Τρίτη 3 Μαρτίου στις 17:00 στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Οι ηλειακές εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Χρήστου Ε. Αθανασόπουλου “Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων: Από το ευ αγωνίζεσθαι στο ευ εμπορεύεσθαι;” την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 17:00 στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μαμουζέλος ο δημοσιογράφος με τις περισσότερες παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Νίκος Πολιάς 7 φορές νικητής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου, Βαγγέλης Ιωάννου δημοσιογράφος – Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Ηρώ Ρήγα εκδότρια Χάρτινοι Ήρωες και Χρήστος Ε Αθανασόπουλος δημοσιογράφος – συγγραφέας – Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόλογο έχει γράψει ο Βαγγέλης Ιωάννου, ενώ επίμετρο ο Βαγγέλης Κουκούλογλου. Την επιμέλεια της έκδοσης έκανε η Ηρώ Ρήγα, των κειμένων η Νίκη Μιχαλοπούλου, ενώ σχεδιασμός εξωφύλλου και τα γραφιστικά έγιναν από τον Θέμι Φραγκοδημητρόπουλο.

Σύνοψη
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ: πόσο καθαρές και τίμιες είναι στις μέρες μας οι αθλητικές διοργανώσεις; Μια άλλη, επίσης, επίκαιρη ερώτηση: είναι όλοι ίσοι ενώπιον των διεθνών αθλητικών αρχών; Και κατά συνέπεια, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος; Μπορεί ο Ολυμπισμός να πρεσβεύει την παγκόσμια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, να καλλιεργεί το αίσθημα της συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών, την ειλικρινή κατανόηση και να προασπίζει τον δίκαιο και τίμιο συναγωνισμό με ίσους όρους;

Ο συγγραφέας Χρήστος Αθανασόπουλος στο βιβλίο του «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Ταυτόχρονα ακτινογραφεί την μεγαλύτερη αθλητική, πολιτική, κοινωνική εκδήλωση του πλανήτη.

Στο βιβλίο αυτό αποδεικνύεται ότι στον αθλητισμό και προπάντων στις Ολυμπιάδες, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις κακών κρίσεων και ανάλογα κρούσματα αδικίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών. Η ηγεσία της ΔΟΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αντίθετα όχι μόνο συμβιβάζεται, αλλά και είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων.

Ο συγγραφέας Χρήστος Αθανασόπουλος, περιγράφει τα έργα και τις ημέρες των «αθανάτων» και των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Ο παρεμβατισμός των εταιρειών αθλητικών ειδών και των λοιπών εμπλεκομένων (εμπορικά) με το χώρο του αθλητικού θεάματος και οι προσπάθειες τους να καθοδηγήσουν τον παγκόσμιο αθλητισμό, δολοφονούν κάθε υγιή αθλητική ιδέα και αξία.

Η άνευ λόγου, ηθικής και αιτιολογίας, είσοδος νέων αθλημάτων στο ολυμπιακό πρόγραμμα δημιουργεί αναστάτωση στην διεθνή αθλητική κοινότητα. Τα περισσότερα από αυτά δύσκολα μπορούν να φέρουν τον τίτλο του αθλήματος. Και βέβαια, η προσθήκη αυτών στους Ολυμπιακούς υποβιβάζει το αθλητικό προϊόν. Οι Αγώνες, όπως φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχουν καμία σχέση με αθλητισμό. Είναι ένα «σόου» για το κέρδος της ΔΟΕ και των μεγάλων εταιριών που εμπλέκονται. Οι «αθάνατοι» θα πρέπει κάποτε να απαντήσουν στο καυτό ερώτημα του τι είδους Αγώνες θέλουν.

Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε σκεπτόμενο φίλαθλο…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Ε. Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση από το 1974. Υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας και υπεύθυνος Γραφείων Τύπου σε αθλητικές ομοσπονδίες και διοργανώσεις.

Στο Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ από το 1979 μέχρι το 2012. Μεταδόσεις: Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Μεσογειακοί κ.λπ. Σύμβουλος μετάδοσης στην άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012).

Υπεύθυνος σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών και των μεγάλων διοργανώσεων που έγιναν στην Ελλάδα. Μέλος του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και Γραφείο Τύπου Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» (στο άθλημα της σκοποβολής). Υπεύθυνος επικοινωνίας στον Athens Classic Marathon (2001 – 2009).

Εν ενεργεία αθλητής της σκοποβολής, έχει ασχοληθεί, επίσης με την πάλη, την πυγμαχία, το καράτε, την άρση βαρών και τη μοτοσυκλέτα.

Μέλος σωματείων: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) από το 1980, ΕΣΗΕΑ από το 1988. Δημοσιεύσεις: «Πενήντα Χρόνια Βαλκανικοί Αγώνες» (εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, 1980), «Ολυμπιακοί Αγώνες και Τηλεόραση» (2004). Εκλεγμένος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ. Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθήνας (2014).