FOLLOW US: facebook twitter

Το λατομείο, το πρωτοσέλιδο και οι αντιδράσεις

-Στο επίκεντρο οι οικονομικοί όροι της σύμβασης για την προμήθεια των αδρανών υλικών από το Λατομείο Ελαιώνα,  που ενέκρινε η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου με την κατασκευάστρια εταιρία της Πατρών- Πύργου

-Το ρεπορτάζ της ΕφΣυν, η επίσημη ανακοίνωση του δήμου Πύργου και οι δηλώσεις Λιατσή, Μπέλτσου και Αθανάσουλα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει η 18μηνη σύμβαση που υπέγραψε η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου (ΔΕΠ-ΟΤΑ) με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ στις 18 Απριλίου του 2023 για τη λήψη 500.000 τόνων υλικού από τη θέση «Βρυολάγκαδο» στον Ελαιώνα του δήμου Πύργου για επιχωμάτωση, στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών το περασμένο Σάββατο σχετικά με τους όρους της σύμβασης.

Το ζήτημα προέκυψε την άνοιξη του 2023, όταν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, που συμμετέχει στην κοινοπραξία της Ολυμπία Οδού, με επιστολή της εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προμήθεια υλικών από λατομικό χώρο στη θέση Βρυολάγκαδο στον Ελαιώνα του δήμου Πύργου, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών αναγκών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, το οποίο ως έργο εθνικής σημασίας προβλέπει ειδικούς όρους στην αδειοδότηση χώρων εξασφάλισης υλικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή, «τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη μέρους των αναγκών του έργου. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ποσοτήτων από κατάλληλα υλικά για την κατασκευή των επιχωμάτων του έργου και των στρώσεων οδοστρωσίας. Η  χρήση τους από τη λατομική περιοχή του Πύργου θα συμβάλει στην ταχύτερη και ποιοτικότερη εκτέλεση του έργου (…) θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού θα περιορίσει τον απαιτούμενο αριθμό νέων λατομείων και δανειοθαλάμων για το έργο» και προσθέτει πως θα εξορύξει τις αναγκαίες ποσότητες υλικών με δικά της μέσα και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του λατομείου όσον αφορά τη λήψη υλικών για τις ανάγκες του δήμου.

Η αιτιολόγηση του κόστους

Το κόστος προσδιορίστηκε σε 0,13€ ανά τόνο αυτούσιου υλικού, στο οποίο προστίθενται το κόστος εξόρυξης (0,70€/τόνο), το κόστος φόρτωσης άλλο τόσο και το κόστος διαλογής («κοσκίνισμα») 0,75€/τόνο, δηλαδή συνολικό κόστος 2,33€ ανά τόνο, με προκαταβολή 32.500 ευρώ.

Η σύμβαση εγκρίθηκε σε συνεδρίαση της ΔΕΠ ΟΤΑ με οριακή απαρτία (τέσσερις από τους επτά παρόντες του ΔΣ) στα γραφεία της Επιχείρησης στο Πάρκο Ξυστρή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31 Οκτωβρίου του 2024 και με πρόβλεψη παράτασης εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη κα η μεταφορά των υλικών.

Η μεγάλη έκπτωση στην τιμολόγηση των υλικών, που αποτελεί και το σημείο τριβών, αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι ο πελάτης θα πραγματοποιεί την εξόρυξη και τη φόρτωση με δικά του μέσα, δηλαδή 0,13€ (13/100 του Ευρώ) ανά τόνο αυτούσιου αδρανούς υλικού για επιχωμάτωση (μπαζοχάλικο).

Όπως αναφέρθηκε, οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν αντικείμενο πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της σαββατιάτικης «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο κάνει λόγο για «λατομείο της διαπλοκής», και το οποίο συνεχίστηκε με νέο χθεσινό ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις των υποψηφίων Δημάρχων Πύργου, Σπύρου Λιατσή, Διονύση Μπέλτσου και Χρήστου Αθανάσουλα, καθώς και των βουλευτών Ηλείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Διονύση Καλαματιανού.H επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Πύργου για το λατομείο Ελαιώνα:

«Μια σύμβαση με πολλαπλά οφέλη»

*  Διασφαλίζεται η ομαλή και γρήγορη υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος

*  Μπαίνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης

*  Συμβάλλει στη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου στα 48 χωριά μας

Το γραφείο τύπου του δήμου Πύργου σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωση απέρριψε εμμέσως τους ισχυρισμούς της «Εφημερίδας των Συντακτών» και έκανε λόγο για «συμφέρουσα» και «έξυπνη» σύμβαση που διασφαλίζει το συμφέρον του δήμου κατά «τον μέγιστο τρόπο». Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 27/4/2023 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ που αφορούσε την πώληση αδρανούς υλικού από το λατομείο του Ελαιώνα προς την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Είχε προηγηθεί επιστολή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στην ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, μέσω της οποίας τονίζονται τα εξής:

1) Στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ποσοτήτων από κατάλληλα υλικά για την κατασκευή των επιχωμάτων του έργου (Πάτρα-Πύργος) και των στρώσεων οδόστρωσης

2) Η χρησιμοποίηση των υλικών από την λατομική περιοχή του Δήμου Πύργου θα συμβάλλει στην ταχύτερη και ποιοτικότερη εκτέλεση του έργου.

3)Θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς θα περιορίσει τον απαιτούμενο αριθμό νέων λατομείων και δανειοθαλάμων που απαιτούνται για το έργο.

Η σύμβαση και οι όροι

 – Η εμπορική πράξη δεν ήταν «αφυδατωμένη» από την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργου και οφείλουμε να υποσκελίσουμε κάθε κίνδυνο κωλυσιεργίας του έργου.

-Ακολουθήσαμε την πρακτική όπως και με άλλες συμβάσεις με μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς με ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Τοπική Επιχείρηση).

-Μέχρι τώρα είχαμε δικά μας μηχανήματα για την εξόρυξη, φόρτωση και διαλογή του υλικού. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει φτάσει τον κύκλο εργασιών σε υψηλές τιμές. (Να υπενθυμίσουμε ότι, όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή,  το χαλίκι που ήταν ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, πωλούνταν προς 5 λεπτά τον τόνο).

-Σήμερα λοιπόν, για να έχουμε μια πιο γρήγορη διαδικασία και συμφέρουσα για την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, αναλαμβάνουν οι μεγάλοι φορείς, με δικά τους μηχανήματα, την εξόρυξη, διαλογή και τη φόρτωση του υλικού. Κάθε διαδικασία από τις παραπάνω, κοστολογείται προς 0.70 λεπτά ανά τόνο, σύμφωνα με τις τιμές τις αγοράς (3 x0.70). Μην ξεχνάμε ότι μεγάλη ζήτηση έχει και το “κοσκινισμένο” υλικό όπου φτάνει τα 5,5 ευρώ /τόνο.

-Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει το κόστος όλων αυτών των ενεργειών. Επίσης, έγινε μια επιπλέον συμφωνία:Η ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει δωρεάν στον Δήμο Πύργου συγκεκριμένες ποσότητες από το υλικό διαλογής. Ήδη έχουμε πάρει χιλιάδες τόνους “κοσκινισμένου” υλικού που χρησιμοποιείται στην αγροτική οδοποιία.

-Όλα τα παραπάνω συμψηφίζονται στην τελική τιμή. Το όφελος του Δήμου είναι να κάνει μια έξυπνη σύμβαση, καθώς και να έχει όφελος ο πολίτης. Το συμφέρον του Δήμου διασφαλίστηκε κατά το μέγιστο τρόπο.

Τα ανταποδοτικά είναι πολλαπλάσια σε χρηματική αξία καθώς οι παροχές της ΤΕΡΝΑ προς την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ είναι:

  1. Διαθέτουν δωρεάν ποσότητες χιλιάδων τόνων αδρανών υλικών.

     2) Φορτώνουν δωρεάν τα αυτοκίνητα του Δήμου.

     3)Επιπλέον παρέχουν και φορτώνουν δωρεάν σε ιδιώτες που θέλουν μικρές ποσότητες.

     4)Προσφέρουν δωρεάν χιλιάδες τόνους “κοσκινισμένου” υλικού

Να σημειωθεί κι ότι η εταιρεία αρχικά είχε απευθυνθεί προς το Υπουργείο για να ενεργοποιήσει διαδικασία με την οποία, επειδή ο χώρος του λατομείου Ελαιώνα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (όπως περιλαμβάνεται και σε άρθροτης Σύμβασης Πώλησης), θα μπορούσε να δοθεί στον παραχωρησιούχοδωρεάν για την κάλυψη των αναγκών του έργου.

  • Η Σύμβαση είναι συμφέρουσα και σε μια τέτοια συμφωνίαόλες οι πλευρές είναι ικανοποιημένες και κερδισμένες.

Αυτή είναι η απάντηση σε όσους είδαν παντού …λεφτά!

Γιατί μετά από τέσσερις μήνες οι αντιδράσεις;

-Κάποιοι αντιδρούν στην απρόσκοπτη υλοποίηση του θρυλικού έργου Πάτρα-Πύργος. Του οραματικού έργου για το οποίο ο Δήμος Πύργου έχει πρωταγωνιστήσει σε κινητοποιήσεις (σ.σ. να υπενθυμίσουμε τη μεγάλη συγκέντρωση το 2020 στο Βουπράσιο με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, δημάρχων της Ηλείας και της Πελοποννήσου και των Ιόνιων Νήσων, με κορυφαία την ομιλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γερμανού).

Κάθε παράταση και καθυστέρηση δημιουργεί απώλεια ανθρώπων και η ανθρώπινη ζωή δεν διατιμάται.

-Κατά την προσφώνησή του Δημάρχου Πύργου στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πύργο προεκλογικά, πρώτο θέμα που έθεσε ήταν ότι ο Δήμος Πύργου λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου παρέχοντας όλες τις νόμιμες διευκολύνσεις στους κατασκευαστές. Προειδοποίησε δε, πως θα βρεθούν απέναντι όσοι προσπαθήσουν να ακυρώσουν το έργο!

-Γιατί δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι με όλα αυτά που κάνουν υπονομεύουν το έργο;

Αναρωτάται ο δήμαρχος Πύργου και υπογραμμίζει:

Οι κύκλοι που ανέδειξαν το θέμα, είναι συγκεκριμένοι κύκλοι της αντιπολίτευσης. Ο κ. Νώντας Κυριαζής είναι ένας άνθρωπος, που, απ’ όπου έχει περάσει αφήνει αρνητικό πολιτικό αποτύπωμα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει τον Πύργο:

-Το 2001 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου(αυτοί τότε ως αντιπολίτευση στον τότε Δήμαρχο Γ. Λιατσή και ο νυν Δήμαρχος τότε Βουλευτής), έδωσαν μάχη για να μην έρθουν ΤΕΙ στον Πύργο!

-Το 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο(αυτοί τότε από θέση Δημοτικής Αρχής) τους κατήγγειλε ο κ. Λιατσής ότι δεν έκαναν τίποτα για το σχέδιο «Αθηνά» να προστατεύσουν το καλύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα.

-Έκαναν εντελώς ανήθικη και καταστροφική αντιπολίτευση για την πόλη και όταν ήταν στην εξουσία έκαναν την πιο ανήθικη διαχείριση!

– Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν ο κ. Λιατσής είπε να κατασκευάσει  το μεγάλο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, ξεσήκωσαν διαδικασίες και το εμπόδισαν. Και σήμερα ρίχνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για χώρους στάθμευσης…

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μας λένε ότι θέλουν να προστατέψουν το δημόσιο χρήμα όταν:

-Κεντρικό στέλεχος αυτή της «παρέας» εγκαλείται για τέσσερα κακουργήματα, με κορυφαίο την άσκηση Δίωξης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για το Κακούργημα της απιστίας γιατί αγόρασαν μεταχειρισμένο δεματοποιητή που τον πλήρωσαν για καινούργιο (1.000.000 ευρώ κέρδος)!Δημιούργησαν το Ποτόκι και έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 860.000 ευρώ! Υπάρχουν πολλοί συγκατηγορούμενοι και άνθρωποι που παρέσυραν, αλλά ο «εγκέφαλος» της ιστορίας είναι βασικός συνεργάτης με τον κ. Κυριαζή σήμερα στην ίδια παράταξη.

ίδιος «εγκέφαλος» αυτής της ιστορίας, είναι αυτός που εμπλέκεται με τον κατασκευαστικό τομέα, είναι πολιτικός μηχανικός, είναι μέτοχος σε τοπικές εταιρείες, εκφράζει τοπικά συμφέροντα που αντιτίθενται στην κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος…

-Διακρίνονται στο πεδίο της συκοφαντίας, της λασπολογίας και οι φιλοδοξίες τους τροφοδοτούνται στο μωροφιλόδοξο πεδίο της φαντασίωσης. Είναι επικίνδυνοι και το έχουν αποδείξει!

-Τους αποδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας και τους λέμε ότι επειδή έχουμε εκλογές, αξιοποιούμε πιο δημιουργικά το χρόνο μας. Φυσικά θα κάνουμε και τις ανάλογες προσφυγές στη δικαιοσύνη γιατί όλα αυτά είναι τερατώδη μυθεύματα και συκοφαντίες και αναλόγως θα πράξουμε!

Εκ του Γραφείου Τύπου Δήμου ΠύργουΤι δήλωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου Σπ. Λιατσής, Δ. Μπέλτσος και Χρ. Αθανάσουλας

Σπύρος Λιάτσης, επικεφαλής «Σύγχρονος Δήμος Πύργου-Νέα Εποχή»

Αυτονόητη η έκτακτη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου

«To δημοσίευμα αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει την απερχόμενη δημοτική αρχή Πύργου στις αποφάσεις της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μια σύμβαση που αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του δήμου και η οποία εγκρίθηκε σε οριακή απαρτία συνεδρίασης ενός νομικού προσώπου του δήμου (4 από τα 7 παρόντα μέλη), δίχως να τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση στο ανώτατο δημοκρατικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

»Η άποψη η δική μου και της παράταξής μου είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του δήμου, ειδικά αν τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα, θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν αναλυτικής ενημέρωσης και ευρείας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις, και να επιδιώκεται η μέγιστη εφικτή συναίνεση.

»Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, η άποψή μου είναι πως ο δήμος θα πρέπει να συνάπτει συμβάσεις που αφ’ ενός θα διασφαλίζουν τα οικονομικά του οφέλη και αφ’ ετέρου θα εγγυώνται την ίση και δίκαιη μεταχείριση των φυσικών και νομικών προσώπων που συνεργάζονται μαζί του.

»Έπειτα από όλα αυτά, θεωρώ αυτονόητη την έκτακτη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για να γίνει αυτό που έπρεπε εξ αρχής, δηλαδή λεπτομερής ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης.

»Προσωπικά δεσμεύομαι ότι εφόσον εκλεγώ δήμαρχος Πύργου, κάθε σύμβαση και γενικότερα κάθε σημαντική απόφαση που αφορά τον πλούτο του δήμου μας θα εγκρίνονται έπειτα από συζήτηση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».


Διονύσης Μπέλτσος, επικεφαλής «ΔΕΚΑ: Δημιουργία Ενότητα Κοινωνική Ανανέωση»

Η ιστορία θα φτάσει σε βάθος

«Αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται, από τον Σεπτέμβριο η παράταξή μας θα ενημερώσει τις αρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές για τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα με μοναδικό γνώμονα να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου και επιπλέον θα δούμε και την ανάμειξη πέραν των ατόμων που ανήκουν στο Δ.Σ. της ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ και εκείνη του δημάρχου Πύργου. Θα διερευνήσουμε αν είχε ενημερωθεί ή όχι ο δήμαρχος Πύργου. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ιστορία θα φτάσει σε βάθος».


Χρήστος Αθανάσουλας, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Δήμο Πύργου»

Όλοι τους υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

«Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν» κάθε καλόπιστος δημότης αναρωτιέται: “…Ακόμα μία δημοτική αρχή που ήρθε να ξεβρομίσει τον δήμο πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη;”. Και αυτό πρέπει εμείς με τη “Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δήμο Πύργου” να το σταματήσουμε! Γιατί για εμάς που προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με αρχές και προγράμματα για το μέλλον του δήμου μας και όχι μόνο προεκλογικά, τα βασικά ερωτήματα είναι:

● “Ποιοι από όλους αυτούς ήσαν παρόντες και ποιοι απόντες από τους αγώνες του λαού;”

Και η απάντησή μας είναι ότι: Όλοι τους βρέθηκαν πάντα, αδικαιολόγητα απόντες από τους λαϊκούς αγώνες.

● “Ποιοι από αυτούς, από τα πόστα τους σε δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές πρόσφεραν και προσφέρουν στο πιάτο λίγων ιδιωτών ό,τι θα τους αποφέρει κέρδος και ποιοι νοιάστηκαν για τις λαϊκές ανάγκες;”

Και η απάντησή μας είναι ότι: Όλοι τους και τα κόμματα που τους στηρίζουν και που μέλη τους συστεγάζονται μαζί τους (νεοδημοκράτες συριζαίοι, πασόκοι και ακροδεξιοί μαζί) υπηρετούν με την πολιτική τους, δουλικά, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα κέρδη των λίγων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

● Με λίγα λόγια όλοι τους “χάλια, χαλίκια και χαλιά, ατάκτως ερριμμένα”».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

giannopoulos

This will close in 0 seconds