FOLLOW US: facebook twitter

Το νέο κύμα ακρίβειας δεν… περιμένει τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία: 11-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Προ των πυλών φέρεται πως είναι ακόμα μία άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ανέφεραν πως το νέο κύμα ακρίβειας θα γίνει αισθητό στους καταναλωτές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι τελευταίες ενδείξεις φανερώνουν πως οι αυξήσεις θα «καθίσουν» στα ράφια των καταστημάτων εντός του Αυγούστου. Αυτό αναμένεται να συμβεί επειδή ήδη υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, γεγονός που αναμένεται να παρασύρει και τις αντίστοιχες στη λιανική, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, στα ελαιόλαδα καταγράφονται ήδη ανατιμήσεις, ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες αυξήσεις και στα άλευρα – με τις αλευροβιομηχανίες να φέρονται πως έχουν ειδοποιήσει σχετικά τους αρτοποιούς.

Η άνοδος του πληθωρισμού

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα έχει επιστρέψει ήδη στις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, με αιχμή του δόρατος τις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,4% (σε ετήσια βάση) τον Ιούλιο από 2,8% που άγγιξε τον περασμένο Ιούνιο.

Παγκόσμια Τράπεζα: Πρώτη η Ελλάδα σε πληθωρισμό τροφίμων

Ρεκόρ για τον ελληνικό πληθωρισμό στα τρόφιμα καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα, με στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν εξαιρεθούν φτωχές χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν διατροφική κρίση, ή χώρες με εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, όπως η Τουρκία.

Στο τακτικό δελτίο που εκδίδει η Παγκόσμια Τράπεζα για την κατάσταση της διατροφικής ασφάλειας παγκοσμίως, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα των δέκα χωρών με τον υψηλότερο «καθαρό» πληθωρισμό τροφίμων, δηλαδή τον πληθωρισμό που υπολογίζεται αν αφαιρεθεί από τις τιμές των τροφίμων ο γενικός ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού σε μια χώρα.

Όπως φαίνεται το πρόβλημα της ακρίβειας σε βασικά είδη σχετίζεται με υπερβολική αύξηση των περιθωρίων κέρδους των προμηθευτικών και εμπορικών επιχειρήσεων και λιγότερο με τις επιδράσεις διεθνών φαινομένων, ο πραγματικός πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν για την περίοδο έως και τον Μάιο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

‘’ Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο, σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά.’’

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.ΜιχάληςΚατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘’Η ακρίβεια στα τρόφιμα τρέχει πλέον με ρυθμό 12,3% τον Ιούλιο, συνεχίζοντας το ράλι αυξήσεων μέσα στο 2023.

Από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες πολίτες έχουν δει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής να έχουν αυξηθεί κατά 28%.

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 19,4% οι τιμές των φρούτων, κατά   15,5% οι τιμές των λαχανικών , κατά  14,4% οι τιμές των γαλακτομικών και κατά 10,9% τα κρέατα.

Πληθωρισμός και ακρίβεια καταγράφονται πλέον παντού, με τον πληθωρισμό, τον δομικό πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών να αυξάνονται τον Ιούλιο, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.

Οι τιμές στα φάρμακα έχουν αυξηθεί κατά 18,7%, στις υπηρεσίες υγείας κατά 7,8% και στην εστίαση κατά 6,2%.

Για να μην μιλήσουμε για τα καύσιμα.

Όπως τονίζει και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους», γεγονός που πιστοποιεί ότι τα περιθώρια κέρδουα για κάποιους έχουν διευρυνθεί σημαντικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μπροστά σε ένα τσουνάμι αυξήσεων που δεν μπορεί να ανασχεθεί με μέτρα όπως το marketpass η το καλάθι του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη ουσιαστικά έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού θεατή, έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Αποδεδειγμένα επίσης είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε ελέγχους στην αγορά, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες γαι επικοινωνιακούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα επιβληθηκε από την αρμόδια υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς, έλεγχοι δε γίνονται, πρόστιμα για αισχροκέρδεια δεν επιβάλλονται, οι καταναλωτές αφήνονται ανυπεράσπιστοι, η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πιέζονται ολοένα και περισσότερο.

Τώρα είναι ώρα για πραγματικά μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το τέρας του πληθωρισμού που τρέφεται από την αδράνεια και την αδυναμία της κυβέρνησης.

Τέτοια μέτρα είναι:

-Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Οι ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά.

-Η φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν κάποιοι από την ακρίβεια.

Τέλος έχει έρθει η ώρα να ανοίξει μια νέα, μεγάλη αλλά και ουσιαστική συζήτηση για την διατροφική μας επάρκεια ως χώρα και τον τερματισμό της εξάρτησης μας από τις εισαγωγές.

Αυτή η συζήτηση συνδέεται και με ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, με το ζωντάνεμα της υπαίθρου και την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

Για όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ έχει έγκαιρα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναζωογονηση της υπαίθρου και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος