FOLLOW US: facebook twitter

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου στο Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα

Ημερομηνία: 20-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το Μουσείο- Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα, επισκέφθηκαν μέλη και φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου. Η συλλογή στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα που εντυπωσιάζει για την εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική του διακόσμηση, το οποίο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων από τον Δήμο Καλαμάτας με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας ιδίαις δαπάναις.

Αποτελεί μία από τις πληρέστερες συλλογές παραδοσιακών φορεσιών και κοσμημάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, να σημειωθεί δε ότι όλες οι φορεσιές, γυναικείες – ανδρικές που εκθέτονται (περίπου 250) είναι αυθεντικές. Ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοϋφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.

Η συλλογή αρχικά ήταν  προσωπική της κας Καρέλια, ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας,   εκτίθεται σε ένα βιωματικό εκθεσιακό χώρο, με μία ευρηματική θεματική παρουσίαση και με ένα σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης, η οποία στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης.

Την επίσκεψη διοργάνωσε η Εφορος του τμήματος εκδρομών του ΛΕΠ κ. Μάχη Μικελοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος