FOLLOW US: facebook twitter

Το νέο τραγούδι του Αμαλιαδίτη μουσικού, Θεολόγου Αναγνωστόπουλου, σε τσιγγάνικους στίχους του Νίκου Μπατζαλή

Ημερομηνία: 22-10-2021 | Συντάκτης:

Το νέο τραγούδι του ταλαντούχου Αμαλιαδίτη μουσικού και τραγουδιστή Θεολόγου Αναγνωστόπουλου σε τσιγγάνικους στίχους του Νίκου Μπατζαλή


“Ante Romane”- ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ιστορία των ρομά!

– Καμβάς του βίντεο κλιπ στιγμές των τσιγγάνων της συνοικίας Παπακαυκά Αμαλιάδας


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ένας τσιγγάνος συγγραφέας και ένας μη τσιγγάνος ερμηνευτής από την Αμαλιάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν την ιστορία των ρομά. Ένα βιβλίο και ένα τραγούδι ορόσημο, για έναν παγκόσμιο λαό που προοριζόταν, ανά τους αιώνες, να να γίνουν «τα μουσικά όργανα» του κόσμου. “Ante Romane”- “In Gypsy”, είναι το τραγούδι του πρόσφυγα ενός λαού που για χίλια χρόνια είχε την Κωνσταντινούπολη ως πατρίδα. Σε στίχους του Νίκου Μπατζάλη που μαζί με τον αείμνηστο Κώστα Χηνά, έχουν γράψει το βιβλίο ΓΚΟΓΚΙ ΜΝΗΜΗ που αποτελεί και την αφετηρία αυτού του τραγουδιού και μουσική του επίσης Αμαλιαδίτη ταλαντούχου μουσικού Θεολόγου Αναγνωστόπουλου, που ερμηνεύει ο ίδιος στα ρομάνικα, στην γλώσσα των τσιγγάνων! Η αρχή μιας νέας συνεργασίας γιατί στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες δουλειές για να αναδείξουν τον πόνο ΓΚΟΓΚΙ – ΜΝΗΜΗ.

Το τραγούδι που έκανε πρεμιέρα στο κανάλι του Θεολόγου Αναγνωστόπουλου στο YouTube την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, έχει ήδη εκατοντάδες προβολές και σίγουρα θα συζητηθεί στον μουσικό χώρο, γιατί είναι αφιερωμένο στους ρομά, τον πολιτισμό, τα ήθη και τη ζωή τους. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του, εργάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο στούντιο, μελετώντας σε συνεργασία με τον Νίκο Μπατζαλή, τον πολιτισμό, τη μουσική, τη ζωή και τη γλώσσα των Ρομά, ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που συνέβαλλαν στην δημιουργία αυτού του πρότζεκτ και κυρίως οι ρομά της συνοικίας Παπακαυκά στην Αμαλιάδα όπου η προετοιμασία ενός δικού του γλεντιού αποτελεί και τον ζωντανό καμβά του βίντεο κλιπ που γυρίστηκε.

Ο Νίκος Μπατζαλής που έχει γράψει το τραγούδι “Ante Romane”, αναφέρει ότι αυτή είναι η «φωνή» του ΓΚΟΓΚΙ, που εκφράζει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού, των τσιγγάνων της Αμαλιάδα που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη.» Στα δικά μας όνειρα, τα τσιγγάνικα όνειρα το μυαλό μας στην Πόλη έχει μείνει» αναφέρει ένας από τους στίχους του τραγουδιού. Το τραγούδι αυτού του τεράστιου τραγουδιστή, είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα. Μέσα από τον τσιγγάνικο στίχο, αποτυπώνεται η προσφυγιά και η νοσταλγία όλων μας, για τις πατρίδες των προγόνων μας.

Το “Ante Romane” του Θεολόγου Αναγνωστόπουλου έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες:

Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Τούρκικα, Σέρβικα και Ρώσικα.

– Είναι το πρώτο από μια σειρά τραγουδιών που ακολουθεί. Με τσιγγάνικο και ελληνικό στίχο. Είναι ένα μουσικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και πιστεύουμε να σας αρέσει.

– Θεολόγο, σ’ ευχαριστώ που έδωσες τη δυνατότητα στην ταπεινότητα μου, να συμμετέχω σε αυτό το παγκόσμιο τραγούδι!

– Καλοτάξιδο καλλιτέχνη μου! Να σημειώσω ότι το τριαντάφυλλο στο βιντεοκλίπ είναι αφιερωμένο στο συγγραφέα του ΓΚΟΓΚΙ.

-ΜΝΗΜΗ, Κωνσταντίνο Χηνά, ενώ στα σχόλια υπάρχει η Ελληνική μετάφραση του τραγουδιού».

Από την πλευρά του ο Θεολόγος Αναγνωστόπουλος, που παρουσίασε το τραγούδι του στα social media αναφέρει ότι « Το πρώτο μου τσιγγάνικο τραγούδι είναι γεγονός…. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν για αυτό το αποτέλεσμα.» Απευθυνόμενος στους φίλους του ρομά συμπληρώνει «Το τραγούδι αυτό είναι για εσάς για τον πολιτισμό σας για την κουλτούρα σας και την αγάπη που έχετε μέσα σας… Εγώ με την ομάδα μου είμαστε δίπλα σας και έχουμε δρόμο ακόμα και συνέχεια μεγάλη… Να είστε όλοι καλά…σας ευχαριστώ».

Το τραγούδι λοιπόν αυτό, είναι αφιερωμένο στη μνήμη μιας ιστορίας και ενός πολιτισμού που λίγοι ως τώρα γνώριζαν και κάποιοι αποφάσισαν να μοιραστούν με οποιοδήποτε κόστος. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Χηνάς που έφυγε νωρίς και άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο που συνεχίζει με μεράκι ο Νίκος Μπατζαλής.

Το τραγούδι των ρομά “Ante Romane”- “In Gypsy”, μπορείτε να το απολαύσετε στο προσωπικό κανάλι του Θεολόγου Αναγνωστόπουλου στο youtube:

Η σχετική ανάρτηση του Θεολόγου Αναγνωστόπουλου στο facebook:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος