FOLLOW US: facebook twitter

Το λιμάνι μας ενώνει!

Ημερομηνία: 13-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

zina-pegky

Από 24 εως 28 Ιουλίου στο Κατάκολο – Πλούσιο το πρόγραμμα της «Ναυτικής Εβδομάδας» και της «Olympic Port Market»

  • Μεγάλη συναυλία της Πέγκυς Ζήνα στις 23 Ιουλίου

Από ξεχωριστές δράσεις πολιτισμού αναμένεται να πλαισιωθεί η «Olympic Port Market», η πρώτη ετήσια έκθεση τόνωσης της τοπικής αγοράς της Ηλείας, στο λιμάνι του Κατακόλου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου, με στόχο την ανάπτυξη και τη στήριξη δράσεων που βασίζονται στην εξωστρέφεια και την προοπτική της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, μέσα από την άμεση σύνδεσή της με τον πλούτο του τόπου. Η έκθεση, ως γνωστόν, εντάσσεται στα πλαίσια της «Ναυτικής Εβδομάδας», που συνδιοργανώνουν η ΔΗ.Κ.ΕΠ. και το Λιμενικό Ταμείο Πύργου. Συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις για την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της καλλιτεχνικής παράδοσης, ειδικά δρώμενα άμεσα συνδεδεμένα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής, αναμένεται να δώσουν τόσο τους χιλιάδες επισκέπτες που θα επισκεφθούν την έκθεση φτάνοντας στο λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια, όσο και στους πολίτες της Ηλείας και των γειτονικών νομών που θα περάσουν τις πύλες της «Olympic Port Market», ευκαιρίες απόδρασης και ψυχαγωγίας. Προπομπός της «Ναυτικής Εβδομάδας» και της «Olympic Port Market» θα είναι η μεγάλη συναυλία της Πέγκυ Ζήνα, το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2016.

«Το λιμάνι μας ενώνει, χωρίς εισιτήριο»

Η έναρξη και τα εγκαίνια της «Ναυτικής Εβδομάδας» και της «Olympic Port Market» θα πραγματοποιηθούν την επόμενη μέρα, Κυριακή 24 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα εκταθούν έως και τις 31/07/2016, θα είναι ανοικτές και δωρεάν προς το κοινό, Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό. Η έκθεση «Olympic Port Market» θα διαρκέσει από τις 24-28/07/2016 και θα έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

pasxou-katia

Την Δευτέρα, μια από τις νέες δυνάμεις του λυρικού τραγουδιού, η σοπράνο Κάτια Πάσχου, κατεβαίνει στο λιμάνι για να μαγέψει το κοινό, με την ιδιαίτερη φωνή της, μέσα από ένα είδος τέχνης που η ίδια η Κάτια Πάσχου, με την στάση και την μεταδοτικότητά της, σε κάνει να το αγγίζεις, ακόμη και αν δεν το παρακολουθείς στενά.

Δίνοντας σκυτάλη σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά είδη, το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, οι χαρακτήρες του, που όλοι αγαπήσαμε και αποτελούν την “σφραγίδα” ενός ολόκληρου λαού, θα δώσει για μια ακόμη φορά στο κοινό της έκθεσης μοναδικές στιγμές γέλιου και σάτιρας, την Τρίτη, 26 Ιουλίου.

Την Τετάρτη, 27 Ιουλίου, η ομάδα της “Olympic Port Market”, θα διοργανώσει ημερίδα για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης. Στόχος της ημερίδας θα είναι η ενημέρωση των παραγωγών για την συμβολαιακή γεωργία, τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή της και τις οικονομικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το θεσμό. Οι εισηγητές της ημερίδας θα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, απόλυτα εξειδικευμένα στο αντικείμενο. Η ημερίδα αυτή θα είναι το ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος στους εντόπιους επισκέπτες της έκθεσης, προσδοκώντας να αποτελέσει την αφετηρία της μαζικής υιοθέτησης της πρακτικής, με τεράστια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα για την αγροτική οικονομία του Ν. Ηλείας.

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της έκθεσης “Olympic Port Market “, θα μεταφερθούμε στον κόσμο της STREET ART GRAFITY. Η street art δεν έχει όρια, περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές, όπως το Wheat Pasting (δημιουργία έργων σε χαρτί και επικόλλησή του σε μια άλλη επιφάνεια), το Stickering (δημιουργία sticker και επικόλλησή του σε δημόσιο χώρο), το Stenciling (ψεκασμός με σπρέι μέσω χαρτονιών-οδηγών, με κομμένα διάκενα), τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικείμενων κ.α. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στο νεανικό αλλά και όχι μόνο κοινό, να εκφραστεί μέσα από το χρώμα.

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, η «Ναυτική Εβδομάδα» συνεχίζεται με διαγωνισμό παράκτιας αλιείας στο χώρο της Λιμενικής Ζώνης στο Κατάκολο. Οι διαγωνιζόμενοι, σε ειδικά οριοθετημένο χώρο, θα διαγωνίζονται στη δεξιότητά τους στο ψάρεμα ενώ το κριτήριο της νίκης θα είναι η ποσότητα σε κιλά. Θα επιτρέπονται όλα τα νόμιμα μέσα παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει έπαθλο για τον ημερήσιο νικητή και παρουσίασή του στα media. Η δράση απευθύνεται σε όλους, αλλά στοχεύει κυρίως στην εντοπιότητα και στον εσωτερικό τουρισμό. Την ίδια ημέρα, οι μνήμες των μεγαλύτερων θα επιστρέψουν στις παραμυθένιες γειτονιές του παρελθόντος, σε εκείνα τα καλοκαίρια που γέμιζαν από τις καντάδες, σε μια εποχή που ο ρομαντισμός και η αυθεντικότητα ήταν ένα και το συναίσθημα εκφραζόταν απόλυτα μέσα από ένα τραγούδι.

Στο ίδιο κλίμα, το Σάββατο, 30 Ιουλίου τα τραγούδια από την λαϊκή ορχήστρα που θα βρίσκεται στο λιμάνι θα συνοδεύουν τις βαρκαρόλες, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη ρυθμική αγωγή τους, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας-βάρκας κατά την κωπηλασία.

tiganouria-zwi

Η αυλαία των εκδηλώσεων πέφτει την Κυριακή, 31 Ιουλίου, με την μουσικοσυνθέτη και ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια, μια καλλιτέχνη που προέρχεται από μουσική οικογένεια της Σαμοθράκης και από ηλικία 13 ετών μαθήτευσε στην παραδοσιακή μουσική δίπλα στον πατέρα της και στον παππού της παίζοντας πλήκτρα. Ως μουσικοσυνθέτης έχει γράψει πολλά τραγούδια και ως ακορντεονίστα έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις.. Από την τελευταία βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λαϊκοί-παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του Κατακόλου, που θα αποτελέσουν προπομπό για την τελετή λήξης της «Ναυτικής Εβδομάδας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος