FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας χίμαιρες…: Το μετέωρο βήμα του Κ. Καραμανλή στην Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 17-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Παραμένει η αβεβαιότητα για την Πατρών-Πύργου μετά την ενημέρωση του υπουργού Υποδομών, Κ.Καραμανλή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής

-Εκκρεμεί ακόμα η έγκριση από τις Διευθύνσεις Συμβάσεων και Ανταγωνισμού της Κομισιόν

-Επαναδημοπράτηση ως ενιαίο έργο και ολοκλήρωση μετά το 2025 το plan B σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου

Μετέωρη εξακολουθεί να παραμένει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου, αφού σύμφωνα με όσα είπε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, προκύπτει πολύ μικρή και αργή πρόοδος των εξελίξεων σχετικά με την ευρωπαϊκή έγκριση. Η συμφωνία για την επανένταξη του έργου στην «Ολυμπία Οδό» απαιτεί έγκριση από τρεις διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Περιφερειακής Πολιτικής», «Συμβάσεων», «Ανταγωνισμού»), όμως τη δεδομένη στιγμή έχει εγκριθεί μόνο από την πρώτη.

Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε ότι η συμφωνία με την «Ολυμπία Οδό» επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάιο και στις 25 του ίδιου μήνα ενημερώθηκε η Διεύθυνση για θέματα Συμβάσεων (DG-GROW). Εφόσον δοθεί και αυτή η έγκριση, θα ακολουθήσει ο φάκελος για την προγνωστοποίηση (pre-notification) προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG-COMP), από την απάντηση της οποίας θα κριθεί η πορεία του έργου, κάτι που σημαίνει αναμονή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

«Η κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ διαπραγματεύτηκε ένα έργο 310 εκατ. ευρώ με τον παραχωρησιούχο. Η συμφωνία έκλεισε εν μέσω κορονοϊού. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε σε δύο μήνες, το κάναμε σε έξι, διότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν εύκολη όταν ξέρει ο παραχωρησιούχος ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές. Ενημερώσαμε προφορικά τη DG Regio (σ.σ. Περ/κής Πολιτικής)  και την DG-GROW (σ.σ. Συβάσεων)  στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 και τους ενημερώσαμε για το πλάνο που σχεδιάζουμε. Η DG-REGIO μας έδωσε το πράσινο φως, έχουμε ήδη στείλει αυτή τη στιγμή την πρώτη ειδοποίηση στη DG-GROW. Δεν μπορούσαμε να στείλουμε την προγνωστοποίηση πριν από τις 25 Μαΐου, διότι δεν είχαμε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και στη συνέχεια παρέθεσε τον βασικό και τον εναλλακτικό σχεδιασμό του υπουργείου για το έργο.

«Εάν το έργο εγκριθεί από την Κομισιόν και ξεκινήσει, ο χρόνος υλοποίησης κατασκευής είναι 36 μήνες. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και πριμ να το κάνουμε πιο γρήγορα γιατί με τις εκπτώσεις του 55% που πήρε η κατάτμηση, πήγαμε στα 252 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου, που πάει στον “κακό” ιδιώτη, είναι φθηνότερη γιατί πάει στα 225 εκατ. ευρώ. Θα έχουμε διόδια, ο χρήστης πληρώνει. Θα είναι 0,06€/, τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Διασφαλίσαμε το phasing, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, για να μη χάσουμε τα λεφτά. Από την DG Grow περιμένουμε το ναι για να μας πει αν μπορούσαμε να το “κολλήσουμε” στην παραχώρηση, ενώ η DG-COMP (σ.σ. Ανταγωνισμού) θα μας πει αν η συμφωνία είναι συμβατή με τις κρατικές ενισχύσεις. Αν απορριφθεί, θα πάμε στο μοντέλο ενιαίου δημοσίου έργου γιατί έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα, όμως εκεί το 2023 δεν είναι εφικτό. Αν πάρουμε τις εγκρίσεις, το χρονοδιάγραμμα για το 2023 είναι σφιχτό αλλά το θεωρούμε εφικτό», είπε ο κ. Καραμανλής και προανήγγειλε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα δημοπρατηθούν πιθανότατα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και θα ξεκινήσουν το 2021, με στόχο τη μείωση της επικινδυνότητας.

Τι δήλωσαν οι βουλευτές Ηλείας στη Συνεδρίαση

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, έθεσε σειρά ερωτημάτων στον κ. Καραμανλή, καταλογίζοντάς του αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εμμέσως ομολογημένη πρόθεση για ολοκλήρωση του έργου μετά το 2023.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει -και δυστυχώς σήμερα δεν το παίρνουμε ως απάντηση- είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης, κατασκευής και υλοποίησης του δρόμου Θεωρούμε ότι υπήρχε καθυστέρηση στη δρομολόγηση των εξελίξεων που είχατε πάρει ήδη πριν τις εκλογές και ξεκινήσατε αμέσως μετά τις εκλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αβεβαιότητα ως προς την ολοκλήρωση του έργου και έθεσε σειρά ερωτημάτων  για τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η ακύρωση του έργου και η  επανένταξη σε σύμβαση παραχώρησης.

«Το έργο μπήκε σε τεράστια περιπέτεια ως αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών. Ακυρώσατε, παντελώς αναιτιολόγητα, υπογεγραμμένες και εκτελούμενες συμβάσεις εργολαβιών. Δώσατε το δικαίωμα να κάνουν προσφυγές και να υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στο έργο. Μέχρι το 2023, δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Οι πολίτες της Ηλείας θα συνεχίσουν να υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνέπειες των αποφάσεών σας, την υπανάπτυξη και τα δυστυχήματα που είπε και ο Σιμόπουλος.

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι «η εντολή που έχουμε εμείς από τον ηλειακό  λαό και δίνουμε σε εσάς, είναι το συντομότερο δυνατό και με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο, να προχωρήσει η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου. Και, βέβαια, θέλουμε να φτάσει και στην αρχαία Ολυμπία, εξ αυτού και Ολυμπία οδός. Και θα θέλαμε και τη δική σας εποπτεία και αν χρειαστεί και τη χρηματοδότηση, όσον αφορά την ολοκλήρωση του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι σε αυτόν τον δρόμο έχουν χαθεί 140 ανθρώπινες ζωές και πως πρέπει να συνδεθεί και η Ολυμπία με σύγχρονο οδικό δίκτυο. «Απέναντι σε αυτούς ανθρώπους έχουμε ιερή υποχρέωση να προτάξουμε αυτό το έργο και να το υλοποιήσουμε. (…) Πρέπει να σχεδιάσουμε την πραγματική σύνδεση του δρόμου με την Ολυμπία και όλους τους; Οδικούς άξονες, δηλαδή και με τον Μορέα και με την Τσακώνα», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος