FOLLOW US: facebook twitter

Το «λουκέτο» και η απαξίωση

Ημερομηνία: 31-12-2021 | Συντάκτης:

Παν/μιο Πατρών και υπουργείο Παιδείας ταπείνωσαν την Ηλεία καταργώντας τα ΑΕΙ


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το 2021 ήταν η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε με επώδυνο και απαξιωτικό προς τους πολίτες της Ηλείας τρόπο η εικοσαετής ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό. Ένας κύκλος που άνοιξε το 2002 με την ίδρυση τμημάτων του ΤΕΙ Πατρών, συνεχίστηκε με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και κατόπιν με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έκλεισε απότομα και με περίσσευμα ζήλου από τη διοίκηση του ιδρύματος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στις 18 Ιανουαρίου ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας μας προϊδέασε με δηλώσεις του ότι το ίδρυμα «Πουθενά δεν υπάρχει σε κάθε πόλη και ένα τμήμα» και πως «ένα ή δύο τμήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Έναν μήνα μετά δημοσιεύτηκε το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Παν/μίου Πατρών, το οποίο πρότεινε ως βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη του ιδρύματος την ενσωμάτωση της Μουσειολογίας στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά του στην Πάτρα και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι για να δημιουργηθεί Γεωπονική Σχολή με τέσσερα τμήματα στην Αιτωλοκαρνανία.

Το συγκεκριμένο πόρισμα, παρότι οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις κατέδειξαν την αστοχία των προβλέψεων, αξιολογήθηκε ως «ευαγγέλιο» από τη Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας και υιοθετήθηκε δίχως δεύτερη σκέψη. Ήταν τέτοια η θέρμη με την οποία το αποδέχθηκαν όλοι οι φορείς, που όποιος τολμούσε να ψελλίσει διαφορετική άποψη, κατηγορούνταν ως λαϊκιστής ή τοπικιστής που νοιάζεται μόνο για τους ψηφοφόρους του. Η συντονισμένη επίθεση μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων, με καθημερινά άρθρα, προς τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική περίπτωση απόπειρας «δολοφονίας χαρακτήρα».

Στις 18 Μαρτίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος δέχθηκε να συζητήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους αιρετούς της Ηλείας το ζήτημα των πανεπιστημιακών σχολών. Αφού άκουσε όλες τις απόψεις, επανέλαβε την άποψή του πως η Μουσειολογία και η Γεωπονία πρέπει να βγουν από το Μηχανογραφικό 2021 και άφησε αόριστες υποσχέσεις για μονοετές μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία και για μεταλυκειακές δομές στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί ούτε του υπουργείου ούτε του Πανεπιστημίου.

Στις 2 Απριλίου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου υιοθετεί… κατά το ήμισυ την πρόταση της προέδρου του τμήματος Μουσειολογίας, Αναστασίας Ζαφειροπούλου, και εγκρίνει 110 εισακτέους για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022. Τα χέρια της υπουργού Νίκης Κεραμέως «δέθηκαν» για τα καλά, διότι εκτός των άλλων δεν ήθελε να φέρει στη Βουλή νόμο κατάργησης των τμημάτων, που θα καταψηφιζόταν από όλους τους βουλευτές του νομού.

«Λουκέτο» με αποφάσεις εξπρές

Τελικά, η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμο υποστηρικτή στον εξευτελισμό των διαδικασιών και στην υπονόμευση του κύρους οργάνων όπως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που όρισε μηδενικό αριθμό εισακτέων στη Μουσειολογία και τη Γεωοπονία, προηγήθηκε πρωτόγνωρο παρασκήνιο με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και απαιτήσεις. Σύμφωνα με όσα κατέγραψε τότε το ρεπορτάζ της «Πρωινής», το πρωί της 13ης Μαΐου, ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας ενημέρωσε ηλεκτρονικά τα μέλη της Συγκλήτου ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εγκρίνει στο μεγαλύτερό της μέρος την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και ότι επιθυμία της είναι να σταλεί νέα γραπτή απόφαση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, που να εισηγείται μηδενικό αριθμό εισακτέων για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 στη Μουσειολογία, καθότι πριν από έναν μήνα είχε ληφθεί απόφαση για 110 εισακτέους!

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μπούρας φέρεται να ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου να απαντήσουν με e-mail μέσα σε μία ώρα (!) αν εγκρίνουν την πρότασή του, καθώς η υπουργός επειγόταν να υπογράψει την απόφαση. Με εξαίρεση την κα Ζαφειροπούλου και δύο μέλη ΔΕΠ από τμήματα του Αγρινίου, η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου απάντησαν θετικά, βάζοντας την υπογραφή τους σε μια διαδικασία διόλου τιμητική για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Έναν μήνα αργότερα, το ίδρυμα άρχισε να καταρτίζει προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος –από πού απέκτησε τέτοιες υπερεξουσίες δεν γνωρίζω- για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, με στόχο την εφαρμογή του από την ακαδημαϊκή περίοδο 2022-23. Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων ήταν η πιο ηχηρή απάντηση στο περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού: μόλις εννέα εισακτέοι στα τρία από τα τέσσερα γεωπονικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς, η λογική κίνηση θα ήταν η κατάργησή τους, όμως ο κ. Μπούρας προτίμησε να εξαγγείλει και ίδρυση Κτηνιατρικής εντός πενταετίας, με έδρα φυσικά την Αιτωλοακαρνανία.

Στο μεσοδιάστημα, μας ενημέρωσε πως βλέπει θετικά την ίδρυση μεταλυκειακών σχολών Πολιτισμού & Τουρισμού στον Πύργο και Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα. Η πρόσφατη επίσκεψη Συρίγου στον Πύργο, μαζί με τον γγ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μάλλον δείχνει ότι το υπουργείο δεν χαλάει χατίρι στον πρύτανη, αν και ο κ. Συρίγος τον «άδειασε» ως προς την Κτηνιατρική. Δεν έχει παράπονο, πάντως, το Πανεπιστήμιο Πατρών από την πρόσφατη κατανομή πόρων και μελών ΔΕΠ, αφού ήταν τρίτο μετά το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο. Προφανώς επιβραβεύτηκε για τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος