FOLLOW US: facebook twitter

Το Σάββατο ο Γεννιτσαρίστικος χορός στα Λεχαινά από τον Όμιλο Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων

Ημερομηνία: 07-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Για μια ακόμα χρονιά, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στα Λεχαινά, θα πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα των Γενίτσαρων. Πρόκειται για ένα δρώμενο εξαιρετικού λαογραφικού ενδιαφέροντος για όλη την Ελλάδα που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό ο Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών, με την συμμετοχή των γκοτσαριών Λεχαινών, Μυρσίνης και Στρουσίου, όπου στην ουσία ανταμώνουν έξι γκοτσαριές.

Ο Γεννιτσαρίστικος χορός, αποτελεί ένα σύγχρονο, ζωντανό κοινωνικό και θρησκευτικό θεσμό που μιλάει στις καρδιές των κατοίκων του ηλειακού κάμπου. Οι «Γενίτσαροι» γίνονται αναφορά για τις τοπικές κοινότητες, συνολικά ή ατομικά: για άντρες και γυναίκες, ντόπιους και μετανάστες, μη εγγράμματους και εγγράμματους, τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματίες, τις παλιότερες και τις νεότερες γενιές…

Ο Γενιτσαρίστικος χορός είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Αποκριάς, στην περιοχή των Λεχαινών και χορεύεται ασταμάτητα από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Οι ρίζες του φθάνουν στην αρχαιότητα, ως κατάλοιπο των Διονυσίων, αλλά αναβίωσε στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, όπου οι αγωνιστές τον χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσουν μεταξύ τους μηνύματα. Χορευόταν από μια ομάδα κατοίκων του χωριού, που αποτελούσαν τη Γκοτσαριά.

Τις ημέρες εκείνες οι γειτονιές των χωριών και η αγορά «γέμιζαν» από τις καραμούζες και το ρυθμικό χτύπο της ταβουλόβεργας. Οι μικροί ακολουθούσαν για να μαθαίνουν και οι μεγάλοι για να απολαύσουν το χορό. Ο Γενιτσαρίστικος χορός χορεύεται από μία ομάδα χορευτών την τσετιά ή γκοτσαριά πού αποτελείται από εννέα φουστανελοφόρους χορευτές, τους Γκότσηδες, χωρισμένους ανά τριάδες. Στο κέντρο χορεύει ο γενίτσαρης, πού κρατάει ένα διπλό τσεκούρι σκεπασμένο με ένα μεταξωτό μαντήλι και δίνει στους υπόλοιπους τα παραγγέλματα του χορού. Οι Γκότσηδες κρατούν ανάποδα στα χέρια τους μασάκια, δηλαδή τις λίμες με τις οποίες οι κρεοπώλες λιμάρουν τα μαχαίρια τους.

Την «τσετιά» συμπληρώνουν δύο μπούλες, άνδρες ντυμένοι γυναίκες και ο γέρος με τη γριά.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Εθιμοτοπικού Ομίλου Λεχαινών με την ΠΕ Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος