τάξης του Κολλεγίου Αθηνών, συνεργάστηκαν και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δράσεων με θέμα τις Ολυμπιακές Αξίες από πλευράς κολλεγίου Αθηνών και επιπροσθέτως τις Παγκόσμιες Αξίες και την Ειρήνη από πλευράς Δημοτικού Σχολείου Αρχ. Ολυμπίας. Δρώμενα για το περιβάλλον και τη φύση στην αρχαιότητα, για την αξία της αγάπης, για την Ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των κοινών δράσεων των μαθητών, ενώ παραλλήλως η «Ωδή στη χαρά» με γαλλικό στίχο και τραγούδια για τη φύση αλλά και ήχοι από τη φύση (νερά, θροΐσματα, κελαρύσματα), καθώς και οι  στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ για τη φρίκη των συνεπειών από την πτώση της ατομικής βόμβας μέσα από το τραγούδι ενός κοριτσιού, «συμμετείχαν» διαδραστικά στη δυναμική της όλης προσπάθειας. Σημειώνεται δε, ότι και τα δύο σχολεία συμμετέχουν παραλλήλως στο πρόγραμμα etwinning με θεματική “Universal Values” στο οποίο το Κολλέγιο Αθηνών είναι οι ιδρυτές και η σχολική μονάδα μας οι συνιδρυτές. Η εμπειρία από την όλη διαδικασία έδωσε χαρά σε όλους τους μαθητές και των δύο σχολείων, οι οποίοι συνεργάστηκαν πολύ καλά ενώ οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, εκατέρωθεν, συνειδητοποίησαν την υπεροχή της δυνατότητας της συνεργασίας εξ αποστάσεως και από κοινού και την ικανοποίηση από την επιτυχία του εγχειρήματος και της υλοποίησης του προγράμματος. Στην κοινή αυτή δράση, συμμετείχαν και οι δύο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και φυσικά ο εθελοντισμός για άλλη μία φορά «κατέδειξε» την αξία του.

Η πρώτη κινητικότητα του νέου προγράμματος,  θα πραγματοποιηθεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 16-24/11/2019 και  το θέμα του σεμιναρίου που θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχει τίτλο «Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον». Σε αυτή την κινητικότητα το σχολείο θα εκπροσωπήσουν η Διευθύντρια κα Βικτωρία Βασιλοπούλου και η καθηγήτρια Γαλλικών κα Ευδοκία Δαγκλή.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και εποπτεύεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών(Ι.Κ.Υ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος