FOLLOW US: facebook twitter

Το Πάσχα των Ελλήνων

Ημερομηνία: 17-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Άλλες χρονιές, τέτοιες ημέρες οι Ορθόδοξοι Έλληνες ετοιμάζονταν να προσκυνήσουν τα Πάθη του Ιησού, να τιμήσουν τη θυσία του και να γιορτάσουν την Ανάστασή Του. Ακόμα και όσοι δεν βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, γιορτάζουν την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης που συμπίπτει συνήθως με το Πάσχα. Όμως εφέτος δεν θα γιορτάσουμε το Πάσχα όπως συνηθίζαμε. Αυτή τη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοιου, θα γιορτάσουμεένα διαφορετικό Πάσχα, πολύ πιο «κλειστό» και λιγότερο εορταστικό

Ωστόσο ο μύθος του Θανάτου και της Ζωής, με την επιστροφή της Περσεφόνης στο μπαλκόνι του κόσμου, το γλυκύ Έαρ, όλα αυτά που μαγεύουν τα πραγματικά και φανταστικά τοπία της ψυχής μας και προλέγουν ταυτόχρονα τον θάνατο και την επιστροφή της αφθονίας της φύσης δεν χρειάζονται παρά την μοναχική μας αυτοσυγκέντρωση και περισυλλογή. Η φύση είναι εδώ, στην ώρα της, όπως πάντα.  Ο θάνατος έχει κάνει επίσης αισθητή την παρουσία του στον πλανήτη. Αυτά που θα μας λείψουν είναι οι πλούσιες εκδηλώσεις, που ταιριάζουν στον ψυχισμό μας. Η μελαγχολία της Μεγάλης Πέμπτης και Παρασκευής, η ευωδιά του Επιταφίου, η χαρμολύπη του Πάσχα με τους χορούς και τις διαχυτικές συναντήσεις στις εκκλησιές και τις πλατείες.

Μεγάλη εβδομάδα λοιπόν, και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι ομορφότερο από την μυρωδιά του αγιοκλίματος ή μιας ανθισμένης Πασχαλιάς. Τίποτε συγκινητικότερο από τις εκπληκτικές Βυζαντινές υμνωδίες του τελευταίου τριήμερου. Τίποτε ουσιαστικότερο από την γιαγιούλα που κουτσαίνοντας ακολουθεί την κηδεία ενός Θεού για να τιμήσει τους ματωμένους ανθρώπους.

Μεγάλη εβδομάδα λοιπόν, εβδομάδα της μόνωσης πάντα και του εγκλωβισμού τούτη τη φορά, και με πολύ σεβασμό στην βαθιά, παγκόσμια ανάγκη του θρησκευτικού συναισθήματος Όχι μόνο για τον Σταυρωμένο Θεό, αλλά και για τον σταυρωμένο άνθρωπο, που σταυρώνεται από αυτούς που σταυρώνουν όλους κι όλα.

Όμως, επειδή ο χρόνος είναι κύκλος, η Άνοιξη θα ξανάρθει και η Ανάσταση θα ξαναβρεί την λαμπρότητά της. Ας κρατήσουμε προς το παρόν το εσωτερικό και πιο βαθύ της νόημα, τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο. Φέτος λοιπόν ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για να είμαστε του χρόνου όλοι μαζί υγιείς και να γιορτάσουμε τότε με τον τρόπο που αρμόζει στην παράδοσή μας το Πάσχα των Ελλήνων…

Καλή Ανάσταση


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος