FOLLOW US: facebook twitter

Το πολυτεχνείο ένωσε την αριστερά

Ημερομηνία: 15-11-2021 | Συντάκτης:

Του Πάνου Τριγάζη*


Δίκαια η 17η Νοέμβρη, ημέρα θυσίας των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και αγώνα για την δημοκρατία, την οποία θα τιμήσουμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως Αριστερά του 21ου αιώνα, ταγμένη αταλάντευτα υπέρ του πολιτικού πλουραλισμού, δεν έχει λόγους να μονοπωλεί την ηρωική εξέγερση, αν και στις τάξεις του υπάρχουν πολλοί από τους πρωταγωνιστές της. Αντιθέτως, αναδεικνύουμε το ενωτικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων, αφού και το 1973, το Πολυτεχνείο ένωσε την πολυδιασπασμένη Αριστερά, θα έλεγα και ευρύτερες αντιδικτατορικές δυνάμεις. Παρότι υπήρχαν διαφορές, όχι μόνο στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και σε σχέση με την πολιτικοποίηση της χούντας, οι νεολαίοι αγωνιστές όλων των αριστερών παρατάξεων συμμετείχαν στην τριήμερη κατάληψη μέσα στο ενωτικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, απαιτώντας την πτώση του τυραννικού καθεστώτος.

Στην Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης συμμετείχαν μέλη της ΚΝΕ, καθώς και του Ρήγα Φεραίου, αλλά και του ΠΑΚ, όπως και φοιτητικά στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΑΣΠΕ, ΠΠΣΠ κλπ), δρώντας με απόλυτη σύμπνοια. Μέσα στο Πολυτεχνείο, κυριαρχούσε η αίσθηση ότι γεννιόταν κάτι μεγάλο, γι’ αυτό και οι διαφορές είχαν παραμεριστεί, έξω συγκεντρώνονταν χιλιάδες λαού, ενώ πλανιόταν η απειλή της εισβολής των τανκς.

Σήμερα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε αυταρχικές συμπεριφορές και πρακτικές, το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο. Ζει με τις αιώνιες αξίες που πυροδότησαν την νεολαιίστικη εξέγερση του Νοέμβρη 1973, που αν δεν είχε κατασταλεί βίαια, και είχε επιτευχθεί από τότε το «κάτω η χούντα», μάλλον θα είχε αποφευχθεί και η Κυπριακή τραγωδία του Ιουλίου 1974.

Θυμίζω ότι η τότε μεταμφιεζόμενη πολιτικά χούντα είχε χαρακτηρίσει «αναρχικούς και παρασυρμένους» τους ελεύθερους πολιορκημένους του Πολυτεχνείου, ενώ η Δεξιά και κυρίως η ακροδεξιά, μεταδικτατορικά, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν ακόμα και το ότι υπήρξαν νεκροί της ηρωικής εξέγερσης, κάτι στο οποίο επιμένουν σημερινά κυβερνητικά στελέχη σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Είμαι βέβαιος ότι την σημερινή κυβέρνηση δεν ενοχλούν τόσο οι εκδηλώσεις μνήμης όσο το ότι παραμένει και σήμερα επίκαιρο το τρίπτυχο του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», το οποίο τότε συνοδευόταν και με το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας που είχε καταλυθεί μετεμφυλιακά με την ξένη στρατιωτική παρουσία στην πατρίδα μας και κυρίαρχο δόγμα εξωτερικής πολιτικής αποτελούσε ο «από βορράν κίνδυνος».

Με την φονική πανδημία ασυγκράτητη και νέα οικονομική και κοινωνική κρίση προ των πυλών, το Πολυτεχνείο εμπνέει και απαιτεί πρώτα –πρώτα την γενναία ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, μακριά από επιλογές ιδιωτικοποίησής του, όπως και δημόσια δωρεάν παιδεία, προστασία της εργασίας και γενικότερα των ανθρώπων του μόχθου.

Στις προκλήσεις αυτές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί ούτε θέλει να ανταποκριθεί, γι’ αυτό οφείλει να παραδώσει το τιμόνι της χώρας σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό θα συμβεί με την βοήθεια και της απλής αναλογικής μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

 

 

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος