FOLLOW US: facebook twitter

Οι πολιτιστικές διαδρομές της Ηλείας: Το πλάνο δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ανέπτυξε χθες στο Olympia Forum η προϊσταμένη Ερ. Κόλια

Ημερομηνία: 21-09-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120441″ img_size=”full”][vc_column_text]Tη σημασία των πολιτιστικών διαδρομών της Ηλείας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού υπογράμμισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-΄ΙριδαΚόλια, κατά τη διάρκεια των εργασιών του OlympiaForum στο κτίριο ΣΠΑΠ στην αρχαία Ολυμπία.

Οπως ανέφερε,  τα τελευταία χρόνια στις τουριστικές αγορές το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», ενώ αντίθετα κερδίζει έδαφος ο Πολιτιστικός Τουρισμός, ο οποίος έχει και το χαρακτηριστικό ότι οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για αυτή τη μορφή τουρισμού, έχουν υψηλότερο εισόδημα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

«Οι πολιτιστικές διαδρομές, είναι πολύ σημαντικές: δεν συνδέονται μόνο με την προστασία των μνημείων, αλλά και με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την σύνδεση των παραγωγικών δυνάμεων και του Πολιτισμού. Έχουμε ήδη διαδρομές που διαμορφώνονται. Είναι η Ολυμπία με τον Επικούριο, υπάρχει και η διαδρομή Ήλιδας-Ολυμπίας, λόγω της ιστορίας των δύο αρχαιολογικών χώρων στους ΟλυμπιακούςΑγώνες στην αρχαιότητα. Στη Βόρεια Ηλείαυπάρχει το Χλεμούτσι, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φράγκικα κάστρα στην Ελλάδα, το οποίο μαζί με την γοτθική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα και τη Γλαρέντα, συνιστούν επίσης μία πολύ σημαντική θεματική διαδρομή», τόνισε η κα Κόλια και πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος INTERREG συνεργάζεται με την Ιταλία για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών κατά μήκος της παράκτιας, της Ιόνιας διαδρομής και της Αδριατικής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”22368″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράλληλα, αποκάλυψε ότι προτίθεται να προτείνει την ένταξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο πρόγραμμα ανάδειξης που υλοποιεί η UNESCO σε συνεργασία με φορείς όπως το NationalGeographic και η Solimar International, για τοποίο τόνισε ότι αποδείχθηκε επιτυχημένο για την Αρχαία Ολυμπία.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και μπορεί να προκύψουν πολύ σημαντικά αποτελέσματαγια τον τουρισμό της περιοχής αλλά θα χρειαστεί διάλογος και συνεργασία μεταξύ πολλώνφορέων, διότι δεν είναι μόνο τα πολιτιστικά μνημεία της, είναι και το φυσικό περιβάλλον και άλλα χαρακτηριστικά όπως τοπικές γεύσεις, χώροι παραγωγής κρασιών κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν, ώστε να προσφέρουμε και άλλου είδους εμπειρίες που σίγουρα θα έχουν μεγάληαπήχηση. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών στους επισκέπτες, ηενίσχυση της επισκεψιμότητας και η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών, οι οποίοι θέλουν να έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, δηλαδή να ανήκουνστην κατηγορία του πολιτιστικού τουρίστα, και η ενίσχυση  της βιώσιμης ανάπτυξης τουρισμού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στις θεματικές διαδρομές έχει προστεθεί υλικό για προβολή και από άλλες περιοχές της Ηλείας, όπως ο Πύργος και το Μουσείο του, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το Κατάκολο και η αρχαία Φειά, η Γλαρέντζα, το Χλεμούτσι, η Αγία Σοφία της Ανδραβίδας και ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας. Παράλληλα, σημείωσε πως η UNESCOέχει επιλέξει τη διαδρομή που συνδέει την Επίδαυρο με τον Επικούριο και την Ολυμπία, ισχυροποιώντας κι άλλο brandnameτης περιοχής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot