FOLLOW US: facebook twitter

“Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα”

Ημερομηνία: 15-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

greek-science-centre-olympia2

Η πρέσβυς του “εύ αγωνίζεσθαι”  της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπηςκαι πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”κα Κατερίνα Παναγοπούλου περιστοιχισμένη από τον πρόεδρο του συνεδρίου Καθηγ.Στέφανο Παϊπέτη και τον Καθηγ. Σταύρο Παπαμαρινόπουλο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: “Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” 29-31 Αυγούστου στην ΔΟΑ Ολυμπίας – Τι αναφέρει η Κατερίνα Παναγόπουλου για την ίδρυση στην Ολυμπία Διεθνούς Κάντρου Επιστημών και Αξιών

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με οργανωτικό φορέα το Παν/μιο Πατρών- Υποστηρίζουν με τις εργασίες τους 180 μέλη της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το  Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο  πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

Το σχετικό αίτημα στην Α.Ε. τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο τέθηκε από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μετά την τελετή αναγόρευσής του σε  επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, την προηγούμενη Κυριακή 10 Ιουλίου και ο οποίος  απεδέχθη επισήμως το αίτημα.

Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα πρωτοποριακά συμπεράσματα  των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η ειδοποιός διαφορά με τα  τέσσερα διεθνή συνέδρια, που έχει οργανώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και  πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο  γενικό  αντικείμενο, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του, κυρίως όμως στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο,  μέσα από την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου  Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

Ο εμπνευστής αυτής της μεγαλεπήβολης ιδέας και στόχου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

synedrio-arxaia-ellada1

Η πρέσβυς του “εύ αγωνίζεσθαι”  της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” κα Κατερίνα Παναγοπούλου
περιστοιχισμένη από τον πρόεδρο του συνεδρίου Καθηγ.Στέφανο Παϊπέτη και τον Καθηγ. Γιάννη Δελλή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: “ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ “

Στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις  7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με αντικείμενο την παρουσίαση του  εν λόγω Διεθνούς Συνεδρίου, εξαγγέλθηκε από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

“Για τους συναδέλφους που μελετούν τον Ελληνικό πολιτισμό, ‘Ελληνες και ξένους, αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι  η αρχαία Ελλάδα είναι μια μοναδική πηγή γνώσης και έμπνευσης. Γνώσης που συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσο την ανακαλύπτουμε και που αξίζει να τη διερευνούμε αέναα. Και έμπνευσης που μας προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους εφαρμογής της γνώσης αυτής στη σύγχρονη κοινωνία. Τα προηγηθέντα συνέδρια  (1997, 2001, 2002 και 2006)  μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής τουτέστιν  ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας. Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο. Αν λοιπόν θέλουμε να ξανάρθει η άνοιξη, είναι πεπρωμένο μας να ξαναβρούμε τις αξίες μας”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.

Για το συνέδριο μίλησαν επίσης οι Καθηγ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής, ενώ το συντονισμό του πάνελ είχε η υπεύθυνη επικοινωνίας του συνεδρίου δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

synedrio-arxaia-ellada2

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου στο Μέγαρπ Υπατία: Στο πάνελ η  πρέσβυς του “εύ αγωνίζεσθαι”  της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπηςκαι πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”κα Κατερίνα Παναγοπούλουο Καθηγ.Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και η συντονίστρια -υπεύθυνη επικοινωνίας του συνεδρίου δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

Στη συνέχεια η κυρία Παναγοπούλου επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το συγκεκριμένο συνέδριο:

“Είναι αίτημα των καιρών να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών, άρα και το υψηλότερο-ιστορικά καταγεγραμμένο- επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης. Αν λοιπόν η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Υπό την προϋπόθεση της συντεταγμένης και επιστημονικά αποδεκτής, άρα εφαρμόσιμης στην πράξη, οργάνωσης γνώσεων και επιτευγμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων ή παραγνωρίστηκαν λόγω σκοπιμοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο, που δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, που η διαδρομή τους χαρακτηρίζεται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών,  θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος”.

Ακολούθως  η κυρία Παναγοπούλου εξήγγειλε την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών: “Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και συμβολικά θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να  δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν. Θα έχει σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέους και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.”

synedrio-arxaia-ellada4

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

synedrio-arxaia-ellada5

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι Καθηγητές: Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P.  Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου. Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων – δημοσιογράφος).

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ’ όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής  κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

 synedrio-arxaia-ellada6

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο επιμερίζεται στις ακόλουθες τρεις κύριες θεματικές περιοχές: (α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και, (γ) Τεχνολογία, που αποτελούνται από 9 συνολικά συνεδρίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τις εργασίες:

(1) Ομηρική αστρονομία: Αστρονομική χρονολόγηση γεγονότων αναφερομένων στα Ομηρικά Έπη, Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου  (καθηγ. Σ. Παπαμαρινόπουλος κ. ά) κλπ.
Ο ουρανός της Τροίας την ημέρα της έκλειψης όπως τον περιγράφει ο Όμηρος. Με την βοήθεια λογισμικού της ΝΑΣΑ αποδεικνύεται ότι η ημέρα που πέθανε ο Πάτροκλος ήταν το 1218 π.Χ. Δύο μήνες αργότερα έπεσε η Τροία.

2) Σχεδιασμός και δυναμική του Δουρείου Ίππου (καθηγ. Θ. Χόνδρος, Σ. Παϊπέτης κ.ά.)

Από αναφορές της Ιλιάδας επιχειρείται η ανακατασκευή του Δούρειου ίππου με υλικά από το ναυπηγείο των Ελλήνων στην Τροία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος