FOLLOW US: facebook twitter

Το «μπαλάκι» στον Βορίδη για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων

Ημερομηνία: 10-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΑΑΤ ζητά η ΑΑΔΕ
-Αγνοήθηκε ψηφισμένη τροπολογία από το 2018!

Θύματα τραπεζικών κατασχέσεων έπεσαν ξανά παραγωγοί της Ηλείας που ήταν δικαιούχοι επιδοτήσεων, αφού αρκετοί διαπίστωσαν παρακρατήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς τους λόγω οφειλών, παρότι έχει ψηφιστεί τροπολογία από τον Δεκέμβριο του 2018 (Ν.4587/2018), με την οποία προστατεύονται όλες οι αγροτικές ενισχύσεις από κάθε είδους κατάσχεση ή παρακράτηση.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, σε αρκετούς δικαιούχους δεσμεύτηκαν χρήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, τα χρήματα αποδόθηκαν στη Φορολογική Διοίκηση!

«Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει επαρκώς τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί, διότι κάθε χρόνο έχουμε τέτοια προβλήματα. Η ενίσχυση δίνεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό  στους παραγωγούς για να επενδύσουν στις καλλιέργειές τους και να βελτιώσουν το παραγόμενο προϊόν, για αυτό και δεν πρέπει να υπόκεινται σε οποιονδήποτε συμψηφισμό με οφειλές ή παρακρατήσεις ή κατασχέσεις», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Αγνόησαν ψηφισμένο νόμο του 2018!

Ωστόσο, όπως αναφέρει η αποκαλυπτική απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε σχετική ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες αγνόησαν τη νομοθεσία και προέβησαν σε μονομερείς παρακρατήσεις και κατασχέσεις, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των αγροτών.

«Επειδή παρατηρήθηκαν στην πράξη περιπτώσεις αγροτών που, αν και δικαιούνταν να εισπράξουν τις ανωτέρω κοινοτικές ενισχύσεις, ωστόσο Πιστωτικά ιδρύματα που δεν γνώριζαν τη συγκεκριμένη διάταξη για το ακατάσχετο, απέδωσαν τα ποσά αυτά στη Φορολογική Διοίκηση δυνάμει κατασχετηρίων, εστάλη σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ προς το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εφιστώντας του την προσοχή για την άμεση ενημέρωση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων αναφορικά με το ακατάσχετο των συγκεριμένων άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Τι απάντησε σε Τζαβάρα η ΑΑΔΕ

Παράλληλα, ο γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, Ευθύμιος Σαΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, σχετικά με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, σημειώνει ξεκάθαρα ότι για να προστατευτούν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις από τις παρακρατήσεις ή κατασχέσεις, θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε σχετική  νομοθετική ρύθμιση.

«Τα ακατάσχετα θα πρέπει να προβλέπονται από ρητή διάταξη νόμου, καθώς δυσχεραίνουν ουσιαστικά ή ακόμα και αποκλείουν την παροχή έννομης προστασίας στον δανειστή στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Αρμόδιος φορέας για την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης του ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων», επισημαίνει ο κ. Σαϊτής στην απάντησή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος